• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici raspravljali o predsednicima sudova

Izvor Tanjug

Poslanici republičkog parlamenta završili su današnji rad, a debatu o odlukama o izboru predsednika nekoliko sudskih institucija koje je predložio Visoki savet sudstva (VSS) nastaviće sutra.

Obrazlažući predloge VSS pred poslanicima, zamenik predsednika te institucije Miroljub Tomić rekao je da je, s obzirom da predstoji sprovođenje nacionalne strategije razvoja pravosuđa i reforme pravosuđa, značajno da na čelo sudova u Srbiju dođu stručni i visoko moralni ljudi.

Tomić je naveo da predsednici najviših sudova uSrbiji treba da daju maksimalan doprinos da se u pravosuđu poveća efikasnost, kvalitet, stručnost, ažurnost, ali i odgovornost, što je, kako je rekao, značajno za sve građane.

VSS je predložio da se na mesto predsednika Vrhovnog kasacionog suda izabere dosadašnji vršilac funkcije predsednika tog suda Dragomir Milojević, a da se na mesto predsednika Upravnog suda izabere dosadašnji sudija tog suda Jelena Ivanovoć.

Ta sudska institcija predložila je da se na čelo Privrednog apelacionog suda izabere Miroslav Nikolić.

Takođe, predloženo je da sudija Višeg prekršajnog suda bude Zoran Pašalić bude izabran na mesto predsednika tog suda, a da predednik Apelacionog suda u Beogradu bude Duško Milenković, dosadašji sudija tog suda.

VSS je predložio i da se za predsednika Apelacionog suda u Nišu izabere Dragan Jocić dosadašnji sudija Vrhovnog kasacionog suda, kao i da se za predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu izabere Dubravka Damjanović, dosadašnji sudija tog suda.

Poslanici republičkog parlamenta razmatrali su i predlog VSS da se izabere 11sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju kako bi se popunila upražnjena sudijska mesta i omogućio efikasniji rad Upravnog suda i privrednih sudova.

Poslanici iz redova Demokratske strabkne ocenili us na sednici da je srpsko pravoduđe neefikasno i na vrlo niskim granama, kao i da je prošlo godinu i po od izbora nove vlasti, koja je najavljivala reformu pravosuđa, a da do danas ništa nije urađeno.

"Recite nam zašto tu najavljenu reformu niste sporveli i zbog čega danas imamo neefikasne sudove kod kojih se gomilaju predmeti, nezadovoljne i one kojima se sudi i one koji sude", upitao je poslanik DS Janko Veselinović.

Uz ocenu da je već opšte poznata stvar da je srpsko pravosuđe u ozbiljnoj krizi, liberane-demokrate su rekli da je ozbiljno pitanje da li je pravosuđe u Srbiji ikada bilo nezavisno.

"Odgovor zavisi od toga da li je politika koja je imala trenutnu vlast u određenom vremenskom periodu vršila veći ili manji upliv na rad pravosuđa", rekla je poslanica LDP Judita Popović.

Ona je naglasila da bi osnovni cilj VSS trebalo da bude da se radi na tome da se prestane sa generisanjem lojalnog i politički zavisnog sudijskog kadra, jer će se samo na taj način postići veći cilj - nezavinost pravosuđa.

Popović smatra i da nedostaje transparensnot u predlaganju kandidata, da su predlozi šturo obrazloženi i da se šalje poruka koja ne daje optimizam u pogledu ishoda reforme pravosuđa.

Odgovarajući na kritike opozicije, vladajući naprednjaci su naveli da su u vreme prethodne vlasti nepodobne sudije brisane gumicom bez ikakvih argumenata, kao i da su smenjeni mnogi koji su imali sjajne karijere.

Poslanici SNS su upitali i zašto je reizbor sudija bio netransparenatan i zašto niko unazad tri godine nije ocenjivao rad sudija i tužilaca.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslanici raspravljali o predsednicima sudova