• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijene strane azilante ne mogu vraćati u Srbiju

Izvor Tanjug

Evropska komisija (EK) je danas ponovo stavila do znanja da u Srbiju ne mogu biti vraćeni imigranti kojima neka članica EU ne želi da odobri azil a oni su na putu ka EU prošli kroz teritoriju Srbije. Dačić: Ne bi ih ni primili.

To je istakla predstavnica za štampu u EK Nataša Berto (Natasha Bertaud) koja je predočila da Srbija nije članica EU i nije u sistemu Dablinskih pravila EU o odobravanju azila.

Prema tim pravilima, postupak za eventualno odobravanje azila mora se pokrenuti u članici EU preko čijih je granica neki imigrant ušao na teritoriju Unije.

To, kako je objasnila portparolka Berto, ne važi i ne odnosi se na Srbiju, jer nije članica EU i ne podleže Dablinskim pravilima.

Nataša Berto je time odgovorila na pitanje novinara da li imigranti koji, recimo zapadnobalkanskim putem dođu na nemačku granicu i bude im odbijen azil, a popisani su tokom prolaska ka EU u Srbiji, mogu biti vraćeni u Srbiju.

Portparolka Berto je dala i sasvim uopšten odgovor na pitanje da li Evropska komisija raspolaže tačnim saznanjima da li Nemačka odbija da primi imigrante koji dolaze sa severa Afrike, što su zatražili visoki nemački zvaničnici.

Ona je podsetila da je više članica EU uvelo kontrolu na unutrašnjim šengenskim granicama zbog pretnje da njihova bezbednost bude ugrožena nekontrolisanim prilivom imigranata.

Kako je rekla, odredbe šengenskog režima dozvoljavaju državama članicama da uvedu proveru lica koja ulaze na njihovu teritoriju.

Dačić: Nećemo dozvoliti povratak migranata

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće dozvoliti povratak izbeglica na svoju teritoriju i da će preduzeti odgovarajuće mere ukoliko neke susedne zemlje povuku jednostrane poteze. Dačić je, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Slovenije Karlom Erjavecom poručio da će Srbija preduzeti odgovarajuće mere ukoliko Hrvatska, Slovenija i Austrija povuku jednostrane poteze kada je reč o rešavanju problema izbeglica i migranata. Srbija je od početka godine na primila 35.000 iregularnih emigranata, što je za 6.000 više nego od januara do maja prošle godine, precizirao je šef srpske diplomatije.

Ako neko lice dođe na šengensku granicu države EU koja je uvela privremenu proveru isprava identiteta pridošlica, vlasti te članice EU mogu odbiti da odobre azil imigrantu, ako procene da on na to nema pravo.

O SITUACIJI NA BALKANU JEDNOM NEDELJNO

Kad je reč o prolasku imigranata preko granica država EU, Evropska komisija svake nedelje razmatra s vlastima država Zapadnog Balkana situaciju s prilivom imigranata i nastojanja da se povećaju kapaciteti za duži privremeni smeštaj izbeglica, dodala je Nataša Berto.

Mediji u EU su danas javili da, uz sedam država Unije koje su zavele privremenu proveru identiteta i isprava imigranata na unutrašnjim šengenskim granicama, Slovenija i Hrvatska takođe pripremaju takve mere.

Tako je navedena izjava austrijskih vlasti da je "priliv imigranata tokom zime još veći preko Balkana" i da je Austrija od 1. januara odbila ulazak 1.700 izbeglica i migranata koji su na austrijske međe došli preko Srbije.

Nemačka je istovremeno vratila u Austriju 2.500 pridošlica mahom iz Sirije. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc je rekao da veoma sumnja da se brzo može doći do evropskog rešenja izbegličke krize i posebno kritikovao Grčku "i one zemlje koje izgleda da su jako zadovoljne mišlju da svi imigranti idu u Srednju Evropu".

Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint je oštro osporio politiku "otvorenih vrata za imigrante" kancelarke Angele Merkel i zatražio da se odmah zaustavi dalji dolazak imigranata u Evropu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA