Manjine u Srbiji biraju nacionalne savete

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Manjine u Srbiji birale nacionalne savete

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

U Srbiji su danas održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Birači koji su svoje savete birali na neposrednim izborima mogli su da glasaju na 881 mestu koja su zatvorena u 20 sati.

Pravo da glasa imalo je 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak.

Republička izborna komisija proglasila je 82 liste za izbor 17 nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

I elektorske skupštine za izbor nacionalnih saveta hrvatske, makedonske i crnogorske nacionalne manjine u Srbiji su završene, a sve je proteklo u najboljem redu, rekao je Tanjugu zamenik predsednika Republičke izborne komisije Ivan Šebek.

Elektorske skupštine na kojima su se birali nacionalni saveti Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca počele su u podne u prostorijama Skupštine Srbije.

Za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca, koji su savete birali putem elektorske skupštine, registrovano je 313 elektorskih prijava.

Tako je za crnogorsku elektorsku skupštinu bilo prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84, koje je izabralo 32.775 birača.

PROBLEMI U TUTINU

Glasanje se u većini mesta odvijalo bez problema. Veći incident je zabeležen jedino u Tutinu, na biračkom mestu 36, kada je došlo do pometnje u kojoj je uništen birački spisak. Glasanje je obustavljeno. U kasnim popodnevnim satima dogodio se još jedan incident u ovom mestu, kada je jedan birač pokušao da glasa dva puta. Mediji su javili i da je u Novom Pazaru, u ulici u kojoj se nalaze dva birališta, odjeknula pucnjava.

IZBORNE LISTE

Najveći broj lista imali su pripadnici romske zajednice, čak 10, slede Bunjevci - sa devet, dok je za izbor rumunskog i rusinskog saveta proglašeno po sedam lista.
Po pet lista imaju pripadnici Albanaca, Grka, Slovaka i Ukrajinaca, dok će Mađari, Nemci, Aškalije, Bugari i Vlasi svoje predstavnike u savete nacionalnih manjina birati sa po četiri izborne liste. Tri izborne liste imaju Egipćani, a po dve Bošnjaci, Slovenci i Česi koji žive u Srbiji.

Prema podacima objavljenim na portalu te komisije za izbore za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine su proglašene liste: Demokrtaska partija - dr sc Nagip Arifi, Koalicija ujedinjenih Albanaca, Koalicija za prava Albanaca, Nagib Taipi, kao i Za budućnost Albanaca u Srbiji - Sevdail Iseini.

Zbirnu izbornu listu kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta aškalijske nacionalne manjine čine Aškalije za napredak - Abedin Toplica, Aškalije: Idemo dalje - Afrodita Demir, Aškalije, ali zajedno - Iljaz Ramadanović i Aškalije za bolje sutra - Zijadin Salihu.

RIK je za izbore za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine proglasio liste: Za Bošnjake, Sandžak i muftiju, Za bošnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin.

Za izbor članova Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine proglašene su liste: Budućnost u koju verujemo - dr Vladica Dimitrov, Koalicija Bugara u Srbiji - Zoran Petrov, Vladimir Zaharijev - To smo mi - od srca, za boljitak sviju nas gde god da smo i Napred - Sonja Stanulov.

Za izbor Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine proglašene su liste - Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajic, Bunjevci - mr Suzana Kujundžic Ostojić, Bunjevačka narodna lista - Branko Pokornić, Bunjevačka matica - Marko Marjanusić, I Bunjevci su građani Srbije - Mirjana Savanov, Bunjevački kulturni centar - Bunjevački glas za sve nas prof. dr. Etela Jerinkić, Bunjevačka liga - Branko Tot, Udruženje građana Bunjevačko kolo Sombor, Aleksandar Bošnjak i Bunjevačka stranka - Srđa Evetović.

Za izbore za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine RIK je proglasio liste Vlasi za Srbiju - Srbija za vlahe Radiša Dragojević, Udruženje Gergina Negotin - Primarijus dr Siniša Đelojević, Pokret vlaškog ujedinjenja - Slobodan Perić i GG Zajednica Vlaha Srbije - Dragan Demić.

Na zbirnoj izbornoj listi kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine su: I Grci su građani Srbije, Sa Ga Po - Srpsko-grčko Prijateljstvo, Rodifcis-Nađ Petar, Kalimera Srbijo - Grci i potomci, Dr Christos Aleksopoulos, Zajednica Grka Srbije Elefterios Vanizelos-Beograd Papadopulos Dimitrios i Grci Srbije-Vasilios Provelegkos.

RIK je proglasio za izbor egipatskog nacionalnog saveta: Zajedno za bolje sutra, Za još bolju budućnost - Agim Ajra i Da se znamo - Nezir Keljmendi.

Za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine proglašene su liste: Mađarska sloga, DZZVM - Đonka Aron, Za Mađare na drugi način - Fodor Laslo i Mađarska Liga - Nova mađarska alternativa-Tibor Vas za nacionalni savet Mađara.

Za izbor nemačkog nacionalnog saveta proglašene su liste: Podunavski Nemci Vojvodine, Gerhard podunavske Švabe - zajedno, Anton Bek, Nemačka lista - Rudolf Vajs i Podunavske Nemice.

RIK je za izbor romskog nacionalnog saveta proglasio liste: Savez za promene - ljudi po meri čoveka, Naša romska lista - Duško Jovanović, Asocijacija Roma Srbije - Vladan Stanojević, Pravda i istina za svakog Roma Tane Kurtić, Anglunipe - Napredak - Dragoljub Acković, Grupa birača - Romi za Evropu, Romi za Srbiju - Srbija za Rome, Romi građani i građanke Srbije - Srđan Šajn, Romi za bolju budućnost i Romski glas za Evropu.

Zbirnu izbornu listu kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine čine: Ujedinjena lista - Daniel Petrović, Inicijativa Rumuna iz Srbije - Bojan Barbučić, Zajednica Rumuna - Stevan Mihajlov, Nezavisni Rumuni Srbije - dr Dorinel Stan, Rumuni za nacionalno pomirenje - Jon Šizmas, Sve Za Otadžbinu - Jonel Omoran i Ujedinjeni Rumuni - Todorel Rasa.

RIK je za rusinski nacionalni savet prolasio: Rusinsku ligu Olena Papuga, Za Ruski Krstur - Željko Kovač, Zajedno za Rusine - Slavko Rac, Ja Rusin, Rusinska omladina, Mladi za budućnost i Rusinska inicijativa, Nikola Đanta.

Zbirnu listu za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine čine: Slovački identitet - Ana Tomanova Makanova, Liga Slovaka Vojvodine - Jan Brna, Matica Slovačka u Srbiji - Za slovački identitet - Katarina Melegova-Melihova, Slovaci napred! - Pavel Surovi i Slovačka stranka - Jan Paul.

RIK je proglasio liste Slovenci zajedno i Svi zajedno Zoran Jovičić za izbor slovenačkog nacionalnog saveta i liste Kalina -Petar Zakamarok, Ukrajinci zajedno - Stefan Semjaniv, Senjuk - Mihajlo Letvenčuk, Grupa birača Pravda - Dalibor Pjekni i Ukrajinska lista Kobzar - Miro Kalenjuk za izbor ukrajinskog nacionalnog saveta.

Za izbor članove Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine RIK je proglasio liste Česi zajedno Štefan Klepaček i Česi Srbije - dr Joze Sivaček.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Olija

Neznam je li ova ovakva suludost sa izborom prava nacionalnih manjina u Srbiji smejurija ili je možda neprijateljski plan raznih unutrašnjih neprijatelja koji deluju u našoj jadnoj napaćenoj zemlji?A šta bi tek bilo sa sjedinjenim američkim državama kada bi tamo postojali biranje saveta nacionalnih manjina ?Njihovo postnjanje srušilo bi se za pola godine što neko računa da tako i Srbiju rasturi.

Kriva drinade.--

@Olija Samo iz kurtuazije i poštovanje mišljenja. Reko bi da imate sasim legitimno pravo. Ali moje legalno pravo na repliku. Prvo gospa Olja imate li imalo reyistencije po pitanju manje. Mi u čikagu imamo udruženja,jezik,veroispovest. Sve vezezano za pravo. Vama mnoge stvari su zamaglenji il stvar nerelög do neznanja. Senaturi je bilo u SAD IZ SRBIJE I NEKAD SFRJ. Dovoljno govori da je Barak Husen Obama pres. SAD. Spustite se na nivo elokvecije. Poštujte i manje od sebe.

Felix

@Olija @kriva drinade A na kojem vi to jeziku kad tako lepo zborite? Probao sam na google prevoditelju,al' ne ide.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader