• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ban: Na Kosovo idem po Rezoluciji 1244

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da će njegova poseta Kosovu i Metohiji biti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Kosovo je jedino mesto u regionu gde imamo misiju Ujedinjenih nacija - UNMIK. Imam dužnost i odgovornost da se sretnem sa našim ljudima, specijalnim izaslanikom Zarifom i njegovim osobljem u misiji. Tada ću imati priliku da se sretnem sa predstavnicima vlade Kosova", rekao je Ban Ki Mun za Radio-televiziju Srbije uoči posete regionu.

Odgovarajući na pitanje kakva je trenutno uloga UNMIK-a i kakva će biti nakon septembra kada prestaje nadzirana nezavisnost Kosova, generalni sekretar UN istakao je da će mandat i uloga misije na Kosovu i dalje nastaviti da bude u skladu sa Rezolucijom 1244.

"To je jasno, a jasno je da u prelaznom periodu da misija Euleksa preuzima veću ulogu. Uloga UNMIK-a se smanjuje jer se uzima u obzir realnost na terenu. Ipak, i dalje ima ulogu i mandat. Nastavićemo da pomažemo primjenu Rezolucije 1244, humanitarna i pitanja ljudskih prava, a podržavaćemo i mir i stabilnost u regionu. To je ta važna uloga zbog koje putujem tamo", rekao je Ban Ki Mun.

On je naglasio da je region prošao kroz značajnu transformaciju, te istakao da će tokom posete svim zemljama ukazati na značajnu ulogu regiona ne samo za Evropu, već i za celi svet.

Ban Ki Mun će tokom turneje po zapadnom Balkanu, koja će početi 19. jula, posetiti i Srbiju, što će biti prva poseta generalnog sekretara UN Srbiji od raspada bivše Jugoslavije.

Tokom posete Beogradu, Ban Ki Mun će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem i šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, koji je nedavno izabran za predsednika Generalne skupštine UN.

Osim Srbije, Ban Ki Mun će posetiti Sloveniju, Crnu Goru, BiH i Makedoniju.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image