• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeri: Finalizacija "Vojske Kosova" do 2024.

Izvor Tanjug

Prištinski "Zeri" piše da Priština planira finalizaciju kosovske "vojske" za 10 godina.

List navodi i da je kabinet kosovskog premijera Hašima Tačija neprestano prinuđen da čini kompromise na sugestiju "međunarodnih prijatelja",uglavnom američkih, kada je reč o imenu i ulozi tih snaga.

Pozivajući se na dokument Saveta za sektor bezbednosti koji funkcioniše u okviru Tačijevog kabineta, "Zeri" piše da će formiranje kosovske vojske očekuje do 2024 ali da zvanja, odnosi te vojske sa NATO i prisustvo Kfora ostaju "diskutabilni".

Po ovom dokumentu plan je da aktuelno ministarstvo za bezbedonosne snage bude transformisano u ministarstvo odbrane a kosovske bezbednosne snage u nacionalnu gardu koja će biti komponenta novih snaga Kosova.

Prvobitna namera Prištine je bila da te snage nazovu "Vojska Kosova" ali su međunarodni "prijatelji" sugerisali naziv "odbrambene snage", ili "oružane snage" navodi "Zeri", napominjući da je termin "vojska" očigledno za njih bio "problematičan."

Prema pomenutom dokumentu iz Tačijevog kabineta, prva faza razvoja ovih snaga obuhvatila bi period od 2014. do 2016. godine kada se predviđa promena kosovskog ustava Kosova i zakona koji se vezuju sa sektorom bezbednosti.

Druga faza obuhvata period 2017 - 2019 gde se predviđa nova oprema za novu misiju.

Finalizacija ovih snaga predviđena je za treću fazu (2020 - 2024 god) kada se bude okoncala regrutacija personala, opreme i osoblja za obuku, navodi list.

Godišnji budžet bi te 2024. bio 65 miliona evra.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image