U raspravi o predlozima tih pravnih akata, ukazano je na njihov značaj za razvoj domaće industrije i ispunjavanju međunarodnih obaveza države, ali nisu izostale ni stranačke polemike poslanika DS i SNS.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je obrazlažući predlog Ugovora o naoružanju da će njegovo usvajanje doprineti povećanom izvozu domaće namenske industrije.

"Srbija je jedan od značajnijih proizvođača izvoznika proizvoda namenske industrije, a potpisivanjem i ratifikacijom ugovora o trgovini naoružanja Srbija će i dalje ojačati svoje ukupne administrativne i druge kapacitete u ovoj oblasti", rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, Srbija će se na taj način uključiti u grupu onih država koje izvršavaju svoje međunarodne obaveze, kada se radi o transferu konvencionalnog naoružanja, čime će se potvrditi da u svemu sledi politiku, ciljeve i standarde EU u ovoj oblasti.

Poslanici SNS, SPS i NS najavili su da će glasati za oba predloga zakona.

Momir Stojanović (SNS) naglasio je da će Ugovor o naoružanju izuzetno pozitivno uticati na izvoz domaćeg naoružanja i vojne opreme.

Prema njegovim rečima, Srbija pristupanjem jednom ovakvom ugovoru dobija dodatni kredibilitet u toj oblasti.

On je, osvrnuivši se na potvrđivanju sporazuma sa Španijom, ukazao i da su našu diplomatski i drugi odnosi sa tom kraljevinom u stalnom usponu, podsetivši da ta zemlja poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski je naglasila da je značajan i humanitarni karakter Ugovora o naoružanju, a da je za Srbiju, koja se u kontinuitetu zalaže za suzbijanje terorizma i nasilja, nesumnjivi interes da se oba predloga zakona što pre izglasaju.

"Važno je da delujemo preventivno i da i mi kao zemlja sprečimo suzbijanje nelegalne trgovine konvencionalnog naoružanja", rekla je ona.

Poslanica SPS Stefana Miladinović ukazala je da veliki broj država bez obzira na privatizaciju vojno inustrijskih kompleksa podržava razvoj i proizvodnju oružja, kao deo spoljne, vojne i ekonomske politike.

"Neefikasnost postojeće kontrole transfera naoružanja i neusklađenost svih nacionalnih zakonodavstava u svetu dovelo je do toga da se izradi ovaj međunarodni dokument kojim će se uspostaviti veća kontrola i obezbediti operativni mehanizmi za primenu obavezujućih standarda", rekla je ona.

Nekadašnji ministar odbrane i poslanik DS Dragan Šutanovac rekao je da će DS podržati oba predloga zakona, jer smatra da su oni svrsishodni i dobri za državi i našu odbrambenu industriju.

On je naglasio da ne postoji "neka velika mistifikacija kada govorimo o trgovini naoružanjem i vojnom opremom, bar kada se govori o Srbiji".

"Mislim da već jedno izvesno vreme, a mogu da kažem da je to dug vremenski period, Srbija nije dolazila pod udar interesovanja niti UN niti pojedinih država EU, pre svega što poštuje sva međunarodna pravila i sve one obaveze koje postoje", rekao je Šutanovac.

Predloge zakona podržaće i Nova stranka jer su, kako je rekao lider te partije Zoran Živković, korisni za Srbiju.

Živković je podsetio ministra odbrane Bratislava Gašića na još jedan Sporazum koji je važan za Srbiju, a reč je o Konvenciji o zabrani kasetne municije, oružja od kojeg je stadao veliki broj grašana u Srbiji, posebno u okolini Niša.