• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Trajno rešenje za Kosovo početkom 2013."

Ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner izjavio je da će se o dugoročnom rešenju za sever Kosova razgovarati početkom sledeće godine.

"Ništa što bi se nametalo silom ne bi moglo da bude trajno rešenje, a nakon svega je ključno pronaći rešenje koje će biti dugotrajno. O dugoročnom rešenju za sever Kosova tek će se razgovarati početkom sledeće godine", rekao je Ajgner za "Blic", na pitanje da li Srbi na severu Kosova mogu da prihvate da im se silom nametnu institucije Prištine.

On je kazao da "iako je jasno da ništa nije jednostavno u dijalogu između Beograda i Prištine", smatra "da bi trebalo početi sa rešenjima za jednostavnije stvari, a o statusu Srba na severu Kosova tek kasnije".

"Zato je još preuranjeno govoriti o tome", dodao je.

Ajgner je rekao da bi Evropski savet posle napretka koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da što je moguće jasnije nagovesti kada bi trebalo da počnu pregovori o pristupanju Srbije EU i šta tačno još treba uraditi da bi se donela pozitivna odluka.

On je objasnio da polazi od toga da Srbija ne može u decembru da očekuje da dobije bezuslovni datum za početak pregovora, ali Austrija će se za to zalagati, da bude jasno rečeno, kada ta odluka o početku pregovora može biti doneta.

"Pre odluke Evropskog saveta potrebno je da Evropska komisija da svoje mišljenje o napretku postignutom tokom dijaloga. Tek posle toga se može očekivati da države članice EU donesu odluku o početku pregovora o članstvu", dodao je Ajgner.

Na pitanje kako gleda na proteste Srba na severu Kosova koji su uplašeni i nepoverljivi prema postignutim dogovorima, Ajgner je kazao da je "važno da se stanovnicima Kosova objasni šta je dogovoreno".

"Dobro je da je srpska vlada odlučna da se u tome angažuje i da razgovara sa stanovnicima kako bi im omogućila da što bolje razumeju", rekao je Ajgner.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image