Skupstina Srbije Gasic i Sutanovac o prisluskivanju

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

U Skupštini uzavrelo zbog vojnog prisluškivanja

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i poslanik Demokratske stranke i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac danas su u Skupštini Srbije vodili polemiku o optužbama da VBA bez odluke suda špijunira političke stranke.

Šutanovac je tokom rasprave o izmenama i dopunama zakona o odbrani i Vojsci Srbije rekao da je velika šteta što se ti zakoni razmatraju u vreme "velike afere" koje potresaju ministarstvo i Zaštitnika građana, koji je nedavno u jednom nedeljniku izneo saznanja o o prisluškivanju.

Ombudsman odustao od kontole

Zaštitnik građana Saša Janković optužio je nedavno Vojno- bezbednosnu agenciju da bez odluke suda špijunira političke stranke, lidere sindikata i pojedine sudije. Zbog tih informacija planirao je da izvrši kontrolu VBA, ali je od toga odustao zbog, kako je rekao, "opstrukcija iz Ministarstva odbrane".

"Aferu veštačku pravite vi", odgovorio je Gašić i naveo da očekuje da se Šutanovac izvini oficirima VBA sa kojima je proveo pet godina, dok je bio ministar odbrane.

Gašić ga je podsetio da je u vreme njegovog mandata kupljen mobilni aparat za tajnu kontrolu telefonskih razgovora.

"Aparat je kupljen za vreme vašeg mandata, a da o tome VBA nije imao pojma. Ko je hteo da prisluškuje građane Srbije? Ja ili vi? Ko je kupio uređaj, ja ili vi?", upitao je Gašić.

On je naveo i da izveštaj Zaštitnika građana o prisluškivanju nikada niko u vojsci i Ministarstvu nije dobio i istakao da se u tom ministartsvu apsolutno drže Ustava i zakona.

Ministar odbrane je izjavio je da Vojnobezbednosna agencija (VBA) trenutno ne prisluškuje nikoga i odbacio navode da je VBA nelegalno špijunirala političare i sindikalne vođe.

"Za to je potrebna odluka suda i saradnja sa drugim bezbednosnim službama. VBA nema instrumente da može bilo koga da prisluškuje, niti je ikada postupala na taj način bez odobrenja suda", rekao je Gašić tokom rasprave u Skupštini Srbije.

Ministar je kazao da je predsednik jednog sindikata poslednji put "operativno rađen" 2011. godine, bez pojašnjenja šta pod tim podrazumeva, ali je naglasio da se tada nije radilo o prisluškivanju. Prema njegovim rečima, ta informacija je bila data tadašnjem ministru odbrane Draganu Šutanovcu.

NOVI ZAKON O VOJSCI U OSNOVI DOBAR

Poslanici opozicije danas su tokom rasprave o izmenama i dopuna zakona o odbrani i o Vojsci Srbije ocenili da je najveći deo predloženih izmena dobar, ali da ipak i dalje ima manjkavosti, dok su poslanici vladajuće većine ocenili da će izmene kakve su podnete, obezbediti efikasan sistem odbrane i komandovanja vojskom.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac rekao je da je loše što uporedo sa izmenam zakona nisu urađene i izmene strategijskih dokumenata jer se, kako je rekao, bezbednosno stanje u regionu i svetu promenilo od 2009. godine.

Na predlog 70 amandmana

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o izmenama Zakona o odbrani i Vojsci Srbije, a rad će nastaviti u sredu pretresom oko 70 amandmana na te zakonske predloge.

Šutanovac je međutim napomenuo da će DS podržati predložene izmene ukoliko budu usvojeni amandmani DS.

On je naveo da je dobra novina saradnja s nevladinim sektorom, ali je problematično to što će o tome odlučivati ministar.

