Na upozorenje i pretnju Goranaca iz Republičke izborne komisije (RIK), poručuju da je sve što je u vezi sa biračkim spiskovima u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Prema Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku sve što je u vezi sa biračkim spiskovima je u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. RIK sa tim nema nikakve veze, sve unose i promene vrši resorno ministarstvo, koje je i adresa za pritužbe nezadovoljnih građana" izjavio je Tanjugu član RIK-a Miodrag Petrović.

Petrović je naveo da to ministarstvo ima nadležnost naknadnog upisa, pri čemu donosi posebno rešenje koje dostavlja RIK-u.

"Primanje rešenja RIK zaključuje 2. maja i nakon toga utvrđuje i objavljuje konačan broj birača. Nakon toga nema promena", rekao je Petrović.

Građanska inicijativa Goranaca saopštila je danas da će "ukoliko se izbrisani Goranci, koji su namerno i protivzakonito izbrisani, ne vrate u birački spisak" organizovati blokadu rada RIK-a do početka izbora, "po cenu bilo kakvih posledica".

Na manipulaciju biračkim spiskovima danas je upozorio o predsednički kandidat muftija Muamer Zukorlić.

(Tanjug/MONDO)