• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savet Evrope nezadovoljan zbog torture pritvorenih

Komitet Saveta Evrope (SE) koji se bavi sprečavanjem torture, u danas objavljenom izveštaju o Srbiji izrazio zabrinutost što se dosta njegovih prethodnih preporuka Beogradu nije ispunjeno.

U saopštenju SE stoji da je Izveštaj objavljen nakon posete delegacije Evropskog komiteta za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) u maju 2015, koja je boravila u nekoliko policijskih stanica, šest zatvora, kao i psihijatrijskoj bolnici i domu socijalne zaštite.

Bolje samo u Okružnom zatvoru u Beogradu

"Materijalni uslovi su se značajno popravili u beogradskom Okružnom zatvoru, ali su ostali slabi u drugim ustanovama, sa neodgovarajućim pristupom prirodnom svetlu i ventilaciji, jadnim higijenskim uslovima, plafonima koji se urušavaju i pokvarenim kanalizacionim sistemima u ćelijama", piše u izveštaju. U vezi sa prenatrpanošću, izveštaj beleži da je "nedavno smanjenje ukupne zatvorske populacije u Srbiji većim delom bilo rezultat amnestije nego češćem pribegavanju alternativnim merama pritvora. "Ozbiljni nivoi prenatrpanosti koji su viđeni u nekim ustanovama, zajedno sa nezadovoljavajućim materijalnim uslovima, mogli bi da vode nehumanom i ponižavajućem tretmanu", navodi se u izveštaju i savetuje srpskim vlastima da bi trebalo da "preduzmu hitne mere za popravljanje situacije".

U Izveštaju, između ostalog, stoji da je delegacija CPT tokom posete Beogradu primila značajan broj žalbi na fizičko zlostavljanje raznim metodama osumnjičenih za krivična dela od policije tokom ispitivanja.

S tim u vezi Komitet je ocenio neubedljivim i nezadovoljavajućim odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova koje je odbacilo ove optužbe i navelo da su policajci delovali u skladu s odgovarajućim pravilima i instrukcijama.

Komitet navodi da je takođe primio "žalbe na zlostavljanje u svim zatvorima koji su posećeni, osim Okružnog zatvora u Beogradu u kojem je atmosfera značajno poboljšana od 2011".

Prema navodima u Izveštaju nivo nasilja i zastrašivanja zabeleženog između zatvorenika bio je posebno zabrinjavajući u zatvorima u Sremskoj Mitrovici, Pančevu, koji je bio povezan sa njihovim hroničnim manjkom osoblja, nezakonitim korišćenjem droga, lošim materijalnim uslovima i nedostatkom aktivnosti.

Vlast u Srbiji se, kako se navodi, obavezuje da uputi snažnu poruku da je zlostavljanje pritvorenih osoba nezakonito, neprofesionalno i da će rezultirati odgovarajućim sankcijama.

Navedeno je i da bi trebalo uspostaviti "mehanizam za nezavisne pritužbe, bez ikakvih institucionalnih i hijerarhijskih veza između istražitelja i policajaca koji su osumnjičeni za zlostavljanje".

Izveštajem se traži obavezno medicinsko ispitivanje zatvorenika koji se žale na zlostavljanje, bez prisustva nemedicinskog osoblja, a povrede moraju da budu adekvatno zabeležene.

U vezi sa posetama psihijatrijskim ustanovama, komitet SE je naišao na "generalno brižan stav osoblja prema pacijentima u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Vršcu, ali, pak, primljene su žalbe za fizičko i verbalno zlostavljanje pacijenata od strane osoblja".

Prema izveštaju, "nasilje između pacijenata izgleda da je ozbiljan problem" i u toj ustanovi i u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, za koji se navodi da je u njegovom slučaju kritikovana "široka primena psihoaktivnog lečenja onih koji nisu imali smetnje u mentalnom zdravlju".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU