• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđen umanjeni skupštinski budžet za 2014.

Izvor Tanjug

Administrativni odbor utvrdio je predlog skupštinskog budžeta za 2014. godinu u iznosu od dve milijarde i 137.611.000 dinara.

To je za oko 300 miliona dinara manje u odnosu na prvobitno predložen.

Taj predlog Odbor će uputiti ministru finansija Lazaru Krstiću na razmatranje i ukoliko ministar bude imao primedbe, poslanici će ih razmotriti na još jednoj sednici, rekao je po završetku glasanja predsednik tog skupštinskog tela Zoran Babić.

Za predloženi budžet glasalo je osam poslanika, dva su bila uzdržana i isto toliko nije glasalo.
Na sednici je istaknuto da povećanja plata poslaicima neće biti, iako se plate nisu menjale osam godina.

Zamenik generalnog sekretara skupštine Radoslav Vujović rekao je da su uštede od oko 300 miliona dinara napravljene, pored ostalog, na stavkama koje se odnose na stručne službe, a da bi dodana smanjenja dovela i do toga da se ugrozi rad skupštine.

Vujović je precizirao da su pronađene dodatne uštede na razdelu namenjenom stručnim službama i dodao da je smanjena stavka putovanja sa 22,5 na 18,8 miliona dinara, stručne usluge sa 27,6 na 18 miliona dinara, kapitalno održavanje sa 235 na 125 miliona, projektno planiranje sa 41,4 na 25,4 miliona i administrativnu opremu sa 140 na 100 miliona dinara.

Poslanici opozicije pohvalili su stručne službe koje su za, kako su rekli, 24 sata uspele da "uštede" 300 miliona dinara pa ih je zanimalo koliko bi skupštinski budžet bio još realniji da su imali više vremena.

Poslanik LDP Bojan Đurić rekao je da je juče, kada je prvi put pred poslanicima tog odbora bio predlog tada većeg budžeta, nešto bilo neophodno, a danas više nije.

Prema njegovim rečima, neke projekcije nisu realne, kao što je, na primer, ona koja se odnosi na putovanja u zemlji, s obzirom da se predviđa intenzivniji rad skupštine zbog napretka zemlje na evropskom putu.

"U predlogu budžeta za 2014. godinu predviđeno je 89 miliona dinara, za tekuću godinu bilo je planirano 86, do sada smo potrošili 84 a imamo da radimo još dva meseca", rekao je Đurić u prilog tome da budžet nije realno isplaniran.

Đurić je pitao i zašto su povećana sredstva za plate u stručnoj službi, za koliko je to ljudi i na koje delove stručne sluzuzbe se to odnosi.

I poslanika DS Nenada Konstantinovića je interesovalo da li je povećanje od 45 miliona dinara predviđeno i za nova zapošljavanja na poziciji stručne službe.

On je, takođe, rekao da nema potrebe da se usluge RTS plaćaju iz skupštinskog budžeta, ukoliko se taj javni servis bude finansirao iz republičkog budžeta.

Zamenik generalnog sekretara nije konkretno odgovorio Konstantinoviću na pitanje da li će biti novih zapošljavanja u sektoru stručne službe, već je rekao da je 2013. godine u stručnim službama skupštine zaposleno 46 radnika.

Vujović je objasnio da su predviđena sredstva za eventualno napredovanje u službi i precizirao da postoji zakonska mogućnost da do 20 odsto zaposlenih bude unapređeno i više zvanje, a da se za prekovremeni rad, do 32 sata, može isplatiti novac, umesto slobodnih dana koje zaposlelni najčešće ne mogu da iskoriste.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image