• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić: O trajnom rešenju za Kosovo 2013.

Ivica Dačić izjavio je da će 2013. u sklopu dijaloga Beograda i Prištine biti otvorene i političke teme i da je Srbija spremna za razgovor o trajnom rešenju za Kosovo i Metohiju

"Ovi razgovori doprinose vidljivom napretku odnosa Beograda i Prištine, a sledeće godine otvorićemo i neke političke teme", najavio je premijer Srbije na forumu "Napredak Balkana", u organizaciji Prijatelja Evrope.

Srpski premijer je, otvarajući skup u Briselu, ukazao da su odnosi u regionu, pogoršani, posebno između Srbije i Hrvatske, zbog odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača i bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

"Odluka Tribunala ne doprinosi opstajanju principa da svi zločinci treba da budu kažnjeni", rekao je Dačić i podsetio da su Srbi u haškom sudu osuđeni ukupno na više godina zatvora nego Nemci tokom procesa u Nirnbergu.

"Kako da imamo pomirenje ako nismo spremni da osudimo zločince", upitao je premijer Srbije.

Dačić je rekao da uprkos tome treba graditi bolje odnose. "Nemojmo da pravimo sami sebi led i da gradimo svoj identitet na ponižavanju drugih identiteta", upozorio je on.

"Zemlje Zapadnog Balkana imaju različite interese i poglede na prošlost, možda i na sadašnjost, ali mi treba da nađemo ono što je zajedničko svima", ukazao je predsednik Vlade Srbije.

On je rekao da je uplitanje velikih sila, takođe, doprinelo nesporazumima na Balkanu.

"Koja velika sila ima najviše uticaja na Balkanu", zapitao se Dačić i odgovorio: "Izgleda nijedna, nego svaka pomalo, jer sve velike sile imaju 'svoje' narode na Balkanu". "Mi svi radimo za druge, umesto da radimo za sebe", rekao je on.

Forum o napretku Balkana svake godine organizuje nevladina organizacija Prijatelji Evrope. Pored premijera Srbije, učestvuju i komesar za proširenje EU Štefan File, direktor Direktorata EU za Zapadni Balkan Stefano Sanino, poslanici EP Tanja Fajon i Doris Pak i drugi.

Kako je najavljeno iz kabineta premijera Srbije, Dačić će tokom dana učestvovati i na Ministarskoj konferenciji "Globalna alijansa protiv seksualnog zlostavljanja dece preko interneta".

Premijer Srbije će se tokom posete Briselu sastati sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.

On se sinoć, u sklopu treće runde pregovora u Briselu, sastao sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Na tom sastanku je dogovoreno da do kraja decembra prorade četiri administrativna prelaza između centralne Srbije i Kosova, kao i da probna primena sporazuma o upravljanju prelazima (IBM) počne 10. decembra. Dačić je nakon sastanka izjavio da prelazi neće biti granice.

Srbi sa severa Kosova od juče mirno protestuju i protive se izgradnji objekata za integrisano upravljanje prelazima, koje vide kao uspostavljanje granice. Srbi su po velikoj hladnoći proveli noć na Jarinju, a sinoć su u pismu upućenom predsedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću zatražili hitne odgovore na pitanje šta je tačno dogovoreno u Briselu.

(Tanjug,foto: Beta/EU)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos16

Tamara, čuš nećeš da živiš u Srbiji bez Kosova, pa ti to radiš 13 godina skoro, ne znam šta će se promeniti...realno, treba uzeti taj sever ako se ikako može, nemamo vlast, nemamo policiju, nemamo sudstvo na Kosovu...još bih postavio pitanje kakav bi bio odnos da kaže Tači: e sad oćemo u Srbiju, žao nam je što smo otišli...baš bih bio srećan da 2 miliona Albanaca ima sasvim otvorenu granicu sa nama...problem se mora rešavati, to moramo da shvatimo...

Rale

Još u svetu postoji jedno mesto gde žive ponosni Srbi, pošteni seljaci i hrabri ratnici. Srbija može sutra da prizna Kosovo ali Republika Srpska ga nikada neće priznati!

sk

Nadam se da ce konacno doci kraj svemu ovome... Naravno da ne mogu obe strane da pobede, ali ce se valjda naci resenje da obe budu zadovoljne!

special image