• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cveće i sveće za žrtve pokolja u Pomoravlju

Izvor Tanjug

Građani Jagodine, Ćuprije i Paraćina,rodbina, prijatelji i boračke organizacije danas su položili vence, upalili sveće i odali poštu žrtvama četničkog pokolja koji se u ovim gradovima Pomoravlja dogodio u noći na današnji dan 1944.


Te noći "crne trojke" četnika Draže Mihajlovića Ravaničke četničke brigade, u Jagodini suzaklale 24 osobe, u Ćupriji i Paraćinu po 12 osoba, potsetio je na Spomen kosturnici žrvama četničkog pokolja u Jagodini, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine Jovan Trbušcić.

Taj zločin četnici su slavili kao svoj podvig i veliku pobedu, a njihov vođa Mihajlović, za ovaj i zločine širom Srbije je rehabilitovan, istakao je Trbuščić.

"Klali su po kućama na očigled njihovih najbližih i majke dok su dojile decu, a žtrtve su bili ugledni građani: učitelji, profesori, sudije, apotekari, studenti, ucenici Gimnazije i

Učiteljske škole, zanatlije, domaćice... a na nekima od njih je bilo i po 37 uboda kamom", rekao je Tanjugu, član Republičkog odbora i predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a za Pomoravski okrug Velimir Ostojić.

Pokolji su učinjeni dok je trajao policijski čas koji je sprovodila armija fašističke Nemačke, što govori da je bio organizovan i izveden sa znanjem nemačkih okupacionih vlasti i vojske” , dodao je on i istakao da je reč "o nevinim civilima, koji nisu ratovali i nisu trebali stradati".

Ubijeni su pred oslobođenje zemlje od fašističkog okupatora a ovako svirepu metodu četnici su koristili da bi zastrašili narod, zanajući koliko su zlodela učinili i da se bliži kraj fašitičke okupacije i njihov, dodao je Ostojić.

Četinici su svoje žrtve u Ćupriji te noći bacili u Mihajlovu jamu a u Paraćinu zločin učinili u Golubovačkoj šumi.

Februarski četnički pokolj u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu je jedan od najkrvavijih datuma u novojoj istoriji Srbije Pomoravlja i pamtiće ga pokoljenja, ocenio je Ostojić.

U SUBNOR-u u Jagodini, imaju "materijal" u čijim dokumentima stoji da je te noći bio planiran pokolj i u Svilajncu, ali je odložen za april  u mestu Temiću nije izveden zbog rasula četnika.


Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan Ru

Pitanje šta se tu desilo,jer 'pobednik piše istoriju...A za komunističke zločine ni broja se ne zna?

Istoričar

@Dragan Ru Nije uopšte pitanje. Kad izumru svedoci lako je da se izvrće irgtorija. Zločin je i da se krije istina prava! Ne valja od Boga!

S'verom u Boga

Najveća zlodela su napravili komunisti

special image