• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponoš: Vojska Srbije profesionalna do 2010.

Korišćenjem mehanizama Partnerstva za mir (PFP) i iskustva oružanih snaga nordijskih država, Vojska Srbije (VS) može ostvariti cilj reforme i pune profesionalizacije do 2010. godine, izjavio je u četvrtak načelnik generalštaba VS, general Zdravko Ponoš, posle prvog učešća na zasedanju Vojnog komiteta evroatlantskog partnerstva.

Korišćenjem mehanizama Partnerstva za mir (PFP) i iskustva oružanih snaga nordijskih država, Vojska Srbije (VS) može ostvariti cilj reforme i pune profesionalizacije do 2010. godine, izjavio je u četvrtak načelnik generalštaba VS, general Zdravko Ponoš, posle prvog učešća na zasedanju Vojnog komiteta evroatlantskog partnerstva.

Cilj uključivanja Vojske Srbije u mehanizme PFP je, po rečima načelnika generalštaba VS, i da se postepeno dostignu visoki svetski, a to znači NATO vojni standardi, kao i da se dostigne "interoperebilnost" - sposobnost komuniciranja i zajedničkog delovanja s članicama Partnerstva za mir.

Iako vlada Srbije nije usvojila dokument o prioritetima za učešće VS u PZM i nije sklopljen ni sporazum o bezbednoj razmeni informacija, general Ponoš je dobio podršku čelnika NATO i članica Partnerstva za mir da se Vojska Srbije uključi u mehanizme ovog programa saradnje 49 zemalja.

Konkretno, reč je o mogućnostima školovanja srpskih oficira na NATO visokim vojnim školama, učešću na tzv "planskim konferencijama" i vojnim vežbama i drugim projektima.

A, dodao je general Ponoš, i akademija Vojske Srbije je otvorena za školovanje oficira iz NATO zemalja i to je već bio slučaj.

Ponoš je rekao da je o iskustvima Švedske i Finske, koje su članice Partnerstva za mir ali ne i NATO, razgovara s načelnicima generalštabova tih zemalja upravo da bi se jasnije sagledalo kako će i Vojska Srbije moći da iskoristi mehanizmee i projekte PZM a da, isto tako, ne bude i članica Atlantskog saveza.

Jer, kako je objasnio, o pitanju članstva će jednom u budućnosti odlučiti političke vlasti zemlje ili narod na referendumu, a dotle Vojska Srbije namerava da se temeljito modernizuje i profesionalizuje, uz ukidanje vojnog roka, pogotovo sad kad regruti za šest meseci malo toga mogu da nauče da bi ispunjavalai zahtevne visoke standarde.

Na pitanje šta je to ključno nužno za takvu profesionalizaciju, Ponoš je rekao da je jedan od bitnih elemenata raspolaganje finansijsko-materijalnih sredstvima. On je dodao da VS "realistički"
gleda na stvari i da ne može očekivati veća sredstva iz buždeta, već da se ona što racionalnije troše.

Vojska Srbije je već obavila dobar deo svog posla na reorganizacije i umesto više desetina brigada, s mnogo ljudi i često zastarelom tehnikom, do kraja ove godine će se formirati mnogo manji broj jedinica, "ali visokog nivoa popune i obučenosti", rekao je Ponoš, dodajući da će "to biti jedinice s mnogo većim brojem profesionalaca i češće će biti na terenu, na vežbama".

Naglasio je, medjutim, da je važno da se taj proces osposobljavanja odvija sve više po NATO standardima i predočio da nikakav problem u tome ne predstavlja činjenica da Vojska Srbije ima i zapadnu i rusku vojnu tehniku, jer je to slučaj i s vojskama nekih zemalja NATO i nije prepreka za "interoperabilnost".

General Ponoš je rekao da je u sedištu NATO razgovarao i s načelnikom generalštaba oružanih snaga Norveške, jer je ova zemlja nekoliko godina bila za Srbiju "veza" u NATO.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image