• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA VLADA: Šta je sve obećao mandatar Vučić

Izvor mondo.rs

U Skupštini održan prvi deo sednice o izboru nove vlade, koja će imati 19 ministara. Mandatar Vučić program predstavljao šest sati bez pauze. Opozicija tražila odlaganje sednice zbog navodne povrede poslovnika.

Posle osam sati neprekidnog govora o radu prethodne vlade i planovima nove, mandatar Aleksandar Vucic je narodnim poslanicima predstavio svoj tim ministara.

Mandatar Aleksandar Vucic porucio je veceras, predstavljajuci kandidate za ministre u novoj vladi, da veruje da je izabrao tim koji ce biti spreman da ostvari sve zacrtane ciljeve i pobede.

Vucic je, obracajuci se poslanicima nakon gotovo šest sati predstavljanja programa buduce vlade, rekao da je spreman da menja svakoga ko na tom putu posustane i ko ne ispuni ocekivanja.

"Gradani Srbije su na izborima pokazali da veruju u to, ovi ljudi pred vama veruju, ja verujem", porucio je Vucic i pozvao gradane i poslanike da mu se pridruže u ostvarenju plana.

Vucic je rekao i da su gradani na izborima pokazali da veruju u politiku ozbiljnosti, odgovornosti, samopregora, marljivosti i posvecenog rada.

"Verujem u ove ljude, verujem u bolju i pristojniju Srbiju", rekao je Vucic.

ŠTA CEKA SRBIJU S NOVOM VLADOM

Sednica je pocela aplauzom prisutnih, a potom je predsednica Skupštine Maja Gojkovic održala uvodnu rec najavivši da ce sednica trajati i posle 18 sati. Deo opozicije napustio sednicu odmah na pocetku.

------------------------------------------------------------------------

Mandatar Aleksandar Vucic izlagao je program buduce vlade u ekspozeu od 14 pa sve do 20 sati. Sednica se nastavlja sutra u 10 casova raspravom o predloženoj vladi i njenom programu.

U prvom delu izlaganja najavio je da ce se plate u javnom sektoru i penzije u buducnosti redovno isplacivati, kao i da ce se nova vlada zalagati za uvecanje minimalne cene rada.

Vucic je penzionerima porucio da u mandatu nove vlade mogu da ocekuju boljitak, da ce njihova primanja biti samo veca, kao i da penzije nece kasniti ni jedan sat.

"Želim da se zahvalim penzionerima zbog onoga što su ucinili i da ih obavestim da u ovom mandatu mogu da ocekuju boljitak i kontinuirano povecanje penzija", rekao je Vucic predstavljajuci ekspoze u Skupštini Srbije.

Ekspoze na 260 strana

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije izjavio je da je napisao ekspoze od oko 260 strana i da mu nece biti teško da satima stoji i da govori, ali je dodao da su poslanici dobili skracenu verziju od oko 130 strana

On je rekao da im nece biti idealno, ali da ce im biti bolje, i nece morati da strepe za buducnost.

"Penzije ce dolaziti u dan penzije, nece ni sat da kasne, bice samo vece", porucio je mandatar.

VECI MINIMALAC

Vucic je rekao da ce se vlada zalagati i za povecanje minimalne cene rada sa sadašnjih 121 dinara po satu.

"Razgovaracemo sa poslodavcima da ne budu ni oni nezadovoljni", rekao je on.

Istakao je da i kod budžetskih korisnika ima dosta onih koji primaju minimalne plate, ali državni budžet to može zahvaljujuci uštedama da izdrži.

"Kad onima koji primaju minimalnih oko 21.000 dinara povecate platu na 22.000 ili na 23.000 dinara, to je za njih znacajno", rekao je on.

PRVIH 100 DANA: KLJUCNA MAKROEKONOMSKA STABILNOST

Mandatar je izjavio da ce kljucni zadatak njegovog kabineta u narednih 100 dana biti održavanje makroekonomske stabilnosti koja je preduslov za sve duge reforme i najavio rebalans ovogodišnjeg budžeta jer je stanje u državnoj kasi znatno bolje od planiranog.

"Snažna stabilizacija javnih finansija i zaustavljanje rasta javnog duga do 2017. godine, zahvaljuci dosadašnjim impresivnim rezulatima u fiskalnoj konsolidaciji, bice zadatak nove vlade", rekao je Vucic.

