Velikom većinom usvojen sporazum sa Prištinom | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Velikom većinom usvojen sporazum sa Prištinom

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su večeras izveštaj Vlade Srbije o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru kog se nalazi i sporazum postignut u Briselu.

Sednica Skupštine Srbije završena je deset minuta posle 22 časa.

Vladin izveštaj podržalo je 173 poslanika vladajuće većine, ali i opozicione DS, LDP, SVM, LSV, SPO-DHS S, dok je protiv bilo 24 poslanika DSS, kao i pojedini poslanici drugih stranaka koji dolaze sa Kosova i Metohije i samostalni poslanici Borislav Pelević i Nikola Tulimirović.

Tokom glasanja jedan poslanik je bio uzdržan, a pet poslanika nije glasalo.

Neposredno pre glasanja poslanicima se po drugi put danas obratio premijer Srbije Ivica Dačić i rekao da ovo nije pitanje izveštaja, sporazuma, već pitanje kursa kojim ova država ide.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je večeras da neće dozvoliti da Srbi na Kosovu i Metohiji dožive sudbinu Srba iz bivše Republike Srpske Krajine.

Na kraju skupštinske rasprave o vladinom izveštaju o dijalogu sa Prištinom, Dačić je rekao da sa Prištinom predstoje razgovori o privatnoj i javnoj imovini, statusu Srpske pravoslavne crkve i telekomunikacijama.

U na momente konfuznom govoru, Dačić se sa skupštinske govornice obraćao pojedinim poslanicima poimence, navodeći da je poslanik Nikola Tulimirović, koji je protiv sporazuma, izabran na manjinskoj
listi kao predstavnik vlaške manjine iako sa Vlasima nema mnogo veze.

"Šta ste uradili za interese Vlaha u Srbiji?", upitao je Dačić poslanika Tulimirovića.

Pomenuo je i poslanika Gorana Bogdanovića koga je podsetio da je bio ministar u kosovskoj vladi, a da sada njega (Dačića) kritikuje zbog sporazuma.

Dačić je rekao i da nije reč samo o jednom sporazumu već o određivanju pravca kojim se Srbija kreće i da tvrdnje kako će Srbi napustiti Kosovo zbog briselskog sporazuma nisu tačne, jer Srbi južno od Ibra već 14 godina žive po kosovskim zakonima.

"Ne možemo vise da imamo politiku odbijanja, jer ćemo onda ostati i bez teritorije i naroda i nećemo više imati potrebe da raspravljamo o Kosovu i Metohiji u ovom parlamentu, kao što više ne raspravljamo o Republici Srpskoj Krajini", rekao je Dačić.

Dačić je upitao da li neko od poslanika stvarno misli da je Srbija 1999. godine pobedila NATO i podsetio poslanike da je Srbija povukla svoju vojsku i policiju sa Kosova posle Kumanovskog sporazuma.

"Ne želimo i nećemo nikad prihvatiti nezavisno Kosovo, ali ne možemo imati samo odbijajuće odgovore na svaki predlog ako želimo da odlučujemo o nečemu", naglasio je premijer.

Dačić je rekao da ne želi da se Srbima sa Kosova i Metohije dogodi ono što se desilo Srbima u Republici Srpskoj Krajini, koji su odbili sporazum Z-4, a potom je usledila akcija hrvatske vojske "Oluja" i Srbi su proterani.

"Ja mislim i da je opstanak Republike Srpske mnogo važniji nacionalni i državni interes nego opstanak Kosova i Metohije u okviru Srbije zato što tamo (u Republici Srpskoj) živi više od milion Srba", rekao je Dačić.

U popodnevom delu sednice, poslanici su iznosili različite stavove, da bi u jednom trenutku ona prešla u raspravu između Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke.

U prvom delu nastavka sednice, poslanik Demokratske stranke i nekadašnji ministar za Kosovo Goran Bogdanović rekao je da će glasati protiv sporazuma Beograda i Prištine, ali je naglasio da se nada da će se naći zajednički jezik između Srba sa Kosova i vlasti u Beogradu.

Prema rečima Bogdanovića, najvažnije je reći punu istinu kakvi su efekti sporazuma, jer se ona ne vidi, već ga prate mnoge dileme, ocenjujući da njime prestaju ingerencije koje ima Srbija, pre svega na severu Kosova.

Bogdanović je rekao i da se ovih dana stvara fama da kosovski Srbi žele da uspore razvoj Srbije, što je neistina.