"Mislim da je neprimereno da pripadnici Vojske imaju slobodnu volju da sami odlučuju o tome, ali isto tako mislim da je neprimereno da mi nemamo konkretna saznanja kako će se o tome odlučivati jer ne postoje kriterijumi", rekao je Šutanovac.

Poslanik Socijaldemokartske stranke Marko Đurišić rekao je da se nada da će nova rešenja doprineti da se Vojska Srbije dalje razvija.

On je kazao da je potrebno drugačije definisati ograničenje prava vojnih lica i osoblja Ministartva na političku aktivnost.

"Smatramo da politička aktivnost ne treba da bude dozvoljena, ali mislimo da postoji i drugi način njihovog učešća u društveno životu koji ne treba da bude predmet zabrane", rekao je Đurišić.

On je kazao da u zakonu o Vojsci Srbije treba da ostanu nazivi Vazduhoplovstvo i Protivvazdušna odbrana i da ne treba da se umesto njih, kako je predlozeno, uvede naziv Ratno vazduhoplovstvo.

Poslanik Srske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović rekao da nema ništa protiv promene tog naziva jer "mi pilote u vojsci ne školujemo da vrše lupinge i da učestvuju na nekim aeromitinzima. Nemam ništa protiv, oni tu vežbaju, to je jako lepo, ali izvinete oni se pre svega školuju da ne daj bože u slučaju nekog ratnog sukoba dejstvuju kao ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana".

On je kazao da je važno što se izmenama zakona potencira da vojska služi da zaštiti suverenost, teritorijalni integritet i bezbednost Srbije, odnosno teritorijanu celovitost, što dosad nije bio slučaj.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević ocenio je da će se izmenama dva zakona obezbediti efikasan sistem odbrane, komadovanja i upravljanja Vojskom Srbije.

On je istakao da je veoma važno što se precizira nadležnost predsednika Republike, kao vrhovnog komadanta, Vlade i načelnika Generalštaba, i što je dodatno ojačana uloga Inspektorata odbrane i vraćena institucija Vojnog pravobranilaštva.

Dodao je da zakoni predviđaju depolitizaciju vojske, jer njeni profesionalni pripadnici neće moći da budu članovi stranaka.

On je napomenuo i da će prvi put biti rešen status pripadnica Vojske Srbije tokom porodiljskog odustva, jer im se ne prekida stauts već će biti u fazi mirovanja u tom periodu.

OPOMENU ZBOG "PRETNJE AMADMANIMA"

Opaska poslanika DS Dragana Šutanovca tokom današnje rasprave o izmenama zakona o Vojsci Srbije i o odbrani da ta poslanička grupa ima više od 20 amandmana "koštala" ga je opomene, koju mu je izrekao predsedavajući sednicom Igor Bečić.

Bečić je Šutanovcu poručio da "niko ne može da preti predsedavajućem parlamenta".

"Možete da imate i 520 amandmana, ne možete da pretite predsedavajućem Narodne skupštine, zbog toga vam izričem opomenu", rekao je Bečić.

Na pitanje Šutanovca u kojoj je to rečenici pretio predsedavajućem, Bečih je rekao "to je rečenica da imate 20 amandmana i da ćete blokrati sednicu skupštine, ako mi nastavimo da je vodimo na ovakav način".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejo

Oficir ode u penziju sa 53 godine života a civil sa 65. Kada ode u penziju počne da radi u nekoj generalskoj firmi za prodaju oružja a penzija ide i dalje! Jadan ovaj narod!

Srpkinja

Nakon ovoga Zaštitnik građana bi trebao da se bar dostojanstveno povuče uz izvinjenje građanima i Vojsci Srbije

Burek

@Srpkinja Da, sram ga bilo kako zastitnik gradjana sme da stiti gradjane! Pa tu je nasa policija, tj komunalna policija da nas stiti od bezobraznih i opasnih zena koje se voze za dz. Steta sto nisu vojsku uposlili da kontrolise putnike u gsp-u i da odma streljaju svercere.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU