• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djelić: Srbija kandidat za EU do 2008.

Srbija može steći formalni status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) do 2008. godine, ako za to postoji politička volja, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić.

Srbija može steći formalni status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) do 2008. godine, ako za to postoji politička volja, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, Djelić je ukazao da parlament mora da radi efikasno i racionalno na uskladjivanju i donošenju novih zakona, kako bi se ubrzao proces evropske integracije.

"Srce evropskih integracija kuca u Skupštini, ali ako ovako nastavimo, doživećemo srčani udar", rekao je Djelić i dodao da je vreme najdragoceniji resurs u radu Skupštine i da mora biti efikasno korišćeno.

Govoreći o planu zajedničkih aktivnosti Vlade i Skupštine u procesu približavanja EU, Djelić je kao jedan od ciljeva naveo parafiranje Sporazuma sa EU o stabilizaciji i asocijaciji oktobra i potpisivanje tog dokumenta do kraja godine.

"To podrazumeva punu saradnju sa haškim Tribunalom", napomenuo je Djelić i naglasio da su ključni ciljevi Srbije očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i ulazak u EU koji mora biti ostvaren što pre.

Ističući da su rešavanje statusa Kosova i pitanje pristupa Srbije EU potpuno odvojeni, Djelić je poručio da Srbija nikad neće pristati ni na kakav ustupak u vezi s tim, niti to od nje iko traži.

Djelić je rekao da bi do kraja godine trebalo da bude učinjeno sve što će omogućiti potpuno ostvarenje sporazuma sa EU o viznim olakšicama koji bi trebalo da stupi na snagu 2008. godine.

Prema njegovim rečima, Srbija bi u roku od 18 do 24 meseci mogla da predje na "belu Šengensku listu" i to je, kako je rekao, u ovoj godini prioritet vlade i resornih ministarstava koji su već pripremili neophodan paket zakona.

Kako je Djelić dodao, za uvodjenje novih pasoša potrebno je još samo da bude usvojen zakon o tome, jer je neophodan novac za to već obezbedjen i gradjani Srbije bi već na proleće mogli da dobiju nove pasoše, u skladu sa evropskim standardima.

"Vlada bez Skupštine ne može ništa, a najvažniji zakoni su već u parlamentu i čekaju na usvajanje", napomenuo je Djelić i ukazao da je razočaran što Skupština nije ovog meseca ratifikovala neke medjunarodne sporazume i aranžmane koji, kako je ocenio, mogu mnogo doprineti privredi Srbije.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je za proces evropskih integracija Srbije veoma važno da Skupština do kraja godine sprovede i preostale obaveze iz Ustavnog zakona, odnosno da izabere guvernera Narodne banke Srbije, Savet državne revizorske institucije i usvoji zakon o Ustavnom sudu.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić poručio je da će "parlament biti motor i najveći promoter evropskih integracija i vrednosti, a ne usko grlo tog procesa" i naglasio da je za efikasniji rad potrebna izmena poslovnika.

Predsednik Odbora za evropske integracije Miloš Jevtić rekao je da je važno da Skupština Srbije donese odredjen broj zakona do novembra, kada bi Evropska komisija trebalo da podnese izveštaj o napretku Srbije u procesu približavanja EU.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image