Tokom poduže razmene međusobnih optužbi između dve stranke, DSS je govorila o predaji Kosova, dok je SNS odgovorila da ta stranka spasava ono što su rezultati i vladavine Vojsilava Koštunice.

Poslanik DSS Marko Jakšić je rekao da ta stranka nije na izborima podržala naprednjake, odnosno njenog predsedničkog kandidata, da bi "prodali Kosovo" i gurali Srbe u "Tačijevu Žutu kuću", dok je Sanda Rašković Ivić rekla da joj ovaj sporazum liči na Erdutski sporazum u Hrvatskoj.

Ona je pozvala poslanike da glasaju po svojoj savesti, umesto u skladu sa stranačkom disciplinom i da ne legalizuju jedno nenormalno stanje.

Šef poslaničke grupe SNS Veroljub Arsić je, reagujući, rekao da su izgovorene nečuvene reči i dodao da je za vreme vlasti Vojislava Koštunice Kosovo proglasilo nezavisnost, dok se Crna Gora odvojila.

Ukazujući da niko u SNS nije radostan i zadovoljan zbog sporazuma postignutog u Briselu, Arsić je kazao da se u ovom trenutku više nije moglo postiće, kao i da sporazum nije samo rezultat rada aktuelne vlade.

Na početku sednice premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je poslanike u Skupštini Srbije na jedinstvo bez obzira na različite stavove o parafiranom sporazumu u Briselu za koji je istakao da je najviše što je Srbija mogla da dobije.

"Ovo je najviše što se moglo. Sporazumom je omogućen i nastavak evropskih integracija koje su za naš narod od suštinske važnosti. Otvorili smo prostor da se o Kosovu razgovara na ravnopravnoj osnovi, uz saglasnost predsednika republike Srbije, i zato je važna i saglasnost parlementa", rekao je Dačić obrazlažući Izveštaj Vlade Srbije.

On je istakao da se u sporazumu ni jedinom slovom ne pominje nazavisnost Kosova i da bi njegovim ne prihvatanjem sledila "Kosovska oluja".

"Pitanje biti il nebiti, zato mi danas ne govorimo smo o pregovorima u Briselu, biramo kakvu ćemo Srbiju imati sutra - poniženu, u narodnim kuhinjama, ili jaku i razvijenu u kojoj će biti lekova za sve i koji će biti lek za sve", istako je Dačić.

Govoreći o mogućim posledicama da Srbija nije potpisala sporazum, predsednik Vlade je rekao da bi Kosovo nastavilo samostalno putem EU, a da bi Srbija ostala skrajnuta i izolovana.

"Neko je morao da stavi tačku na prošlost, bedu i beskonačne poraze. Znamo da je premalo, ali neko je morao da uradi da se iz ničega dobije nešto", kazao je premijer.

Dačić je tokom govora više puta prekinut zbog negodovanja opzicije, pre svih članova Demokratske stranke Srbije, na čije je kritike rekao da su imali priliku da reše pitanje Kosova, a da to nisu učinili već su "ćutke gledali kako je jednostrano proglašena nezavisnost".

"Pozivam vas da branimo zajedno interese našeg naroda, Srbije i Srba na Kosovu i Metohiju, i ako se razlikujemo u nekoj tački, ne treba da se nazivamo izdajnicima. Opasno je deliti narod", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da bi bio srećan da je mogao da dobije više, i da se boji da Srbija "može izgubiti i ovo što smo dobili".

"Šta je alternativa, blokiramo pregovarački proces i izolujemo zemlju, da se o nama govori bez našeg prisustva. Krajnji rezultat bio bi novi egzodus i nestanak Srba na KiM, dok sedimo za pregovaračkim stolom imamo šansu da poboljšamo našu pregovarački interes", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je "Srbija pretrpela brojene nepravde i da joj je sada data šansa da se bori za bolju budućnost".

Osim predstavnika opozicije, govor premijera ometali su i članovi Srpske napredne stranke.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović izrekao je opomenu Miodragu Nikoliću iz Srpske napredne stranke (SNS) zato što je dobacivao premijeru.

Tokom Dačićevog izlaganja skupštinsku salu napustili su Nikolić i Marjan Rističević uz poslaničke grupe SNS-a.

Ipak, većina stranaka u srspkom parlamentu najavila je da će podržati sporazum. Šta oni misle o dokumentu iz Brisela pročitajte OVDE.

Pored aktuelnog dokumenta o Kosovu, u parlamentu su se danas vodile i druge rasprave o događajima iz prošlosti. O tome čitajte OVDE.

