Predsednik odbora Demokratske stranke za infrastrukturu Aleksandar Belić je na stranačkoj konferenciji za novinare rekao da je Ilić za 10. jul najavio početak radova na autoputu, na deonici Lajkovac - Ljig i Obrenovac - Ub, a da danas taj ugovor nije ni u skupštinskoj proceduri, kao ni takođe najavljeni ugovor o kreditiranju.

"Ministra Ilića pitamo da li će i kada početi radovi na toj deonici, a Vladu Srbije i Skupštiniu da li će taj čovek ikada odgovarati za jednu barem neistinu koju je izgovorio tokom godinu dana vlade",  rekao je Belić.

Prema njegovim rečima, DS se žalaže za to da što veći broj građevinskih radova bude ugovoren putem javnih nabavi, jer se kao posledica netransparentnih ugovaranja velikih infrstrukturnih projekata mogu dogoditi zahtevi za povećanje ugovorene cene.

Belić je precizirao da je jedan kineski izvođač radova zatražio da se cena radova, odnosno taj ugovor uveća za 130 odsto i to u momentu kada radovi još nisu ni počeli.

"Ako se ovako ugovaraju veliki poslovi, čemu onda Zakon o javnim nabavkama, koga i mi podržavamo ako će doneti rezultate" , rekao je Belić.
Portparolka stranke Aleksandra Jerkov reagovala je povodom izbora za savete mesnih zajednica u Vrnjačkoj Banji od 30. juna.

Ona je, povodom najava da će u Vrnjačkoj Banji biti poništeni rezultati izbora za pojedine mesne zajednice u kojima je koalicija oko DS pobedila, upitala da li je zabranjeno da DS pobedi na bilo kojim izborima ili da bude na vlasti u nekoj opštini u Srbiji.

Ukoliko jeste, dodala je, to treba da se javno saopšti građanima i da im se kaže da "ne vredi da izlaze na lokalne izbore ili izbore za savete mesnih zajednica, jer se krajnji ishod unapred zna, čak i ukoliko se na izborima izjasne drugačije."