"Birački spisak u jednom promilu ne odgovara perfektnom stanju", naglasio je Marković na sednici RIK.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je skoro četiri miliona grešaka raznih vrsta ispravilo do zaključenja biračkog spiska, a problem sa izvodima ima 0,024 ukupnog broja birača u Srbiji, van teritorije Kosova i Metohije.

Te propuste tehničke prirode, dodao je, načinile su jedinice lokalne samouprave, pošto je Ministarstvo napravilo sistem i lokalnim samoupravama podelilo sertifikate, a opštine su zatim ubacivale podatke.

Marković je naglasio da je, pored ostalog, reč o pocepanim ili oštećenim izvodima, što bi se rešilo štampanjem novih, zati u greškama u nazivima biračkih mesta, što bi bilo rešeno takođe ponovnim štampanjem izvoda, ukoliko je to zaista potrbano, a kao primer naveo Brus i biračko mesto "Sreljana" umesto "Streljana".

Pogrešno raspoređen broj birača na biračkom mestu, kao što je slučaj na ukupno 13 biračkih mesta u Srbiji, bez Kosova i Meothije, u Jagodini, Novom Sadu, Zaječaru, Ražnju, Kuršumliji, Lebanu, Preševu bilo bi rešeno tako što bi Ministarstvu bio dostaljen tačan spisak adresa koje je potrebno premestiti sa jednog na drugo biračko mesto i odštampati nove izvode.

Kada je reč o određenom broju zahteva za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, kao na primer u Luksemburgu 72 birača, a u Rimu četiri, Ministarstvo je predložilo da odštampa nove izvode za ta biračka mesta i zameni ih.

RIK je takođe konstatovao da koordinatori za sprovođenje izbora na Kosovu i Meothiji treba sve primedbe da dostave Ministarvu, kako bi se zajednički došlo do rešenja za uočene probleme.

(Tanjug)