• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Ne protiv Rezolucije 1244

Lider DS Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija poštovati međunarodno pravo po pitanju održavanja lokalnih izbora na Kosovu, jer sve što je u skladu sa međunarodnim pravom je u skladu i sa zakonima Srbije.

"Ako nam međunarodna zajednica kaže da Rezolucija 1244, koja je osnov odbrane našeg suvereniteta na Kosovu i Metohiji, podrazumeva da međunarodne institucije, pre svega UNMIK, jesu zadužene za organizaciju izbora na teritoriji naše južne pokrajine, mi to poštujemo", rekao je Tadić novinarima nakon obilaska radova na izgradnji novog mosta između Zemuna i Borče.

U suprotnom, rekao je Tadić, Srbija bi prekršila Rezoluciju 1244.

"Svi koji govore suprotno, ne govore istinu i bave se lažnim patriotizmom", rekao je on.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je u nedelju da Srbija neće organizovati lokalne izbore na Kosovu. On je naveo da je od UNMIK-a dobijen negativan odgovor u vezi sa održavanjem lokalnih izbora i da Srbija ne želi da na bilo koji način krši Rezoluciju 1244.



Tadić je rekao da Srbija ide nedvosmisleno prema EU, ali da će razvijati ekonomsku saradnju sa svim drugim zemljama.

Obilazeći radove na mostu Zemun-Borča, Tadić je posebno ukazao na saradnju s Kinom, koja je omogućila izgradnju tog mosta.

"Most između Borče i Zemuna je jasan, konkretan primer koliko spoljnopolitički odnosi daju rezultat i u privredi i razvoju infrastrukture", kazao je Tadić novinarima podsetivši da je gradnja mosta dogovorena prilikom potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu predsednikom Kine Hu Đintaom.

Tadić je naveo da je tada zaključeno da je potrebno da "imamo jedan konkretan dokaz strateškog partnerstva" i naglasio da je u tom trenutku u našoj javnosti bilo mnogo zluradih poruka na temu zašto Srbija stvara strateško partnerstvo sa tako moćnom zemljom kao što je Kina.

"Ta saradnja je važna zbog mogućnosti drugih investicija, o kojima se trenutno diskutuje sa kineskim partnerima, a reč je o proizvodnji električne energije", naveo je Tadić.

On je dodao da je Kina veoma zainteresovana da ulaže u jednu termoelektranu od 700 do 750 megavata u blizini postojeće TE u Obrenovcu.

"Razgovaramo sa kineskim partnerima i o investicijama u telekomunikacije, govorimo i o proizvodnji solarnih panela i o drugim oblastima industrijske saradnje", objasnio je Tadić.

Spoljna politika, otvorenost prema svetu, kreiranje strateškog partnerstva sa mnogim državama donosi konkretnu dobit ljudima, poručio je Tadić.

"Nismo išli samo prema EU svih ovih godina, već smo produbljivali naše odnose i sa Rusijom, a rezultat je sporazum o saradnji u oblasti naftne industrije", podsetio je Tadić.

Lider DS, koji je obišao radove u pratnji gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, ocenio je da je most Borča-Zemun od velikog značaja za razvoj Beograda i da otvara nove mogućnosti u građevinskom sektoru, trgovini i drugim olastima.

On je rekao da svaki projekat u glavnom gradu predstavlja i investiciju za čitavu Srbiju i dodao da svi koji pokušavaju da stvore antagonizam između Beograda i drugih delova Srbije greše, jer, kako je naveo, Beograd je u infrastrukturnom i saobraćajnom smislu "bio tromb u sistemu", a prestao je to da bude upravo u trenutku kada smo krenuli sa razvojem infratstrukture.

Razvoj Beograda podrazumeva razvoj Srbije, ukazao je Tadić i podsetio da počinju radovi na Ibarskoj magistrali, paralelno s tim završava se projekat dela autoputa od Beograda prema Obrenovcu, od Obrenovca prema Ljigu, od Ljiga prema Preljini, pa potom prema Požegi, Višegradu i Pešteru, i od Preljine prema Kruševcu, Kraljevu i ka Pojatama.

"Kada završimo obilaznicu oko Beograda faktički se omogućava funkcionisanje čitave mreže autoputeva kroz Srbiju", podvukao je Tadić.

Izgradnja infrastrukture u Beogradu, prema njegovim rečima, je doprinos investicijama u svakom mestu u Srbiji i svi koji kreiraju antagonizam Beograda i Srbije čine zlo Srbiji i njenim građanima, ponovio je Tadić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image