• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić:Početak pregovora sa EU u 2012.

Srbija ima dobre šanse da još ove godine dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU, smatra ministar inostranih poslova i Vuk Jeremić.

Ministar Jeremić izjavio je danas nakon niza bilateralnih susreta sa kolegama iz zemalja Evropske unije da Srbija ima dobre šanse i da treba iskoristiti postojeći zamah u procesu evropskih integracija.

"U Briselu vlada u neku ruku slavljeničko raspoloženje u vezi sa procesom evropskih integracija Srbije", izjavio je Jeremić nakon susreta sa šefovima diplomatija Malte, Italije, Slovenije i Velike Britanije i dodao da su "svi zadovoljni" što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

"Nastavak procesa donosi i nove obaveze, pre svega kad je reč o datumu početka pregovora", rekao je Jeremić, naglašavajući da postojeći zamah treba iskoristiti.

"Nova vlada, za koju se nadam da će biti formirana do leta, imaće dobre šanse da dobije datum početka pregovora već ove godine", rekao je Jeremić, uz napomenu da će sadašnja tehnička vlada učiniti sve da pripremi teren za što brži početak pregovora.



"Ubeđen sam da će i nova vlada voditi Srbiju evropskim putem", izjavio je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je sinoć prisustvovao radnoj večeri sa ministraima spoljnih poslova zemalja članica EU i zemalja kandidata, Crne Gore, Makedonije, Turske i Islanda, kao i Hrvatske, koja je od ove godine pridružena članica EU.

"Srbija je prvi put učestvovala na jednom ovakvom sastanku", rekao je Jeremić, uz objašnjenje da su se ministri bavili "svetskim temama".

"Razgovarali smo o Avganistanu, Pakistanu i arapskom proleću", rekao je ministar, i ukazao da je Srbija u jedinstvenoj poziciji da doprinese raspravi na ove teme."Srbija kroz istoriju nesvrstanosti ima jednu vrstu odnosa sa mnogim zemljama u svetu koji je bliži, prisniji i drugačiji od većine zemalja EU", objasnio je Jeremić i dodao da se doprinos Srbije ogleda u "prenošenju poruka, što donosi kvalitet koji drugi nisu u prilici da pruže".

"Mi nismo zemlja velikih resursa i ne možemo mnogo da učinimo u materijalnom smislu", rekao je Jeremić, i ukazao da je doprinos Srbije u prisnom odnosu sa zemljama arapskog sveta.

"Svi su svesni da će geopolitički razvoj događaja nakon arapskog proleća ostaviti političke, bezbednosne i ekonomske posledice i u našem delu sveta", rekao je Jeremić.

On će se tokom dana sresti sa doskorašnjim direktorom za Zapadni Balkan Evropske komisije i budućim ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom, kao i sa šeficom diplomatije Hrvatske Vesnom Pusić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image