Vlada Vojvodine se bira danas.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Igor Mirović novi predsednik Vlade Vojvodine

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

Skupština Vojvodine izabrala je danas novu Pokrajinsku vladu, na člijem čelu će naredne četiri godine biti Igor Mirović iz Srpske napredne sranke (SNS).

Za formiranje Pokrajinske vlade prema predlogu mandatara Mirovića, glasao je 81 poslanik, protiv je bilo 29, a uzdržanih dva.

Po završetku glasanja Mirović i potpredsednici Pokrajinske vlade položili su zakletvu.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je prethodno, na drugoj današnjoj sednici pokrajnskog parlamenta, predložio Mirovića za predsednika Pokrajinske vlade.

Ekonomija prioritet

Mirović je po izboru rekao da će Vlada Vojvodine imati tri prioriteta u svom radu, a da je prvi - ubrazan ekonomski razvoj. To će biti ostvareno u saradnji s Vladom Srbije i lokalnim samoupravama u Vojvodini, koje će zajedno raditi, dodao je mirović. On je kao drugi prioritet naveo razvoj poljoprivrede, što podrzumeva razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, razvoj sistema za navodnjavanje i drugih faktora koji utiču na rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje, a treći prioritet je odnos sa nacionalnim manjinama.

On je rekao da je na osnovu konsultacija koje je obavio prethodnih dana sa predstavnicima svih poslaničkih grupa zaključio da većinu u Skupštini AP Vojvodine čine SNS, SPS i SVM.

"Od predsednika najbrojnije poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" Milenka Jovanova zatražio sam da ta poslanička grupa dostavi svoj predlog za predsednika Pokrajinske vlade, što je i učinjeno, a za tu funkciju predložen je Igor Mirović i ja na osnovu tog predloga i na osnovu odredaba Statuta AP Vojvodine predlažem Igora Mirovića za predsednika Pokrajinske vlade", rekao je Pastor.

On je kazao da Mirovića poznaje više od 20 godina i da ga zna kao vrednog čoveka spremnog na kompromise. On je rekao da je Mirović u najboljim godinama, dovoljno iskusan, a ujedno i sa dovoljno životne energije za produktivan rad.

Mirović, kako je rekao Pastor, ima bogato političko iskustvo, u četiri mandata je bio poslanih Pokrajinske skupštine, bio je poslanik i u nekadašnjoj saveznoj skupštini, a bio je i ministar u Vladi Srbije u periodu od 2012. do 2014. godine.

Nakon toga je  Igor Mirović izložio program rada buduće vlade, koji je grupisan u 10 oblasti iz nadležnosti autonomne pokrajine.

Mirović je predstavljajući program rekao da je nova politika zasnovana na ubrzanom ekonomskom razvoju i da su ključne reči programa - politička stabilnost u Vojvodini.

Mirović je saopštio i personalni sastav buduće vlade, u kojoj će potpredsednik biti Djorđe Milićević, potpredsednik i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Djoković, potpredsednik i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine Mihalj Njilaš, a za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicima Miroslav Štatkić.Pokrajinski sekretar za zdravstvo biće Zoran Gojković, za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, za finansije Smiljka Jovanović i za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost biće Zoran Milošević, za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, za sport i omladinu Vladimir Batez, za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, a za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

On je dodao da će u narednom periodu najvažnije biti donošenje zakona o finansiranju i nadležnostima u što kraćem roku, koji će biti plod dijaloga svih političkih stranaka i aktera, a onih posebno u Skupštini Srbije i Vojvodine kroz njihovu saradnju.Mirović je kazao da će se politika nove vlade zasnivati na principu jasne podele nadležnosti i predvidivog modela finansiranja ekonomskog razvoja, drugi princip, kako je naveo, biće komplementarnost u donošenju ekonomskih odluka, posebno u delu podsticaja i ravnomernog regionalnog razvoja, a treći je princip okupljanja oko projekata, koncesija i javno-privatnih partnerstava.

On je dodao da će se nova vlada posvetiti privlačenju investicija i da će biti spremna da svakom investitoru koji omogući nova radna mesta stavi na raspolaganje sve kapacitete pokrajinske administracije i obezbedi podsticaje radi što više ulaganja.

Četvrti princip, kako je naveo, jeste princip konkurentnosti, putem jasnih ekonomskih kriterijuma i s minimumom političkog upliva u odluke koje se tiče ekonomskog razvoja.

Mirović je najavio velike infrastrukturne investicije, kao što su pruga Beograd-Budimpešta, priprema i početak radova na izgradnji autoputeva Novi Sad - Ruma, Beograd-Zrenjanin i Vršac-Temišvar, kao i završetak započetih projekata izgradnje Žeželjevog mosta i Narodnog pozorišta u Subotici.

On je najavio i izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, jer je to najvažniji objekat koji nije obnovljen nakon bombardovanja 1999. godine, saobraćajnu obilaznicu oko Novog Sada, i izgradnju novih sistema za pijaću vodi i prečišćavanje otpadnih voda.

Mirović je kazao i da će biti ustanovljena i Razvojna agencija Vojvodine, kao bi podsticaji za mala i srednja preduzeća, turizam i privrednike bili "javni, predvidivi i održivi".

On je kazao da će posebna pažnja biti posvećena poljoprivredi, pre svega navodnjavanju i jačanju lokanih i regionalnih poljoprivrednih brendova.

Poslanici u nastavku sednice raspravljaju o programu vlade i personalnim rešenjima, a prijavljeno je više od 30 govornika.

Prethodno je danas, održana sednica novog skupštinskog saziva na kojoj su usvojene izmene i dopune odluke o pokrajinskoj upravi, te izabrani članovi i predsednici pokrajinskih odbora čime je okončano konstituisanje skupštinskih tela.

Kako je ranije najavio predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, ta stranka će za mandatara pokrajinske vlade predložiti Igora Mirovića.

Mirović je rekao Tanjugu da će pokrajinska vlada, na čijem će čelu biti, imati 12 sekretarijata, od kojih će osam voditi kandidati koje predloži SNS, dok će po jedan sekretarijat voditi kandidati koje predlože SPS, Pokret socijalista, SDPS i Savez vojvođanskih Mađara.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

E U

Moj svakako nije...

Peki

To je najvaznije,a sto je srbiju i vojvodinu led satro to nikom nista.samo nek su oni svoje gu*ice ponamestali.

Ahtung

Hoće li sad, pored rupe za semafor, da otvaraju i sam semafor, sve sa zebrom?

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader