Izborne kampanje nas koštaju 890 miliona | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Izborne kampanje nas koštaju 890 miliona

Za pokriće troškova izborne kampanje za parlamentarne izbore iz javnih izvora stranke će, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, dobiti 0,1 odsto rashoda republičkog budžeta, odnosno 890 miliona dinara.

Taj zakon precizira da se sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje obezbeđuju u godini u kojoj se održavaju redovni izbori, u iznosu od 0,1 odsto rashoda budžeta Srbije.

Planirani rashodi ovogodišnjeg budžeta su 890 milijardi dinara, što znači da će stranke za izbornu kampanju iz budžeta dobiti 890 miliona dinara.

Ta sredstva se, kako piše u tom zakonu, raspoređuju u visini od 20 odsto u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista koji su tom prilikom dali izjavu da će koristiti sredstava iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Ova sredstva uplaćuju se u roku od pet dana od dana proglašenja svih izbornih lista.

Preostali deo - 80 odsto, dodeljuje se podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, srazmerno broju osvojenih mandata, u roku od pet dana od dana proglašenja izbornih rezultata, bez obzira da li su koristili sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

U Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti se navodi da se politički subjekti finansiraju iz javnih i privatnih izvora, a sredstva koriste za finansiranje troškova redovnog rada i troškove izborne kampanje.

Potrebno je da stranke otvore poseban račun za finansiranje izborne kampanje, kako predviđa Zakon u kojem je naglašava da se taj račun ne može koristiti u druge svrhe.

Precizirano je da su oni koji ne poseduju takav račun dužni da ga otvore nakon raspisivanja izbora, a pre proglašenja izborne liste.

Sva sredstva namenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju se na taj račun i sva plaćanja troškova izborne kampanje vrše se sa tog računa.

Oni koji nameravaju da koriste sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova kampanje dužni su i da polože izborno jemstvo, što je takođe novina.

"Izborno jemstvo,..., sastoji se u polaganju gotovog novca, bankarske garancije, državnih hartija od vrednosti ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretnoj imovini lica koje daje jemstvo", piše u Zakonu.

To jemstvo se vraća ukoliko se na izborima osvoji najmanje jedan odsto važećih glasova, odnosno najmanje 0,2 odsto ako se predstavlja i zastupa interes nacionalne manjine, u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata.

Oni koji ne osvoje potreban broj glasova dužni su da vrate dobijena sredstva, u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata, a ukoliko to ne učine izvršiće se povraćaj tih sredstava iz položenog jemstva.

Zakon o finasiranju političkih aktivnosti ostavlja mogućnost strankama i drugim političkim subjektima da se mogu zaduživati kod banaka i drugih finansijskih organizacija u Srbiji, u skladu sa zakonom.

Javne izvore finansiranja političke aktivnosti, prema zakonu, čine novčana sredstva i usluge i dobra koje daju Republika Srbija, Autonomna Pokrajina i jedinica lokalne samouprave, njihovi organi, kao i organizacije čiji su oni osnivači.

(Tanjug)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU