• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malo verovatno rešenje za Kosovo u 2007.

Američki predstavnik u pregovaračkoj "trojci" Kontakt grupe Frenk Vizner rekao je da je "malo verovatno" da će status Kosova biti rešen u 2007. "Jednostavno, za to nema dovoljno vremena". Premijer Srbije i šef diplomatije, Vojislav Koštunica i Vuk Jeremić, upozorili su na opasnost od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Američki predstavnik u pregovaračkoj "trojci" Kontakt grupe Frenk Vizner rekao je da je "malo verovatno" da će status Kosova biti rešen u 2007. "Jednostavno, za to nema dovoljno vremena", rekao je Vizner za Glas Amerike.

Američki diplomata je potvrdio da će trojica pregovarača dostaviti generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu svoj izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine do 10. decembra. Osim Viznera, u "trojci" su i predstavnik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i nemački diplomata Volfgang Išinger koji predstavlja EU.

"On (Ban Ki-Mun) će tada raspravljati o Kosovu sa ključnim zemljama Kontakt grupe (Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija). Ne bih isključio da će nakon toga biti rasprave u Savetu bezbednosti", rekao je američki pregovarač. Prema njegovim rečima, kalendar dogadjaja vezanih za Kosovo je preopterećen kako bi se do definitivne odluke došlo u 2007. godini.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da će, ako SAD i Velika Britanija priznaju jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije, pravi razlog za to biti u Aneksu 11 Ahtisarijevog plana koji se odnosi na status NATO snaga u pokrajini.

"Ukoliko se SAD i Velika Britanija usude da prekrše Povelju UN i Rezoluciju 1244 i posle 10. decembra na osnovu odbačenog Ahtisarijevog plana priznaju jednostranu nezavisnost pokrajine, jasno je da pravi razlog za ovo pravno nasilje treba potražiti u Aneksu 11 Ahtisarijevog plana", rekao je Koštunica za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, u Njujorku se videlo da albanska strana u "svakoj rečenici veliča Ahtisarijev plan znajući da će odredjene velike sile, zarad primene Aneksa 11 i ostvarivanja svojih geostrateških i vojno bezbednosnih interesa, pristati na priznavanje jednostrane nezavisnosti". "Svi znaju da Aneks 11 Ahtisarijevog plana predvidja da medjunarodno vojno prisustvo na Kosovu u vidu NATO snaga ne bi imalo civilnu kontrolu, što bi predstavljalo nezapamćen presedan u demokratskom svetu. Sve ovo govori da je zapravo primena Aneksa 11 za SAD i Veliku Britaniju važnija od sudbine Kosova i od sudbine Srbije zajedno, i da se ove zemlje rukovode samo svojim interesima", naveo je Koštunica.
Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je u Strazburu na opasnost od prihvatanja maksimalističkih zahteva za status Kosova, navodeći da su "neki iz medjunarodne zajednice rekli Beogradu i Prištini da će Srbiji i regionu nametnuti nezavisnost pokrajine ako se do 10. decembra ne postigne sporazum".

Govoreći u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (SE) u svojstvu predsedvajućeg Komiteta ministara SE, Jeremić je na kraju tog govora, sa pozicije šefa diplomatije Srbije, govorio i o budućem statusu Kosova.

Jeremić je rekao da je Srbija veoma ohrabrena ponovo potvrdjenom rešenošću Kontakt grupe, a posebno "trojke", da se obezbedi sporazumno rešenje koje bi potvrdio Savet bezbednosti UN, ali je upozorio da oročavanjem datuma pregovora kosovski Albanci nemaju podsticaj da pregovaraju "s dobrom voljom". "Zašto da samo ne čekaju da vreme iscuri'", upitao je Jeremić. "Predočavam vam, ma koliko to paradoksalno izgledalo, da nepostavljanje čvrstih rokova koncentriše umove i u Beogradu i u Prištini na postizanje sporazumnog, uzajamno prihvatljivog rešenja. To je rešenje koje obezbedjuje prosperitetnu, demokratsku budućnost regiona unutar Evropske unije", dodao je.

Jeremić je takodje upozorio da bi nametnutom nezavisnošću Kosova bio uspostavljen opasan presedan kojim se daje legitimitet nasilnoj podeli demokratskih država u Evropi, "jer nametnuta nezavisnost Kosova nije ništa drugo do nasilna podela Srbije". Šef diplomatije Srbije je kazao da bi takvo rešenje zadalo i težak udarac demokratiji u zemlji, što bi nužno negativno uticalo na miran i dinamičan razvoj celog zapadnog Balkana. "Ovo blagovremena napomena ima za cilj da istakne demokratsko opredeljenje Srbije da i dalje bude regionalni izvor stabilnosti i bezbednosti u vremenu političke transformacije", rekao je Jeremić, ponovivši da je Srbija "istinski spremni da pokaže veliku fleksibilnost u pogledu obima autonomije Kosova i Metohije".

Novi pregovori o statusu Kosova počeli su u avgustu nakon što su Rusija i Srbija odbile predlog posrednika UN Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti za Pokrajinu.

Pregovarači treba da podnesu izveštaj Ban Ki-Munu do 10. decembra. Sledeći sastanak predstavnika Beograda i Prištine zakazan je za 14. oktobar u Briselu.

Frenk Vizner je kazao da dve strane još nisu predložile suštinski nove predloge, ali da su se složile da podela Kosova nije opcija, što podržavaju i pregovarači.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image