• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svilanović: Kosovo nezavisno još od 1999.

Bivši ministar spoljnih poslova i funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović ocenio je da je predlog Martija Ahtisarija samo "legalizacija" sadašnjeg stanja na Kosovu.

Bivši ministar spoljnih poslova i funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović ocenio je da je predlog rešenja konačnog statusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija samo "legalizacija" sadašnjeg stanja na Kosovu.

Svilanović je za srpski program Radija Dojče Vele rekao da su domaći političari morali gradjanima objasniti da je Kosovo nezavisno od Srbije još od 1999. godine i ocenio da gradjani zbog toga sada misle da se Ahtisarijevim predlogom na Kosovu nešto bitno menja.

On je naveo da gradjani Srbije nisu upoznati da se od 1999. godine za trgovinu s Kosovom plaćaju carine, da postoje granični prelazi izmedju Kosova i Srbije, da Srbiju niko ne pita za sletanje ili preletanje aviona na Kosovu, kao ni za otvaranje brojnih diplomatskih predstavništava u Prištini.

"Za sve te stvari, kao i za mnoge druge, Srbija je morala biti pitana, ukoliko je tačna teza onih koji tvrde da je Kosovo deo Srbije", rekao je Svilanović
i dodao da je, umesto Srbije, za realizaciju nabrojanog bila nadležna Priština, odnosno Ujedinjene Nacije.

On je dodao da čak i u Studiji izvodljivosti, koju je Srbija zaključila sa Evropskom Unijom na putu ka evropskim integracijama, "piše lepo" da ona ne važi za Kosovo.

Svilanović je kritikovao domaće političare zato što gradjanima Srbije nisu objasnili ni kako je Slobodan Milošević vladao Kosovom, koja vrsta nasilja je korišćena i šta se tamo dogadjalo još od 1989. godine.

"Kada su Albanci izašli iz institucija, u Srbiji je to shvaćeno kao nešto normalno, a to nije normalno, jer ne možete da upravljate delom teritorije na kojem gradjani odbijaju da participiraju u vlasti u institucijama, u svemu. Srbi su se tada tome obradovali, umesto da se zabrinu i da razmisle šta to znači dugoročno", naveo je Svilanović.

Ocenio je da Srbija ne mora da se složi s tim da Kosovo bude nezavisno, ali mora da bude konstruktivna u odnosima u regionu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image