Kosovo ostaje izazov, srpsko-albanski odnosi kljucni za region

Mandatar Vucic ocenio je da pitanje Kosova i Metohije ostaje veliki izazov i u mandatu ove Vlade, koja nece priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, ali ce u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa Prištinom.

On je istakao da je fiskalni deficit prošle godine prepolovljen sa 6,6 na 3,4 odsto, a da je sada 0,1 odsto BDP-a.

Podsetio je da je privredni rast u 2015. godini bio 0,8 odsto i da je u prvom kvartalu ove godine 3,5 odsto.

Privrednom rastu doprinos su dali svi sektori, pojacana tražnja i priliv investicija, a popravljanje poslovnog ambijenta i razvoj infrastrukture podstakli su razvoj gradevinarstva.

Vucic je kazao da ce biti predložen rebalans budžeta za 2016. godinu jer je sada deficiti budžeta opšte države ispod dva odsto, umesto planiranih oko cetiri odsto BDP-a.

Naglasio je da je cilj da udeo javnog duga 2023. godine bude 60 odsto BDP-a.

AUTOPUTEM OD HORGOŠA DO BUGARSKE I MAKEDONIJE, ALI I POŽEGE

Mandatar je izjavio da se u Srbiji nikada više nije gradila saobracajna infrastruktura i najavio da ce do kraja mandata nove vlade biti završena gradnja autoputeva u Srbiji na koridorima 10 i 11, ali i obnovljeno ukupno 1.100 km puteva širom zemlje.

Vucic je kazao da ce gradani moci da idu autoputem od Horgoša i Šida do bugarske i makedonske granice na Koridoru 10, ali i autoputem od Beograda do Cacka i možda Požega na Koridoru 11.

Prema Vucicevim recima, do sredine 2018. izgradicemo još 106 kilometara autoputa na Koridoru 10 cime ce kompletni pravci ka Makedoniji i Bugarskoj biti pušteni u saobracaj.

SAVA CENTAR: Investitoru 49 odsto

Govoreci o Centru Sava, Vucic je rekao da vlada traži rešenje da obnovi objekte koji su vec zastareli i energetski su neefikasni. "Zainteresovane su za sada dve privatne i jedna državna kompanija, a videcemo koja ima najbolju ponudu. Mi bi voleli da iz jednog oblika državnog vlasništva ne idemo u drugo, ali videcemo", rekao je mandatar. Kako je objasnio, privatizacija Centra Sava radila bi se tako što bi 51 odsto udela pripadalo i dalje Gradu Beogradu, a investitoru 49 odsto, uz ulaganja od 20 miliona evra.

On sitice da ce biti nastavljena druga faza rekonstrukcije železnicke stanice Beograd Centar (Prokop), a bice sagraden i integrisani železnicki kontrolni centar i prvi intermodalni terminal u Batajnici, krajem 2018.

BANKARSTVO: KONSOLIDACIJA KOMERCIJALNE, PRODAJA DUNAV OSIGURANJA

Mandatar je najavio da ce nova vlada Srbije nastaviti proces privatizacije Komercijalne banke, konsolidacije Poštanske štedionice i pripremu prodaje Dunav osiguranja.

On je rekao da ce biti primenjeni medunarodni standardi u planiranju budžeta i pracenju trošenja budžetskih sredstava, kao i da ce biti transformisane Poreske uprava i Uprava carina.

Naglasio je da ce cilj njegovog kabineta biti poboljšanje kreditnog rejtinga države, kao i jeftinije zaduživanje države i efikasnije korišcenje zajmova.

"Ocekujem da se nastavi monetarna stabilnost i smanji udeo problematicnih kredita", rekao je Vucic.

Cilj nove Vlade Srbije je da udeo kredita malim i srednjim preduzecima i preduzetnicima (MSPP) do 2020. u ukupnim kreditima u privredi bude povecan sa sadašnjih 18,9 odsto na 30 odsto i da Srbija ima ukupno 350.000 firmi u tom sektoru sa 850.000 zaposlenih, naveo je u ekspozeu.

