Agencija: Ministri ne daju podatke o kampanji | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Agencija: Ministri ne daju podatke o kampanji

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Agenciji za borbu protiv korupcije podatke o aktivnostima u vreme kampanje odbilo je da dostavi sedam članova vlade, navodeći da, prema zakonu, nemaju obavezu da to učine, izjavio je zamenik direktora Agencije Vladan Joksimović.

Takve podatke Agencija je tražila od premijera, svih potpredsednika vlade i ministara, a funkcioneri koji su izričito odbili da dostave zahtev pozivaju se, kako smatraju u Agenciji, na pogrešno i nepravilno tumačenje zakonske odredbe.

Među tim funkcionerima su premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević i ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Joksimović je na konferenciji za novinare, rekao da je Agencija, u skladu sa ovlašćenjima, uputila 21 zahtev za dostavu podataka o planiranim aktivnostima u vreme trajanja kampanje, a da je dobila 11 odgovora.

"Ostali nisu poslali odgovore, odnosno, određen broj ministara je izričito odbio da dostavi te zahteve navodeći, po našem mišljenju, pogrešno tumačenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti prema kojem nemaju obavezu da dostave navedene podatke", rekao je Joksimović, dodajuići da se sa takviom tumačnjem u Agenciji ne slažu.

Agencija je, kako je dodao, svima poslala upozorenje sa proširenom argumentacijom, u kome se poziva na zakone o finansiranju političkih aktivnosti i o Agenciji, i u kome pojašnjava da se funkcioneri, po oba osnova, moraju odazvati pozivu da dostave podatke i da nedostavljanje za sobom povlači određenu odgovornost.

Funkcionerima koji nisu dostavili odgovore ili su odbili da to učine, dat je i dodatni rok od 15 dana, a Agencija je ponovljene pozive poslala pre pet dana.

Joksimović je pojasnio da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije omogućava da javni funkcioner može da obavlja i funkciju u političkoj stranci, ali ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu javnog funkcionera za promociju stranke.

"Svrha je da funkcioneri ne koriste javnu funkciju za promociju političke ideje i stranke kojoj pripadaju i da ne koriste javne resurse u tu svrhu", podvukao je Joksimović.

Kako je objasnio, ukrštanjem podataka iz izveštaja javnih funkcionera i podataka iz monitoringa aktivnosti političkih subjekata koji je radila Agencija, moglo bi da se ustanovi da li se aktivnosti funkcionera podudaraju sa njihovim aktivnostima u kampanji u svojstvu stranačkih ličnosti.

Joksimović je pohvalio Ministarstvo spoljnih poslova i ministra Ivana Mrkića koji su, kako je rekao, zvali da pitaju šta treba da dostave i uputili dopis koji objašnjava koje su bile aktivnosti ministra.

Ukoliko ministri kojima je Agencija ponovo poslala poziv ne dostave podatke Agencija može da pokrene postupak kako bi se utvrdilo da li je došlo do povreda odredaba Zakona o Agenciji i eventualno podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

ZORANA MIHAJLOVIĆ TVRDI DA NIJE ODBILA PROVERU

Ministarka energetike Zorana Mihajlović nije odbila da dostavi podatke Agenciji za borbu protiv korupcije o planiranim aktivnostima u vreme trajanja izborne kampanje, tvrde iz tog ministarstva.

"Ministarstvo energetike demantuje navode iznete na današnjem predstavljanju monitoringa aktivnosti političkih subjekata u predizbornoj kampanji da je Zorana Mihajlović izričito odbila da dostavi Agenciji podatke o planiranim aktivnostima u vreme trajanja izborne kampanje", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo je 17. marta odgovorilo na zahtev Agencije na identičan način kao i druga ministarstva kojima je zahtev upućen s obzirom da je nejasan zakonski osnov po kome su traženi ti podaci.

Iz Ministarsva navode da zahtev nije bio dovoljno jasan ni u pogledu obima i prirode podataka koji su traženi i dodaju da nakon što dobiju pravno tumačenje u vezi sa tim pitanjima i pojašnjenje Agencije o obimu i prirodi podataka koje traže ,Ministarstvo će postupiti u skladu sa zakonom.

"Takođe, iz Ministarstva navode da Agencija ne bi trebalo da informiše javnost o toku postupaka koji se pred tom institucijom sprovode, jer je članom 50. stav 6. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije izričito propisano da je u postupku pred Agencijom isključena javnost.

Dodaju da tek od momenta kada donese odluku kojom donosi meru upozorenja javnog objavljivanja zbog povrede zakona, Agencija upoznaje javnost sa postupkom koji je sprovela.

"Ovo nije prvi put da ministar Zorana Mihajlović iz medija saznaje o tome da je Agencija protiv nje pokrenula postupak", navedeno je u saopštenju i dodaje da se zbog toga dovodi u pitanje da li je delovanje određenih pojedinaca iz te institucije motivisano, između ostalog, i željom da se naruši ugled pojedinih ministara i institucija kojima rukovode.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU