Ustavni sud Vlast ne vrsi direktan pritisak

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Ustavni sud: Vlast ne vrši direktan pritisak

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević tvrdi da nema direktnih pritisaka na rad Ustavnog suda od strane predstavnika bilo koje vlasti, a da se sud sretao samo sa posrednim pritiscima.

Ti posredni pritisci dolaze preko medija, iz nastupa predstavnika pojedinih političkih stranaka i drugih aktera političke scene.

"Bez obzira na takve pokušaje, Sud je sve svoje odluke donosio isključivo i jedino u službi vladavine prava i delotvorne zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda građana", rekao je Slipepčević u intervjuu Tanjugu i naglasio da će sud tako postupati i ubuduće.

Slijepčević tvrdi da su odluke tog suda donete u proteklih šest godina u potpunosti opravdale njegovo mesto i ulogu koja mu je Ustavom opredeljena.

"U prilog tome govori činjenica da su redovni sudovi ispoštovali sve odluke Ustavnog suda. To potvrđuje i ocena Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom se odluke Ustavnog suda u postupku po ustavnim žalbama smatraju delotvornim", rekao je Slijepčević.

Navodeći da Sud ne beži od suda stručne javnosti, već naprotiv insistira na potrebi stručne analize i kritike njegovih odluka, Slijepčević je ukazao na neprihvatljivost politikantskih i svih drugih medijskih kritika odluka Ustavnog suda mimo demokratski dopuštenih okvira.

"Takvom kritikom ne može se umanjiti ni stručni ni institucionalni značaj odluka Ustavnog suda, ali se u velikoj meri može neopravdano urušiti kredibilitet i autoritet institucije kakva je Ustavni sud", poručio je predsednik tog suda.

On je apelovao na sve nosioce vlasti u Srbiji, predstavnike svih stranaka i poslenike javne reči da svoje ponašanje u odnosu na kritičku ocenu rada Ustavnog suda ne opredeljuju političkim ili drugim interesnim ciljevima, već jedino i isključivo značajem i doprinosom njegovih odluka u očuvanju vladavine prava i delotvorne zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda građana.

"Stoga želim da naglasim da takvo uvažavanje institucije Ustavnog suda i njegovog mesta i uloge u pravnom poretku Republike Srbije treba sagledati u svetlu ocena i poruka koje je izrekao predsednik Republike Srbije na nedavno odžanoj Medunarodnoj konferenciji, organizovanoj u povodu obeležavanja njegove poluvekovne tradicije'', poručio je Slijepčević.

Ovo zalaganje, prema njegovim rečima, nije motivisano odbranom ili zaštitom samih sudija, već potrebom državotvornog odnosa prema instituciji Ustavnog suda.

Koštunica: Slijepčević obmanjuje

Predsednik opozicione DSS Vojislav Koštunica rekao je da predsednik USS Dragiša Slijepčević "obmanjuje javnost" o uredbama usvojenim na osnovu Briselskog sporazuma i "time sebi oduzima pravo da bude predsednik Ustavnog suda". Koštunica odbacuje Slijepčevićeve navode "da je Vlada Srbije koju je vodio Koštunica, mogla da ukine uredbu o prelasku granice sa Kosovom". "To Vlada Srbije koju sam vodio nije mogla da uradi, pošto je Briselski sporazum na osnovu kojeg je doneta protivustavna uredba, potpisan 23. decembra 2011. godine, nekoliko godina pošto je DSS već bila u opoziciji", naveo je lider DSS u saopštenju.

Nakon preseljeja kompletnog radnog aparata Ustavnog suda u "Kamenu zgradu" na Bulevaru Kralja Aleksandra (poznata i kao Kamena pošta, kod Skuštine Srbije), Slijepčević smatra da je time omogućeno ne samo kadrovsko jačanje stručne službe suda, već i da je poslata snažna poruka celokupnoj međunarodnoj javnosti o iskrenom opredeljenju aktuelne vlasti da Ustavnom sudu omogući nesmetano vršenje njegove funkcije čuvara Ustava i garanta vladavine prava.

Na žalost ostvarenje takve misije Ustavnog suda i dalje je opterećeno velikim brojem predmeta, rekao je Slipčević, koji je najavio da se puna ažurnost u radu Suda može ostvariti već krajem 2014. godine.

Ustavni sud je, prema njegovim rečima, do danas rešio 20.733 ustavne žalbe, od čega je samo u ovoj godini rešeno više od 5.500 predmeta.

U isto vreme, Ustavni sud je u domenu normativne kontrole doneo više od 50 odluka o neustavnosti mnogobrojnih odredbi sistemskih zakona kao što su - Zakon o porezima na imovinu, Zakon o Vojno bezbednosnoj agenciji i Vojno obaveštajnoj agenciji, Zakon o zaštiti podataka o ličcnosti, Zakon o informisanju, Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, Zakon o elektronskim komunikacijama, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i drugi.

Rešeno je i 808 žalbi neizabranih sudija i nosilaca javnotužilacke funkcije, a vraćeno je i više od 150 odborničkih mandata.

To su, prema njegovim rečima, rezultati koji posebno dobijaju na značaju ako se zna da su ostvareni u rešavanju starih predmeta.

"Može se očekivati da krajem godine u Sudu neće biti predmeta  starijih od tri godine, a da punu ažurnost u radu Suda možžemo ostvariti već krajem sledeće godine", naglasio je predsednik Ustavnog suda.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

loader