• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurc: Srbija što brže u EU, možda 2018?

Izvor Tanjug

Ministar inostranih poslova Austrije kaže da je Austrija spremna da Srbiji pomogne gde god može na putu ka EU. Vučić: Naš san da jednog dana postignemo standard austrijskog društva. Nikolić: Srbija spremna za EU.

Zahvalivši na mogućnosti da danas poseti Srbiju, šef austrijske diplomatije je na konferenciji za štampu posle susreta s Vučićem rekao da je Austrija povećala budžet za projekte regionalne saradnje sa 1,9 na 4 miliona evra, te da će to pomoći da se pruži konkretna pomoć regionu.

Naglasio je da su Austrija i Srbija ne samo kulturno i privredno povezane, već i ljudski, jer u Austriji živi oko 300.000 građana srpskog porekla, a u Srbiji je Austrija najveći investitor.

"Nisam prorok da mogu da predskažem tačan datum pristupanja Srbije EU, ali mogu da konstatujem veliku volju srpskog stanovništva i politike da započne reforme i spremi Srbiju za EU", rekao je Sebastijan Kurc ukazavši istovremeno da što je veći intenzitet reformi brži je razvoj, što je bitno za investitore, ali i za Srbiju i njen put u EU.

Lično, dodao je, priželjkuje što brži put Srbije u EU, možda već do 2018. ili 2020.

Čast mu je, kako je rekao, što je mogao da razgovara sa čovekom kojeg poštuje zbog njegove borbe protiv korupcije i zarad veće vladavine prava, jer smatra da su to ispravni ciljevi koje očekuju austrijski investitori, te stvaraju uslove za dalje investicije.

"To je put koji ćemo rado podržati gde god možemo", poručio je šef doplomatije Austrije dodajući da mu je bilo drago što je mogao da učestvuje na međuvladinoj konferenciji u Briselu i da je posebno zadovoljan što su i drugi ministri odlučili da prisustvuju i žele da Srbiju vide kao članicu EU.

U razgovoru sa Vučićem, Kurc se nije preterano zadržavao na pitanjima istorije, već je, kako je naglasio, sve bilo usmereno na budućnost.

Izrazio je, međutim, zadovoljstvo što se 100 godina posle početka Prvog svetskog rata može videti da se ide korak po korak ka ujedinjenju cele Evrope.

Poželevši Srbiji sve najbolje na putu ka ostvarenju reformi, Kurc je ponovio da će Austrija podržati našu zemlju ne samo rečima, već konkretnim delima.

Komentarišući zbivanja u Bosni i Hercegovini austrijski ministar je konstatovao da nisu samo etničke i verske strukture izazov, već da tamo postoji nezadovoljstvo zbog socijalne situacije i korupcije, te da je potrebno napraviti neko polazište kako bi BiH bila sposobna da preduzme korake za privredni uspon.

"U našem interesu je da dođe do takvog razvoja. Razgovarali smo i sa drugim ministrima i svi smatramo da ne treba da izgubimo BiH iz vida", kazao je Kurc.

Vučić je posle susreta s Kurcom rekao da je naš san da jednog dana postignemo standard austrijskog i nemačkog društva, ali to neće biti skoro. Moraćemo da radimo još mnogo godina i decenija, rekao je  Aleksandar Vučić.

Odnosi Srbije i Austrije nikada nisu bili bolji, rekao je Vučić dodajući da budućnost naših naroda možemo da gradimo na još snažnijim političkim vezama.

"Očekujemo još veći uticaj Austrije u Srbiji i želimo toplu dobrodošlicu svima koji žele da ulažu u Srbiju", rekao je Vučić izrazivši želju da Austrija bude iskreni prijatelj Srbiji.

"Želimo Austriju kao iskrenog prijatelja, ali i da nam iskažu gde smo pogrešili, jer je naš san da jednog dana dostignemo san austrijskog i nemačkog društva, ali za to ćemo morati još mnogo godina i decenija da radimo", naveo je Vučić.

Vučić je, pred dolazak misije MMF u Beograd rekao da nema nameru da laže ni misiju Međunarodnog monetarnog fonda niti građane o ekonomskoj i finansijskoj situaciji Srbije, jer bi posledice takvog samozavaravanja mogle biti dalekosežne.

"Lakše mi je da siđemo s vlasti, nego da lažemo ljude pa da za godinu i po imamo pakao kao u nekim drugim zemljama. Neću da se u Srbiji ruši i pali", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Upitan sa čime Srbija ulazu u novu rundu razgovora sa MMF-om, istakao da ne želi da laže građane da će biti smanjenja ili ukidanja nekih poreza da bi dobio glas više na izborima, jer Srbiji su potrebne teške reforme da bi se videlo svetlo na kraju tunela.

"Pitali su me ljudi iz MMF-a da ne dolaze ako nam politički to smeta. Rekao sam da me ne interesuju izbori i šta će ko iz opozicije da kaže. Oni su ovde sada, to su teški zahtevi za nas jer se postavlja pitanje da li želimo da budemo normalna zemlja ili da lažemo sebe još godinu dve", rekao je Vučić.

Austrijskom ministru je, kako je objasnio, rekao da će Srbija biti stabilna zemlja i otvorena za strane investicije, što bez političke stabilnosti nije moguće.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi danas u Srbiju, a kako je ranije najavljivano, razgovaraće se o mogućem aranžmanu iz predostrožnosti sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Šef austrijske diplomatije boravi danas u Beogradu, a na početku posete primio ga je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija je na dobrom putu, na putu reformi koje će od nje napraviti modernu državu, a već danas je spremna da postane punopravna članica Evropske unije, možda čak i spremnija nego što su to neke države koje su već u Evropskoj uniji - rekao je Nikolić posle susreta.

Predsednik Nikolić je istakao da je Austrija važan i pouzdan partner za Srbiju zbog velikih investicija u nasu privredu, ali i zbog brojne srpske zajednice koja živi u Austriji.

Takođe, predsednik Nikolić je dodao da je za našu zemlju od velikog značaja podrška koju joj Austrija pruža na putu evropskih integracija, kaže se u saopštenju pres službe predsednika Republike.

Povodom obeležavanja stogodisnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, predsednik Nikolić i ministar Kurc su se saglasili da bi bilo dobro pokazati da nase dve zemlje prošlost ne razdvaja, već da zajednički radimo na formiranju bolje budućnosti u ujedinjenoj Evropi.

Ministar spoljnih poslova Austrije je rekao da su Srbija i Austrija povezane na mnogim poljima i da je Austrija zbog toga spremna da učini sve što može da bi podržala Srbiju u procesu priključenja Evropskoj uniji.

Takođe, ministar Kurc je rekao da bi ga radovalo da predsednik Nikolic uskoro poseti Austriju, navodi se u saopštenju.

Kurc će se sastati i sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

On će učestvovati i na prezentaciji Senata privrede Srbije, ispostavi Senata privrede Austrije, kojim predsedava bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek.

Kako je Kurc rekao za Tanjug, u Beograd dolazi s porukom da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u EU i da će ih Austrija u tome i dalje podržati svom snagom.

"Moja želja je da, što je pre moguće, od mog stupanja na dužnost posetim sve zemlje zapadnog Balkana. Tu je prioritet naše spoljne politike. Moja poruka glasi da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u Evropi i da će Austrija to i dalje svom snagom podržati", kazao je austrijski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, Austrija ima "svaki interes da se Srbija dalje razvija ka stabilnoj i u najboljem smislu evropskoj državi".

On je naglasio da je Srbija za Austriju "susedna zemlja bez zajedničkih granica" i da Austrija ima duge i intenzivne veze sa Srbijom.

"Danas je, naravno, i privreda jako važan faktor. Austrija je u Srbiji najveći investitor. I posebno važni su Srbi, koji žive u Austriji i koji su Beč učinili jednim od najvećih srpskih gradova u svetu", rekao je austrijski ministar.

Komentari 52

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirce

Srbiji je veoma bitna iskrena podrška Austrije kao jedne od najmoćniji država u Eu koja je veliki investitor u Srbiji , a u kojoj živi oko 300 000 Srba.

Danijela

A referendum? Ko je rekao da želimo u eu i da li ovi što "hrle" zaista znaju šta to podrazumeva za nas?

dampyr

Nas vekovni prijatelj, Austrija, ce da nam pomogne. Sacuvaj nas Boze od puta kojim idemo.

special image