Srpska vojna industrija ponovo se svetu predstavila u veoma doborm svetlu. Na sedmom Međunarodnom sajmu naoružanja „Partner 2015” u Beogradu, svoje novitete izložilo je 116 kompanija iz 18 zemalja, a srpske firme se uspešno nose sa svima, i još najavljuju novitete.

Naime, već za sledeći mesec najavljena je gradnja fabrike streljačke municije u Uzićima kod Požege, koja će već krajem sledeće godine početi da "izbacuje" artiljerijske cevi raznih kalibara, koje su se do sada uvozile iz inostranstva, najavljuju sprski mediji.

Posebno interesovanje stručnih posetilaca i potencijalnih kupaca prvog dana sajma, koji će za širu publiku biti otvoren poslednjeg dana 26. juna, izazvao je novi školski avion "sova".

Srbija (Jugoslavija) je uvek imala dobre domaće trenažne avione, "lasta" je veoma kurentan avion na svetskom tržištu, a ovoga puta Utva iz Pančeva je nadogradila "utvu 75". Od ovog dvoseda je napravljen četvorosed, sa jačim motorom i digitalnom opremom, koji može da leti 270 kilometara na sat, uz autonomiju od četiri sata.

Kabina je sa novim instrumentima za radio i GPS navigaciju, instrumentalno sletanje i praćenje rada motora i potrošnje goriva. Konstruktor je predvideo i mogućnost da "sova" ponese i top i avio bombe, javljaju "Večernje novosti".

Četvorosed je razvijen na osnovu interesovanja kupaca jer, piše "Politika", u nekim zemljama instruktor istovremeno obučava tri učenika – "kopilota" i dvojicu "posmatrača".

Uslovno rečeno, gužve je bilo na štandu Jugoimport SDPR-a i zbog premijere patrolnog borbenog čamca "premaks 39", kao i nove nevođene rakete vazduh–zemlja od 128 mm "M-15".

Drugi veliki adut domaće tzv. namenske industrije i SDPR-a, za koji direktor preduzeća Jugoslav Petković kaže da "od trgovca postaje proizvođač", jeste prenosivi izviđački radar. Ovaj radar može da detektuje kretanje pešaka na šest kilometara, na dvostruko većoj udaljenosti "uočava" lako vozilo a već na 24 kilometara i teško vozilo. Helikopter u niskom letu je "snimljen" na udaljenosti od 10 kilometara.

Ovakav uređaj bi dobrodošao ne samo vojsci već i graničnoj policiji, za borbu protiv ilegalnog prelaska granice.

Pored noviteta na međunarodnom sajmu se mogu videti i već provereni komercijalni aduti (FOTO GALERIJA), ali sada sa obnovljenom elektronikom, kao što je samohodni artiljerijski sistem od 155 mm "nora B52", ili višecevni raketni sistem "morava". Od domaćih vozila se ističu oklopnjak "lazar 2" i "bov M-11".