Beograd: Sutra neće biti biran gradonačelnik | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Beograd: Sutra neće biti biran gradonačelnik

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

Gradonačelnik Beograda neće biti biran sutra, ali će biti poznato koje će sve stranke činiti novu gradsku vlast, izjavio je sekretar Privremenog organa Goran Vesić.

beograd,skupština beograda Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Vesić nije mogao da kaže ko će činiti većinu u gradskom parlamentu, kao ni ko će biti kandidati za predsednika Skupštine grada i gradonačelnika.

On je novinarima rekao da predsednik Skupštine grada, koji će biti izabran na konstitutivnoj sednici, neće za sutra zakazati novu sednicu na kojoj treba da budu izabrani gradonačelnik, Gradsko veće i novi sastav GIK-a, ali se može desiti da odredi datum kada će ta sednica biti održana.

Vesić je, takođe, rekao da će se sutra u 10 sati znati ko će činiti većinu u gradu, ali nije mogao da precizira koje će to stranke biti.

''To je pitanje za šefove odborničkih grupa. SNS ima većinu, ali intencija te stranke je da ne vlada sama'', rekao je Vesić.

On je izrazio nadu da će sutrašnja konstitutivna sednica brzo biti završena i da će gradski parlament biti konstituisan.

Govoreći o konsultacijama koje su održene sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u gradsaki parmanet, Vesić je rekao da će u Skupštini grada biti pet odborničkih grupa - SNS, DS, SPS, D S S i PUPS.

On je dodao da je na konsultacijama utvrđen sastav verifikacione i administrativno - mandatne komisije koja će imati 11 članova - šest sa liste SNS, dva iz DS i po jedan iz SPS, PUPS-a i DS S-a.

Predsednik administrativno - mandatne komisije, dodao je Vesić biće iz DS pošto je običaj da ga opozicija predlaže, a njegov zamenik iz SNS.

Vesić je rakao i da je na konsultacijama postignut dogovor o budućem sastavu GIK-a koji će imati 15 članova, odnosno predsednika i šest članova sa liste SNS, tri iz DS, po dva iz SPS i DS S i jednog iz PUPS-a.

Na konsultacijama je postignut dogovor i o tome gde će odbornici sedeti u Skupštini grada.

''Konsultacije su prošle uspešno i postignut je dogovor svih odborničkih grupa o toku konstitutivne sednice'', zaključio je Vesić.

Predsednik odborničke grupe DS u Skupštini grada Beograda biće Balša Božović, koji je danas izjavio da će demokrate biti opozicija u gradu i da će institirati na projektima koje su započeli dok su predvodili gradsku vlast.

Božović je novinarima, nakon konsultacija predsednika i sekretara Privremenog organa, Siniše Malog i Gorana Vesića, sa predstavnicima lista koje su ušle u gradski parlament, rekao da je na tom sastanku bilo reči o tehničkim stvarima pred sutrašnju konstitutivnu sednicu Skupštine grada.

"Nismo saznali ko će biti kandidat za predsednika Skupštine grada i ko će biti gradonačelnik. Fer je da građani saznaju za koga su glasali", rekao je Božović.

On je dodao da je izborni rezultat pokazao da apsolutna odgovornost pripada SNS i da će ona imati priliku da pokaže kako i u kojoj meri će uspeti da ostvari predizborna obećanja.

DS će, prema njegovim rečima, biti u opoziciji odakle će insistirati na projektima koje je kao gradska vlast započela i kritikovaće sve što ne valja u gradu.

Božović je dodao i da je na konsultacijama bilo reči o rasporedu sedenja u Skupštini grada, a da će opozicija sedeti na mestima koja su za nju predviđena, a o tome, kako je dodao, nije bilo nikakvog spora.

Odbornik PUPS Profir Rančić izjavio je da će ta stranka rado pomoći u radu gradske vlasti, kako bi se problemi u Beogradu rešavali brže i efikasnije.

"Da li će PUPS biti ili neće biti (deo vladajuće većine) to u ovom trenutku mi ne znamo. To zavisi od stranke koja je osvojila apsolutnu većinu i vlast u gradu, a ukoliko budu smatrali da ćemo im biti od koristi, mi ćemo rado pomoći da se problemi Beograda rešavaju brže i efikasnije", rekao je Rančić na pitanje da li će PUPS biti deo vladajuće većine u Beogradu.

Rančić, koji će sutra, kao najstariji odbornik predsedavati konstitutivnom sednicom Skupštine grada, rekao je i da mu je čast što može ispred PUPS-a da predsedava tom sednicom.

On je, u izjavi novinarima u Skupštini grada, izrazio nadu da će ovaj skupštinski saziv vredno raditi tokom celog mandata i u interesu Beograda i Beograđana, te da će sa zadovoljstvom dočekati kraj mandata.

Govoreći o funkciji predsedavajućeg, Rančić je rekao da će on tu imati više protokolarnu ulogu i da će se truditi da vodi sednicu na najbolji mogući način, uz pomoć dva odbornika i sekretara Privremenog organa Beograda Gorana Vesića.

"Nadam se da ćemo taj posao obaviti na kvalitetan način", rekao je Rančić i podsetio da na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici treba da budu izabrani predsednik i sekretar Skupštine grada, njihovi zamenici, kao i Verifikaciona i Administrativno-mandatna komisija.

Konsultacije predsednika i sekretara Privremenog organa Beograda Siniše Malog i Gorana Vesića sa predstavnicima lista koje su ušle u beogradski parlament održane su danas u Skupštini grada.

Na izborima za gradski parlament, 16. marta, Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 63 odbornička mesta od ukupno 110, i može sama da formira vlast.

Demokratska stranka (DS) osvojila je 22, koalicija oko Socijalističke partije Srbije 16, a Demokratska stranka Srbije (DSS) devet odborničkih mesta.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Damjan

Pa ovo je smešno, osvoje ljudi većinu i sad neće da 'vladaju' sami??!! Pa da li vi znate šta uopšte hoćete!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU