To je i prilika da se naša zemlja dodatno promoviše tokom te "najznačajnije međunarodne utakmice" u 2016. godini, kaže Jovanović.

Ističući da će prednost imati kandidati iz istočnoevropske grupe zemalja, Jovanović u izjavi Tanjugu navodi da je veliki broj zemalja ili formalno utvrdio svoje kandidate, ili neformalno vec promoviše ljude koji čekaju momenat da se uključe u trku.

Među tim zemljama su, nabraja, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Slovačka, Makedonija...

"Lično sam se uverio u lobiranje kandidata, koji su svi dolazili sa ogromnim delegacijama. Paradoks je da smo mi, koji volimo da sebe vidimo kao regionalnog lidera, jedni od retkih koji se uopšte ne izjašnjavaju", primećuje Jovanović.

Neke zemlje naše grupacije, dodaje, smatraju da nemaju realne šanse, pa se ni ne kandiduju, ali to su države koje su viđene kao previše jednostrano bliske ili Rusiji ili zapadu, poput baltičkih zemalja ili Belorusije. To, istakao je, dodatno smanjuje broj kandidata i znatno povečava šanse Srbije.

Podseća i da veliki broj zemalja van istočnoevropske grupe čeka šansu, u slučaju da nema dovoljnog interesovanja iz naše grupe, odnosno kvalitetnih kandidata.

Ističući da ne postoji značajnija pozicija u međunarodnom sistemu od generalnog sekretara UN, Jovanović je objašnjava da je ta osoba šef kompletne administracije, inicijator različitih međunarodnih projekata, nadzire rad svih UN agencija, predstavlja UN u međunarodnim pregovorima i svetskom javnom mnenju, prisustvuje najvažnijim sednicama SB, posreduje...

"On bi morao i dužan je da radi u kolektivnom interesu organizacije i svih država članica, ali se njegovoj matičnoj zemlji osigurava jedna vrsta imuniteta od najbrutalnijih pritisaka i otvaraju bezbrojne mogućnosti za indirektne benefite. Zaista bezbrojne", podvukao je Jovanović.

Na ovogodišnjem zasedanju GS UN je, naveo je, bilo reči i o usvajanju nove razvojne strategije UN za period 2015-30. godine, a taj dokument je započet za vreme sprskog predsedavanja GS UN.

"Na njenom usvajanju su govorili papa Franja, američki predsednik Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi svetski lideri. To najbolje ilustruje značaj tog dokumenta", rekao je Jovanović.

Međutim, kako smatra, ironija je da Srbija koja je na neki način za sebe izborila najbolju startnu poziciju u međunarodnim pregovorima, jer je ubačena u sve radne grupe, danas nema razvojnu strategiju, ili strategiju održivog razvoja.

Nova razvojna paradigma usvojena na nivou UN, prema Jovanovićevim rečima, predstavlja realnu šansu za Srbiju, jer će međunarodne institucije i finansijske organizacije podržavati stavljanje u funkciju obnovljivih izvora energije, kojih naša zemlja ima u izobilju, za razliku od konvencionalnih.

"Takođe se predviđa podrška ravnomernom regionalnom razvoju, smanjenju zagađenja, umanjenju socijalnih razlika, što su sve teme od vitalne važnosti za opstanak i prosperitet naše nacije", zaključio je Tanjugov sagovornik.