• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija zbog stalnog vređanja napustila salu

Izvor Tanjug

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni pretres izmena zakona o sudijama, o tužiocima i o legalizaciji, a na završetku sednice poslanici Nove stranke i DS su napustili salu zbog, kako su obrazložili, konstantnog vređanja iz SNS.

Predsednica paralmenta Maja Gojković (SNS) tražila je da u zapisnik uđe da je šef demokrata u parlamentu Borislav Stefanović zalupio vratima pri izlasku iz sale.

Tokom rasprave poslanici skupštinske većine najavili su podršku izmeni zakona o sudijama i tužiocima, dok je opozicija kritikovala predloženo rešenje koje predviđa da ako neko položi tužilački ispit sa odlikom odmah dobije i zaposlenje.

Sve stranke su najavile podršku izmenama Zakona o legalizaciji koji predviđa produženje roka za legalizaciju za još šešt meseci.

Opozicija je kritikovala i hitan postupak njihovog donošenja.

Izmenama zakona o sudijama i o tužiocima predviđa se da sudije i tužioči neće biti prinuđeni da odlaze u penziju “kada su u punoj radnoj snazi i kada su najpotrebniji, odnosno da im prestaje funkcija kada navrše 65 godina.

Takođe, briše se odredba koja predviđa da prestaje funkcija kada napune 40 godina staža.

Poslanici opozicionih stranaka najavili su podršku izmenama zakona o sudijama i javnom tužilaštvu, koje predviđaju odlazak sudija i tužilaca u penziju sa 65 godina, nezavisno od radnog staža.

Opozicija podržava i predlog izmena zakona o legalizaciji objekata, koji predviđa da se rok za dostavljanje dodatne dokumentacije uz već podnete zahteve za legalizaciju produži za još šest meseci. 

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je da predložene izmene Zakona o javnom tužilaštvu i sudijama "nemaju previše kontroverzi", ali da je problem odredba koja predviđa da kandidat koji položi pravosudni ispit odmah dobija posao u tužilaštvu.

 "Ne vidimo ništa sporno u uvođenju starosnog uslova za odlazak u penziju koji podrazumeva da svaki sudija sa navršenih 65 godina života, bez obzira na radni staž, ide u penziju.

Problematična je druga izmena zakona koja predviđa da neko ko položi pravosudni ispit odmah dobija posao u tužilaštvu", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, nedostaju pravne poluge koje treba da spreče da komisija za pravosudni ispit da kandidatima bliskim vlastima potrebnu ocenu kako bi dobili posao.  Komentarišući predložene izmene zakona o legalizaciji, Stefanović je ocenio da će legalizacija bespravno sagrađenih objekata u Srbiji trajati još 150 godina ako se taj proces nastavi postojećom dinamikom.

"Građanima je suštinski dat rok od šest meseci za legalizaciju. Da li ćemo za šest meseci opet produžavati rok za legalizaciju? Dokle mislite da zakonskim izmenama pokrivate nesposobnost vaših lokalnih struktura", upitao je šef poslanika DS-a.

Poslanici sutra nastavljaju raspravu o potvrđivanju Ugovora o trgovini naoružanjem, o potvrđivanju Sporazuma Srbije i Španije o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao i o listi kandidata za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije, koju je podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Parlament rad nastavljaju sutra u 12 sati.

OD PSIHIJATRIJE DO EBOLE

Stefanović je rekao Tanjugu da je zasedanje napustila „cela opozicija“, koja je i ovako malobrojna, jer nije više mogla da trpi „svakodnevno bahato ponašanje većine“.

"Meni je žao što ovo nije nikakav izuzetak već je postalo pravilo i pokušaj uvođenja jednopartijskog sistema i đon demokratije“, rekao je Stefanović i dodao da su se uvrede dogodile kada poslanici većine nisu uspeli da odgovore ni na jedno pitanje i posle ukazivanja na probleme u predlozima zakona.

"Onda redovno posežu za uvredama, ličnim diskvalifikacija i lažima o političkim protivnicima, a predsedavajuća ne dozvoljava poslanicima opozicije da odgovore" dodao je on.

Neposredan povod bio je, prema Stefanovićevim rečima, što su šef naprednjaka u parlamentu Zoran Babić i ovlašćeni predstavnik Biljana Pilja iz SNS, umesto da odgovore na pitanja o opoziciji govorili da su "lopovi, da nisu završili fakultete na vreme, da su uništili Srbiju i da Zoran Živković (NS)nije poslanik".

Stefanović je naglasio da je sve to "neistina i laž".

"Korišćene su neprikladne kvalifikacije. Od toga da smo autistični do toga da patimo od amnezije. Pre toga smo bili psihijatrijski bolesnici, pa ebola, mislim da je to prešlo sve granice. Oni su bahati, osećaju se moćno zato što misle da je cela Srbija glasala za njih, da nema niko pravo na drugačije mišljenje", rekao je Stefanović.

On je dodao da će se poslanici sutra vratiti na zasedanje.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Danilo

I jedni i drugi i treci treba da vise. Opozicija su stranke sa istim programom al drugim ljudima. Svi su oni isti, al Vodja je najgori od svu decu.

Olija

Sadašnja opozicija je zaboravila da kada su oni bili na vlasti,nisu se obazirali na milion i po potpisa građana koji su tražili vandredne izbore,2010godine i da je narod na taj zahtev odbijen,što je pokazalo da demo stranka nema baš nikakve veze sa demokratijom!Živkoviću ne treba više dati reč,jer je dokazano da se on bavi neosnovanim lažima kao i falsifikovanim dokumentima.Drugi bi ga zato izveli na sud a on je jeftino prošao!

Zli

@Olija Zao mi te...

MONDO REPORTAŽA

Opozicija zbog stalnog vređanja napustila salu