Unapredenje sistema finasijske podrške MSPP dovešce do osnivanja novih preduzeca i do pojave novih preduzetnika, modernizacije postojecih proizvodnih kapaciteta i proizvodnih procesa, kao i poboljšanje kvaliteta proizvoda i usluga, a to ce povecati obim proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, ali i unaprediti konkurentnost ovog sektora.

KRAJ PRIVATIZACIJE

Mandatar Vucic istakao je da zarad bolje tržišne utakmice, ali i racionalnog raspolaganja državnim sredstvima planira da nastavi sa povlacenjem države iz delova privrede koji nisu strateški resurs.

Privatni partner za "Nikolu Teslu"

Mandatar je u ekspozeu naveo da ce do sredine 2017. Vlada nastojati da uvede privatnog partnera na aerodrom Nikola Tesla. On je dodao da je aerodrom ranije vredeo 50 miliona evra dok bi sada za koncesioni ugovor na 25 godina mogao da bude ponuden po ceni vecoj od 300 miliona evra.

"U prethodne dve godine krenuli smo u reorganizaciju i finansijsko restrukturiranje tri najveca javna infrastrukturna sistema - EPS-a, Srbijagasa i Železnica. U prethodnom mandatu, Vladi Srbije je pripao zadatak da završi proces privatizacije za koji nijedna vlada nije imala hrabrosti tokom prethodnih 15 godina", naveo je on.

Podsetivši da je tranzicija, prelazak iz kolektivistickog u tržišni vid privrede, zapoceo pre dvadesetak godina u zemljama "Nove Evrope", ali i u Srbiji, rekao da je u drugim zemljama završena pre 20 godina, dok u Srbiji ovaj proces još traje.

Dodao je da je u cilju reforme javnih preduzeca predvideno restrukturiranje velikih sistema u sektoru saobracaja i energetike koji ce dovesti do njihovog usmeravanja ka tržišnim principima funkcionisanja - JP EPS, JP Srbijagas i Železnice Srbije a. d.

U okviru aranžmana sa Medunarodnim monetarnim fondom Srbija se, prema njemu, obavezala za uvodenje principa "cvrstog budžetskog ogranicenja" u poslovanje ovih preduzeca.

Vucic je naveo da je, na predlog resornih ministarstava Vlada usvojila programe korporativnog restrukturiranja Železnica Srbije, JP Elektroprivrede Srbije a kod restrukturiranja JP Srbijagas, u toku je priprema sveobuhvatnog plana finansijske konsolidacije, uz konsultacije sa Svetskom bankom.

ORGANIZOVANI KRIMINAL: SPECIJALNE JEDINICE PROTIV KORUPCIJE

Vucic je u ekspozeu istakao da ce Srbija do kraja 2016. biti na pola puta reforme u pogledu nacina na koji policija, tužilaštvo i sud pocinioce ovih dela vode od optužnice do presude.

Zakon o poreklu imovine

Do kraja godine bice donet zakon o poreklu imovine, a u okviru Poreske uprave bice formirana posebna jedinica koja ce se baviti utvrdivanjem porekla imovine. Rad te poreske jedinice bice usaglašen s radom Tužilaštva za organizovani kriminal i pomenutih buducih posebnih odeljenja viših javnih tužilaštava, a pripadnici te jedinice prolazice narocitu obuku, kojom ce biti izvršen prenos znanja iz slicnih jedinica koje obavljaju svoje zadatke u SAD i evropskim zemljama, navodi se u ekspozeu. U svom radu ova jedinica koristice metod unakrsnog ispitivanja imovine.

Prethodna Vlada je vec pripremila nacrt izmena i dopuna krivicnog zakonodavstva, cime ce se omoguciti osnivanje cetiri specijalna odeljenja tužilaštava, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Ta cetiri odeljenja bice centralno cvorište za policiju, finansijske eksperte, tužioce i sudsku administraciju, odakle ce se efikasno boriti protiv korupcije u samom njenom jezgru.

Ta odeljenja nece raditi ništa drugo, niti voditi ijedan drugi postupak - njihov iskljucivi i jedini posao bice privodenje pravdi korumpiranih pojedinaca u Srbiji, objašnjeno je u ekspozeu.

Bice to jedna od najvecih reformi u okviru naše borbe protiv korupcije u Srbiji i mi cemo u njoj istrajati, porucio je mandatar i dodao da tu nece biti kraj, vec da ce se vlada boriti protiv korupcije svim raspoloživim sredstvima.

PRAVOSUÐE: SMANJITI BROJ STARIH PREDMETA

Do 2018. godine trebalo bi da bude rešeno 80 odsto starih sudskih predmeta, porucio je mandatari dodao da ce vlada u narednom mandatu poboljšati pravosudni sistem.

Prema njegovim recima, do sada je dosta uradeno na polju reformi pravosudnih profesija izvršitelja, javnih beležnika i posrednika u rešavanju sporova, u skladu sa Poglavljem 23.

Kako je rekao, najznacajniji zadatak u predstojecem periodu bice koordinacija više od 50 institucija koje su nadležne za sprovodenje Akcionog plana za Poglavlje 23, kao najsloženijeg i najzahtevnijeg pregovarackog poglavlja, koje obuhvata reformu pravosuda, borbu protiv korupcije i zaštitu osnovnih ljudskih prava.

Što pre privatizovati banje, PIO se ponaša nedopustivo

Mandatar je porucio da je jedan od prioriteta nove vlade i privatizacija banja, kako bi se od njih napravila profitabilna preduzeca brzo i na najefikasniji nacin. Vucic se u ekspozeu osvrnuo i na sudske sporove koje je PIO Fond pokrenuo protiv države, isticuci da je takvo ponašanje Fonda nedopustivo. PIO Fond, naglasio je, dobija veliki deo novca iz državnog budžeta kako bi isplatio penzije, što je mandatar nazvao poklonom države, sada, prema njegovim recima, tuži državu nastojeci da dokaže da ima vlasnicki udeo u banjama - što je nedopustivo. Vucic je rekao da se nece cuvati banje za "13 clanova sindikata", a da od njih ne mogu da se naprave profitabilna preduzeca - brzio i na najefikasniji nacin. "Uzmite primer Kuršumlijske banje. Kad bi se ona aktivirala tu bi moglo da se zaposli 200 do 300 ljudi, i u Kuršumliji bi stopa nezaposlenosti pala za 10 odsto", ilustrovao je on. Vucic je rekao da je cilj da se, kada je rec o banjama ulazi u javno-privatna partnerstva, a "tamo gde je to razumno", kako je rekao, država ce izaci iz vlasništva i dace privatnom vlasniku.

On je naveo da ce Ministarstvo pravde u narednom periodu temeljno razmotriti mogucnost uvodenja jednog apelacionog suda, jedinstvenog za teritoriju cele Republike, umesto do sada cetiri apelaciona suda u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Takode, u buducem periodu ce se razmotriti i uvodenje dvostepenosti u materiji upravnih sporova, s obzirom na preveliku opterecenost Upravnog suda, kao i dužinu trajanja postupka u upravnim sporovima.

Vucic je rekao da ce u prvoj godini mandata biti usvojeni novi zakoni o veštacima, o suzbijanju nasilja u porodici, o besplatnoj pravnoj pomoci, kao i da ce biti uspostavljen održiv sistem besplatne pravne pomoci.

Plan je i da se donese zakon o tumacima i prevodiocima, reformiše pravosudni ispit i usvoji novi zakon o pravosudnom ispitu, kao i novi zakoni o zaštiti podataka o licnosti, o službenicima u pravosudnim organima.

JAVNA UPRAVA ODGOVORNIJA I ORGANIZOVANIJA

Zaposleni u javnoj upravi morace da preduzmu odgovornost, a Vlada ce morati da se fokusira na bolju organizaciju posla i bolju strukturu zaposlenih, porucio je danas mandatar.

Govoreci o reformi administracije Vucic je u ekspozeu istakao da je u prethodne tri i po godine državna uprava smanjena za više od 13 odsto.

On je dodao da posao države mogu da unaprede samo disciplinovani i motivisani službenici-profesionalci, a da ce punom primenom Zakona o upravnom postupku kroz godinu dana posao u državi postati mnogo veca odgovornost.

Shodno povecanju budžetskih sredstava, kako se navodi, povecavace se i ulaganja u strucno usavršavanje zaposlenih.

Uz podršku evropskih fondova i njihovo znanje i iskustvo, do sredine mandata ove vlade uspostavicemo i Akademiju za javnu upravu, a zatim graditi njen kapacitet da priprema i obucava kadrova za modernu, evropsku Srbiju, rekao je Vucic.