DSS premijeru: Udarci ispod pojasa

Šef poslaničke grupe opozicione DSS Slobodan Samardžić rekao je danas da ta stranka nije palila ambasade i džamije posle proglašenja nezavisnosti Kosova i poručio da DSS ne vodi politiku sukobljavanja s celim svetom, već s onim delom koji Srbiji želi da oduzme Kosovo.

Povodom obraćanja premijera Ivice Dačića u parlamentu koji je govorio o paljenju džamije i ambasade SAD u vreme vlade DSS, Samardžić je istakao da DSS i niko iz tadašnje vlasti nije učestvovao u događajima u kojima je spaljena džamija u Beogradu i napadnuta ambasada SAD.

On je takve ocene premijera nazvao "udarcima ispod pojasa".

"Nisam rekao da je DSS spalila. Govorio sam o vremenu vlasti (u kojoj je bio DS S)", odgovorio mu je Dačić.

Samardžić je kazao da DSS vodi politiku odbrane nacionalnih interesa, a protiv onih koji žele da ih ugroze.

"Vi želite podršku onih koji žele da nam oduzmu Kosovo i tu je vaša greška", poručio je Samardžić premijeru.

Na to je premijer kazao da ne želi da se rasprava pretvori u polemiku sa DSS.

"Svi su svedoci vašeg dobacivanja dok sam govorio. Ako želite da imamo korektnu raspravu onda moramo da stvorimo uslove da jedan drugog čujemo", kazao je Dačić.

On je rekao da uverava Samardžića da nije čovek koji ne poznaje međunarodnu političku scenu.

Poslanik DSS sa severa Kosova Marko Jakšić poručio je premijeru da je sever Kosova postao bitan politički faktor o kojem se priča i u Briselu i da pričama o mogućem egzodusu i novoj oluji na Kosovu premijer obmanjuje javnost.

"Mi smo u ovom parlamentu glasali protiv Ahtisarijevog plana, koji je bio kudikamo bolji od ovoga danas i da li je bilo oluje? Nije", kazao je Jakšić.

On je istakao mogućnost novih ucena i iznuđivanja.

"Opet će Albanci da kažu - ako ne date što tražimo imaćete 'oluju' i tako će stići do Preševa, Medveđe i do Niša", rekao je Jakšić.

Pred početak sednice parlamenta, pristalice desničarskih pokreta "Naši", "Dveri", "Zavetnici" i "Obraz" okupili su se na protestu na platou ispred Skupštine.

U vladinom izveštaju u kojem je i sporazum od 15 tačaka koji su u Briselu, 19. aprila, parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, navedeno je da je Vlada vodila pregovore na planski i sistematičan način radi zaštite nacionalnih interesa, saglasno Rezoluciji Skupštije Srbije.

"Vlada je sve aktivnosti, uključujući same pregovore, odnosno vođenje dijaloga izvršavala uz poštovanje Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti državnih organa i uz stalno informisanje I konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu
i Metohiji", navodi se u izveštaju Vlade Srbije.

Izveštaj obuhvata sve aktivnosti tokom dosadašnjih pregovora o tehničkim i političkim pitanjima.

U dokumentu se navodi da je politički dijalog Beograda i Prištine počeo pre šest meseci i da je održano deset rundi pregovora, koje su rezultirale sporazumom od 15 tačaka. Sporazum, koji predviđa osnivanje Zajednice srpskih opštine, naveden je i na engleskom i na srpskom jeziku.

Opisan je i tok tehničkog dijaloga koji je uz posredovanje Evropske unije vodio tadašnji šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović od marta 2011. do februara 2012. godine.

U tom periodu postignuti su dogovori o matičnim knjigama, slobodi kretanja, carinskom pečatu, katastru, funkcionisanju sporazuma o trgovini CEFTA, prihvatanju univerzitetskih diploma i o regionalnom predstavljanju i saradnji.

(MONDO/agencije, Foto: Tanjug, Zoran Žestić)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 54

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Blaža

Ovo je samo potvrda parlamenta kao i naših političara da smo tako mala i jadna zemlja koja sama ne može ništa. Biće onako kako kaže "tata" Obama i "mama" Ketrin!

aca smederevac dss

Sramota ...svaka druga zemlja bi ovo odmah odbacila a na ulicama bi bili milioni gradjana .Kakva jeftina izdaja sitnih dusa poslanika.

ipsilon prvi put

a kosovo je tako i tako otišlo pre 30 godina

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU