• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRI: SNS pozitivno, SPS i DS "onako"

Izvor MONDO/Tanjug

Državna revizorska institucija (DRI) uručila je Srpskoj naprednoj stranci, Socijalističkoj partiji Srbije i Demokratskoj stranci konačne izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2014. godinu.


Socijalističkoj partiji Srbije i Demokratskoj stranci dato je mišljenje sa rezervom, dok je Srpskoj naprednoj stranci dato pozitivno mišljenje, saopšteno je iz DRI.

Revizijom je utvrđeno da Socijalistička partija Srbije nije uspostavila adekvatan sistem interne kontrole i uredila organizaciju računovodstva na način koji omogućava sveobuhvatno evidentiranje, kao i sprečavanje i otkrivanje pogrešno evidentiranih poslovnih promena.

SPS, kako se navodi nije evidentirala i prikazala u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima: 21 nepokretnost - građevinske objekte, ukupne površine 11.924 m2 pri čemu je vrednost četiri objekta 6.546.710 evra (odnosno 792.879.000 dinara), dok za preostalih 17 objekata stranka nije obezbedila podatke o vrednosti.

Takođe SPS nije prikazala stanje i promet novčanih sredstava na 45 tekućih (poslovnih) računa, preko kojih su ostvareni neevidentirani prihodi u iznosu od 10.627.000 dinara i neevidentirani rashodi u iznosu od 10.689.000 dinara i stanje gotovine na dan poslednjeg dana 2014. godine u iznosu od 181.000 dinara.

Socijalistička partija Srbije nije ni izvršila popis imovine i obaveza koji su iskazani u poslovnim knjigama, kao ni usklađivanje knjigovodstvenog stanja imovine i obaveza sa stvarnim stanjem na dan bilansa, i to u iznosu od 270.317.000 dinara.Takođe nije popisala 21 građevinski objekat i 16 putničkih motornih vozila u svom vlasništvu, koje nije ni iskazala u poslovnim knjigama.

U izveštaju DRI navodi se da SPS nije usaglasila sa dužnicima i poveriocima svoja potraživanja i obaveze iz poslovanja, niti je u napomenama uz finansijske izveštaje za 2014. godinu obelodanila ova neusaglašena potraživanja i obaveze i to u iznosu od 251.264.000 dinara.

Demokratska stranka nije uspostavila adekvatan sistem interne kontrole i nije uredila organizaciju računovodstva na način koji omogućava sveobuhvatno evidentiranje, kao i sprečavanje i otkrivanje pogrešno evidentiranih poslovnih promena.

DS takođe nije izvršila popis imovine i obaveza koji su iskazani u poslovnim knjigama, kao ni usklađivanje knjigovodstvenog stanja imovine i obaveza sa stvarnim stanjem na dan bilansa u iznosu od 576.957.000 dinara.

Stranka nije usaglasila sa dužnicima i poveriocima svoja potraživanja i obaveze iz poslovanja niti je u napomenama uz finansijske izveštaje za 2014. godinu obelodanile ova neusaglašena potraživanja i obaveze u iznosu od 155.088.000 dinara.

Takođe netačno/nerealno je iskazala pozicije finansijskih izveštaja u ukupnom iznosu od 314.609.000 dinara, i to: aktivna vremenska razgraničenja su iskazana u većem iznosu za 272.982.000 dinara zbog nepravilnog evidentiranja rezultata, obaveze po osnovu troškova izborne kampanje su iskazane u manjem iznosu za 4.711.000 dinara.

Obaveze za zarade po osnovu zakupljene nepokretnosti date na korišćenje zaposlenom licu stranke su iskazane u manjem iznosu za 4.403.000 dinara, navodi se u izveštaju.
Iskazane obaveze su neusklađene sa stanjem prema nezavisnim konfirmacijama za iznos od 25.773.000 dinara.

Obaveze iskazane u iznosu od 6.740.000 su nerealne, jer je izvršni poverilac podneo na naplatu indosiranu menicu u 2015. godini na iznos od 37.819.000 dinara.

Radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, DRI je dala strankama 14 preporuka, i to polovinu za SPS koja bi, između ostalog, trebalo da evidentira imovinu koja nije bila iskazana u poslovnim knjigama, da obezbedi analitičku knjigovodstvenu evidenciju troškova u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, kao i da uredi napomene uz finansijske izveštaje u pogledu obelodanjivanja podataka o sudskim sporovima.

Demokratskoj stranci su date četiri preporuke koje se odnose na to da bi stranka trebalo da evidentira stanje i promet tekućih (poslovnih) računa, da obezbedi analitičke evidencije obaveza prema dobavljačima, normativno uredi organizaciju računovodstva i nadležnosti organa za usvajanje finansijskih izveštaja.

Srpskoj naprednoj stranci DRI je dala tri preporuke i to: da obezbedi izjave od fizičkih lica da njihoviprilozi ne prekoračuju maksimalnu vrednost davanja, da normativno uredi obavezu donošenja finansijskog plana i način korišćenja putničkih vozila u vlasništvu stranke.

Revizijom su obuhvaćeni finansijski izveštaji ovih političkih stranaka za 2014. godinu koji su dostavljeni Agenciji za privredne registre, kao i pravilnost poslovanja, takođe za istu godinu.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 79

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

likica

Eto svima kako se ko ponasao unazad dvadeset godina,ko je varao on vara gde god,da li je pozicija ili opozicija nema veze za pojedine.

Janja

@likica Sumnjam ja da će DS proći i na popravnom, nemaju više RBV da orobe ili nešto tako slično!

pepeljuga05

Srpska napredna stranka je jos jednom pokazala da je ozbiljna stranka, koja svojim sistematičnim i odgovornim radom to dokazuje na svakom mestu, u svakom mogućem segmentu delovanja....

MONDO REPORTAŽA