PROSVETA: AKCENAT NA PREDUZETNICKIM VEŠTINAMA

U oblasti obrazovanja akcenat ce biti stavljen na razvoj preduzetnickih veština i prakticnih i primenjivih znanja, a informatika ce biti uvedena kao obavezan predmet u osnovnim školama.

Mandatar je porucio da ce se buduca vlada usredsrediti na uspostavljanje nacionalnog okvira kvalifikacija koji bi trebalo da obezbedi evidenciju obrazovnih profila potrebnih na tržištu rada kako bi se obrazovni programi prilagodavali potrebama tržišta rada, ali i obezbedilo priznavanje i prepoznavanje veština i znanja stecenih van formalnog obrazovanja.

A Turci rade i od sedme godine

"Uzgred da znate, kada su mi došli ovi Turci iz Teklasa i Džesura, Vahat bej, Kemer bej i pricamo o tome kada ko pocinje da radi, oni su mi sami rekli kako je moguce da u vašoj zemlji u koje god mesto da odemo, ne samo Beograd u 12 sati, u jedan, dva sata u toku radnog vremena, ispred prodavnice, ispred kafica sve je puno i svi ponešto piju, a malo ko radi", rekao je Vucic u ekspozeu. On je objasnio da je turskim biznismenima rekao da veliki broj ljudi zaista radi. "Oni su rekli: Da li vi znate, moj sin, Kemer bejov, moj unuk, a Kemer bejov sin ima sedam godina i on ide u fabriku, on ide svaki dan u fabriku da bi se naucio šta je to šta treba da radi u buducnosti. Ne kažem da to treba da radimo, ali u Švajcarskoj, Austriji, Nemackoj od tinejdžerskih dana to rade i zato su prvi, zato su najuspešniji i zato mi zaostajemo", istakao je Vucic.

"Ako nema iskustvo iz prakse, mlad covek se teško odlucuje i na pokretanje samostalnog biznisa, a sklonost ka preduzetništvu razvija upravo dualni model obrazovanja", naveo je Vucic.

Najavio je da ce do kraja ove godine biti usvojene izmene Zakona o visokom obrazovanju, te dodao da ce se naporno raditi da se do 2020. Beograd rangira kao obrazovni centar regiona koji ce biti atraktivno mesto za obrazovanje studenata iz drugih krajeva sveta.

Mandatar je ocenio da je smanjenje stope nezaposlenosti mladih od 7,3 odsto u prošlom mandatu važan rezultat aktuelne vlade, ali da je to samo pocetak željenog trenda, cije je ubrzanje u narednom periodu kljucni, strateški zadatak u sektoru omladinske politike.

"Promovisacemo omladinsko i socijalno preduzetništvo, uspostavljati biznis inkubatore i centre za unapredenje preduzetništva, ucenicke i omladinske kompanije", najavio je mandatar.

ZDRAVSTVO: MANJE PARA ZA BOLJU USLUGU

Aleksandar Vucic kaže da ce se u narednom periodu raditi na poboljšanju zdravstvene zaštite, a da ce akcenat biti na boljoj dostupnosti, kvalitetnijoj usluzi i boljoj prevenciji.

On je, u ekspozeu pred poslanicima u parlamentu, rekao da je trenutno potrošnja za zdravstvenu zaštitu visoka, skoro 10 odsto svog BDP-a, što odgovara cifri od 430,35 milijardi dinara (3,5 milijarde evra) svake godine.

"U narednom periodu, kako bismo ucinili da naš sistem zdravstvene zaštite bude bolji, nameravamo da se usredsredimo na: dostupnost i kapacitete zdravstvene zaštite, efikasniju i kvalitetniju uslugu i bolji sistem prevencije", rekao je Vucic.

Osim toga, Vlada Srbije fokusirana je da u narednom periodu obezbedi novu i savremenu dijagnosticku opremu, kao što su skeneri, magnetne rezonance i aparati za ultrazvuk za sve zdravstvene ustanove u Srbiji, naveo je mandatar.

Medu prioritetima zdravstvenog sistema Srbije u narednom periodu svakako ce biti kontinuirano sprovodenje skrining programa i poboljšanje preventive na svim nivoima.

PREGOVARACKA POGLAVLJA

Cilj vlade je i zatvaranje svih pregovarackih poglavlja do kraja njenog mandata 2020. godine, izjavio je Vucic. 

On je rekao da treba izraditi plan za pregovaracka poglavlja koga ce se svako ministarstvo pridržavati.

Vucic je istakao važnost clanstva u EU – "Srbiju želimo da vidimo u demokratskom krugu, može i Srbija to".

"Put ka clanstvu u EU bice pun izazova, ali onih bitnih za naše gradane. Napredak Srbije nismo i necemo meriti brojem otvorenih poglavlja, to ce nam biti merilo da smo dobri u standardima savremenog sveta. Uskladicemo nacionalni plan sa zakonodavstvom Evropske unije", rekao je Vucic.

Vucic je u ekspozeu istakao da ce fokus, kao i u prethodnom periodu, biti na jacanju medunarodnog položaja i ugleda Republike Srbije. Kako je objasnio, usmericemo se na intenziviranje bilateralnog dijaloga i saradnju na multilateralnom planu sa zemljama širom sveta, kako bi se ostvarila kontinuirana i efikasna promocija i realizacija spoljnopolitickih prioriteta i interesa Srbije, pre svega s ciljem ubrzane integracije u EU i ocuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

"Cuvamo mir!"

Cuvacemo mir, ali cemo biti spremni na odgovor svakome ko pokuša da nas napadne, izjavio je Vucic, pred poslanicima Srbije. On je, govoreci u svom ekspozeu o odbrani, rekao da je nastavljeno opremanje Vojske Srbije u svim domenima i dodao da se njen sastav nece smanjivati.

Jedan od prioriteta Vlade bice afirmacija Srbije kao stožera regionalne saradnje, konstruktivnog, snažno posvecenog i aktivno angažovanog na unapredenju odnosa u regionu.

Srbija je od 2008. kada je potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prepolovila trgovinski deficit sa Evropskom unijom, dodao je Vucic.

On je rekao da su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u 2016. - Italija, Nemacka, Rumunija i Hrvatska, a da se najviše uvozi iz Nemacke, Italije, Madarske i Poljske.

Prema nejgovim recima, najveci suficit je u trgovini sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a najveci deficit sa Kinom i Rusijom.

Kada je rec o Kosovu i Metohiji odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje takode ce biti u fokusu aktivnosti Vlade Srbije.

"To podrazumeva angažman na sprecavanju novih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i njegovog clanstva u medunarodnim organizacijama koje izlaze iz okvira Dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji iz 2012", rekao je Vucic.

POGLEDAJTE SVE TACKE:

Na pocetku izlaganja on je izjavio da su ljudima dosadile bajke i mitovi, i da su zato pristali na teške mere i štednju.

Srpske oci da vide kao i muslimanske

Tražimo da zlocinci bez obzira na nacionalnost tako i odgovaraju. Tražimo da srpske oci jednako vrede i kao oci nevinih muslimanskih i svih drugih žrtava”, rekao je Vucic govoreci i otežanim odnosima s Hrvatskom, ali i Bosnom i Hercegovinom.

"Bolji život je bolji uz užasno veci napor svih nas", rekao je Vucic.

"Srbija je pocela da radi jer je otkrila jasan cilj, poželela je na vrh, ne onaj ratnicki, vec onaj na koji se stiže znanjem, radom i trudom".

"To je vrh znanja, napretka i marljivosti, na koji se stiže samo ako pobediš sebe", rekao je Vucic i dodao da posle mnogo vremena postoji rezultat kojim možemo da se pohvalimo.

"Delimicno smo uspeli, našli smo cilj i prioritete, imamo sve razloge da se ponosimo svojom zemljom. Nema kretanja unazad, nema padanja i zato smo dobili ovaj manadat. Da Srbija više nikada ne ide unazad."

Vucic je citirao Heraklita: " Covek nikada ne kroci u istu reku jer  to nije ista reka i nije isti clovek. I zaista... pre više od dve godine sam stajao na istom mestu, ali Srbija danas nije ista. Ni ja danas nisam isti covek, vi niste isti, Srbija nije ista."

Mandatar je istako da je Srbija danas stabilna.

