• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koštunica: EU mora da poštuje Rezoluciju 1244

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica pozvao Evropsku uniju da poštuje medjunarodno pravo, da podrži nastavak pregovora o statusu Kosmeta i da ne šalje misiju u južnu srpsku pokrajinu. U DS tvrde da su Kosovo i EU dva odvojena procesa.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica pozvao je u subotu Evropsku uniju da poštuje medjunarodno pravo, da podrži nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije i da ne šalje misiju u južnu srpsku pokrajinu. U Demokratskoj stranci, medjutim, tvrde da su Kosovo i EU dva odvojena procesa.

"Još ima vremena da EU odluči da poštuje medjunarodno pravo i da se založi za nastavak pregovora o Kosovu, što bi imalo dalekosežne pozitivne posledice ne samo u odnosima Srbije i EU, već i na širem svetskom planu", istakao je Koštunica u intervjuu za božićni broj "Večernjih novosti".

Prema najavama iz Brisela, EU bi na predstojećem Savetu ministra 28. januara trebalo da donese odluku o tome da li će poslati Misiju EU na Kosovo i Metohiju.

"Takvom protivpravnom odlukom EU bi grubo prekršila Povelju Ujedinjenih Nacija i Rezoluciju 1244 i to bi automatski značilo da više ne postoji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Posle toga, tek kada bi EU povukla odluku o slanju misije, Srbija bi mogla ponovo da razgovara o Sporazumu", istakao je srpski premijer.

"Srbija je parafirala Sporazum koji jasno i nedvosmisleno našoj zemlji, kao i svim drugim državama u Evropi, garantuje suverenitet i teritorijalni integritet. Srbija je kao ugovorna strana u ovom sporazumu spremna da strogo poštuje sve odredbe sporazuma", naglasio je Koštunica.

Premijer je ocenio da "druga ugovorna strana - EU, nažalost, najavljuje grubo kršenje i pre nego što je Sporazum i potpisan".

"Naime, EU namerava da donese protivpravnu odluku o slanju civilne Misije EU na Kosovo i Metohiju, kako bi započeo sa sprovodjenjem odbačeni Ahtisarijev plan o nadziranoj nezavisnosti", rekao je Koštunica.

On je dodao da je u takvoj situaciji "jasno da EU mora da izabere da li hoće Sporazum sa Srbijom ili hoće da svojom misijom rasparčava Srbiju".

"Bilo bi zaista i previše da EU ima ambiciju da je oboje moguće, ipak odluka je sada na njima", smatra predsednik Vlade Srbije.

"Onog trenutka kada bi doneli odluku da pošalju Misiju, time bi bio prekršen, poništen i stavljen van snage Sporazum SSP. Mi ne želimo da se to desi, ali nemamo moć da odlučimo umesto EU", naglasio je Koštunica.

On smatra da "nijedan odgovoran političar u Srbiji nikada neće dati legitimitet ili neku zaobilaznu podršku nikome, pa ni EU da otimaju Kosovo".

"Stvari su potpuno jasne i nije više na Vladi Srbije izbor i pitanje donošenja odluke, već sada EU mora da se izjasni i saopšti svoj stav. Ili Sporazum sa Srbijom ili slanje Misije i time kršenje i poništavanje Sporazuma sa Srbijom", rekao je Koštunica.

"Bilo bi od neprocenjivog značaja i kada bi EU poštovala svoje osnivačke akte i Sporazum onakav kakav je parafiran. Podvlačim, odluka je u rukama EU", naglasio je Koštunica.

On je dodao da je Srbija stara evropska država sa velikim državotvornim iskustvom i da zna šta mora da radi.

"A, to je jasno saopštavanje medjunarodnoj zajednici principijelnih stavova Srbije na koje svi moraju da računaju. Srbija brani svoje legitimne državne i nacionalne interese, brani ih pozivanjem na medjunarodno pravo i vlastiti Ustav. Kada EU bude donosila odluku i pravila svoju računicu biće joj poznati principijelni stavovi Srbije", zaključio je srpski premijer.

DS: Kosovo i EU su dva odvojena procesa

Portparol Demokratske stranke (DS) Jelena Marković izjavila je da Srbija mora da se usredsredi na sprečavanje svakog pokušaja kršenja medjunarodnog prava, umesto da izlazi sa najavama mera koje bi dodatno otežale njen medjunarodni položaj.

Povodom stava premijera Koštunice da u slučaju slanja mirovnih snaga EU na Kosovo, Srbija ne bi trebalo da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Markovićeva je rekla da pitanje Kosova i evropskih integracija treba da budu odvojeni procesi.

"Zvanična pozicija Srbije koja je naišla na puno odobravanje i podršku u medjunarodnoj zajednici bila je da pitanje Kosova i daljih evropskih integracija nisu i ne treba da budu dva medjusobno uslovljena procesa", rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da, zato, "nije dobro ni za nalaženje prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju ni za evropsku budućnost zemlje da sama Srbija ta dva procesa povezuje i tretira ih kao takve".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image