Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas u pismu evropskim zvaničnicima objašnjenje za "brutalno kršenje" Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je naša zemlja potpisala sa EU, te ponovio da je granica sa Hrvatskom zatvorena već treći, četvrti dan i da Srbija trpi veliku štetu zbog toga.

"U pismu sa istom sadržinom upoznao sam ih sa brutalnim kršenjem SSP koji je Srbija potpisala sa EU, apsolutno jednostranim i rekao bih da svi u svetu vide neobjasnjivo zatvaranje granica pokušajem razaranja i unistenja srpske ekonomije. Pitao sam za obrazloženje, objašnjenje i molio za razumevanje. Tražio sam da EU intervenise, jer mi već treći, četvrti dan ne preduzimamo mere", rekao je Vučić u Senti odgovarajući na pitanje šta je napisao u pismima koje je uputio evropskim zvaničnicima.

On je rekao i da se Srbija uzda u to da će EU da poštuje ugovore koje je sa nama potpisala, te da veruje u mogućnosti da neko iz EU kaže da je SSP pogažen.

"Verujem da će to neko danas da kaže u Briselu...Nadam se da nikakve mere neće da primenjuju", kazao je srpski premijer.

Pisma je uputio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

Pitao je, kaže, Hana šta to Srbija nije dobro uradila, poručio da neće da sluša o podeli krivice i podsetio da Srbija ništa nije tražila od EU, pa ni novac.

"Čak im ni pare ne tražimo. Jedino im tražimo da radimo u skladu sa ugovorom koji smo potpisali. Rekao sam i da je Srbija spremna da na miroljubiv, dobrosusedski način rešava probleme", rekao je on i dodao da Srbija ne može da rešava probleme u drugim državama.

Pismo u celosti pročitajte OVDE.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića da su srpske kontramere "smešne", Vučić je odgovorio da njemu nije ništa smešno i da srpska privreda zbog zatvorenih graničnih prelaza ima ogromne gubitke.

"Ako je Milanoviću smešno, meni ono što su oni nama uradili, a mi njima ništa nismo, nije nimalo smešno. Za mene je to ozbiljno i teško pitanje. Srbija trpi veliku štetu od toga i za nas milioni evra nisu smešni", podvukao je Vučić.

Veruje da je njegov hrvatski kolega to rekao u afektu, a na Milanovićev komentar da Srbija ne sme da preduzme kontramere, poručuje: "A to da Srbija ne sme da preduzme recipročne mere bi značilo da Srbija nije drzava, da se odriče suvereniteta, drzavnosti, a dok sam predsednik vlade Srbija će biti uvazena drzava i biće drzava i to svi treba da znaju i Milanovih i EU i svuda u svetu", zaključio je Vučić.

Premijer je juče nakon sednice Vlade i sednice Biroa službi za bezbednost je izjavio da je rok za dogovor sa Hrvatskom do srede u ponoć. Ako do dogovora ne dođe Srbija će primeniti paket mera koje je Vlada Srbije danas donela.

"Imamo 30 sati da postignemo dogovor. Nadam se da ćemo kroz razgovor doći do rešenja i da će putevi biti otvoreni. Dogovor je uvek bolji od svađe i sukoba", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.