"Dobili smo medunarodni ugled, suverena smo zemlja, pouzudan partner. To otvara mnoge mogucnosti za investicije - americkim fondovima, kineskim kompanijama. Srbija postaje znacajn regionalni cinilac zahavaljujuci stabilnosti", rekao je Vucic i dodao:

"To je ostvarila prethodna Vlada, a nova ce raditi još više".

On je istako da je cilj da se obezbedi prosperitet,  da u neredne cetiri godine podigne životni standard.

"Prošli put kada sam govori rekli su da cemo imati manje plate... sada vam kažem imamo vece plate nego tada. Dužni smo da mladim generacijama pružimo bolju buducnost", nagalasio je Vucic.

---------------------------------------

Poslanici opozicije su na pocetku tražili odlaganje sednice, a deo njih napustio je Skupštinu Srbije.

Vucic: Da narucim "pampers" pelene?

KAKO JE TEKLA SEDNICA - IZ MUINUTA U MINUT

20.00 - Mandatar Aleksandar Vucic je završio svoje šestocasovno obrazlaganje programa nove vlade i sednica se nastavlja sutra u 10 sati raspravom o predlogu nove vlade.

14.11 - Vucic poceo izlaganje plana nove vlade Srbije.

14.10 - Milan Lapcevic iz DSS se žalio na zakazivanje sednice u kvrlo kratkom roku.

"DSS zahteva da vreme za rasptravu bude dvostruko kako bi svi poslanici mogli da raspravljaju", rekao je Lapcevic.

Pre pocetka sednice u holu parlamenta nalazio se veliki broj medijskih ekipa koji prate tok sednice.

14.05 - Vec na pocetku sednice poslanik DS Bojan Pajtic zatražio je odlaganje zbog navodne povrede poslovnika jer sednica nije zakazana u zakonskom roku.

"Mi smo kostituisani od 3 - 6 juna. Pogledala sam kako je i ranije radeno i bilo je kao i sada", istakla je Gojkovic.

14.00 - Kao i što je najavljeno juce sednica je pocela u 14 sati.

Sednici prisustvuje i patrijarh SPC irinej.

Vladu ce predvoditi SNS, tri ministarske funkcije zauzece koalicioni partneri iz SPS, dok ce u vladi biti i nestranacke licnosti. U novoj vladi koju je predložio mandatar Aleksandar Vucic bice osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok ce šest ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

O izboru vlade u celini odlucuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluci da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana vecinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade tece od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom cašcu obavezujem da cu poštovati Ustav i zakon, da cu dužnost clana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvecen ocuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Posle položene zakletve, predsednik i clanovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

U Vucicevom kabinetu ce, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dacic, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovic, potpredsednica i ministarka gradevine Zorana Mihajlovic i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajic.

U novoj vladi Aleksandra Vucica ministar finansija bice Dušan Vujovic, ministar privrede Goran Kneževic, ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic, ministar rudarstva Aleksandar Antic, ministarka pravde Nela Kuburovic, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabic, ministar odbrane Zoran Ðordevic, ministar prosvete Mladen Šarcevic, ministar zdravlja Zlatibor Loncar, ministar rada Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovicic, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevic.

Ministri bez portfelja bice Jadranka Joksimovic, Slavica Ðukic-Dejanovic i Milan Krkobabic.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 245

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

Citajuci clanak i komentare, uz nesto istorije, cini se da jedino tiranin na celu drzave moze da je unapredi.

Genije

Mene zanima do kada država planira da finansira mali klub iz Zagreba, pre svega do kada da im se besplatno ustupa vojni odnosno državni stadion ? Umesto da se bacaju pare na izgradnju nacionalnog stadiona zar nije bolje da se bagra najuri i da se taj stadion malo renovira i da reprezentacija tu igra a da se stadion i izdaje klubovima koji nemaju svoj ili ne ispunjavaju uslove, pa recimo ne bi sada tri kluba igrala na ,,karađorđu'' nego bi spartak i bačka mogli da igraju tu uz naravno neku nadoknadu, kao i klubovi koji ne bi mogli da igraju evropu na svom, em sačuvaš pare od nacionalnog stadiona, em ovaj ne ustupaš besplatno nego prihoduješ od njega!

Djoka

Ej bre, šeeest sati na nogama, 240 stranica i sve to bez odlaska u toalet. Svaka čast i kapa dole.

MONDO REPORTAŽA

Ekspoze - Aleksandar Vučić