On je povodom pisanja medija o 11 uslova iz Nemačke za otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, podvukao da nigde ne piše da Srbija mora da prizna Kosovo.

"Srbija traži najracionalnija moguća rešenja za sva pitanja, a da nijednog sekunda ne ugrozi terotorijalni integritet i istovremeno očuva stabilnost u regionu", kazao je premijer i podsetio da postoji želja kod jednog dela članica EU da poglavlje 32 veže za 35, što bi značilo preduzimanje još nekih unilateralnih ili zajedničkih akcija sa prištinskom vladom po pitanju Kosova.

"To nije nikakvo otkriće. Znali smo to i ranije i mi smo radili svoj posao. Na drugima je da ocene", poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Vučić je ocenio da će Srbija za godinu ili dve imati dovoljno ekonomske snage u odnosu na zemlje u okruženju da se postavi kao još snažniji stub stabilnosti u regionu.

Srbija se ne libi da najvećim svetskim silama kaže šta misli i o Južnom toku i o drugim pritiscima, a to može jer nije slaba, naglasio je on.

Vučić je kazao da ne može da komentariše šta je za nas prihvatljivo, a šta ne, i dodao da nije tajna da postoji poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo i Metohiju.


On je, vezano za pasoše Kosova, kazao da se već na određenim prelazima, u skladu sa onim što su dogovorile prethodne vlasti, puštaju putnici sa Kosova.

Vučić je kazao da ne zna detalje kako je to regulisano, već da zna da moraju nosioci kosovskog pasoša da sa sobom imaju još jedan papir, i da se tehničkim stvarima bavi Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Tražimo najracionalnije moguće rešenje da nijednog sekunda ne ugrozimo teritorijalni integritet, a da istovremeno očuvamo stabilnost u regionu, imamo ekonomsku saradnju sa Albancima", podvukao je on.

Vučić je istakao da je on podstakao da Er Srbija dobije mogućnost da leti iz Prištine.

"Naša politika je da ostanemo na evropskom putu i sačuvamo integritet. Nijedan sporazum nije nam ni dobar ni idealan", ukazao je on dodajući da je Srbija pritisnuta sa različitih strana i da je u teškoj situaciji, ali da je dovoljno snažna i jaka.

Vučić je istakao da Srbija ne krije svoju politiku, da želi u Evropu, i da su svi često iznenađeni što ne dolazi da kuka i moli za ustupke, već da Srbija radi svoj posao znajući koliko su njene obaveze teške i šta mora da obavi.

On je istakao da nije potrebno Srbiji pričati o zamoru od širenja, jer on postoji u u Srbiji, samo što, kako je podvukao, to neće promeniti odluku vlade koja će ostati na tom putu jer se ne dodvora građanima već vodi politiku za koju misli da je najbolja za Srbiju.