• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kome su u Srbiji ugrožena ljudska prava?

Izvor Tanjug

Odboru za ljudska i manjinska prava danas je Ombudsman predstavio svoj izveštaj za 2015.

Taj izveštaj su predstavnici Srpske napredne stranke ocenili kao paušalno videnje stanja u oblasti prava i pravne sigurnosti, dok su predstavnici opozicije pohvalili i izveštaj i Zaštitnika gradana.

Stanje prava gradana u Srbiji tokom 2015. obeležile su ekonomske nedace i manjak pravne sigurnosti, a najugroženiji je bio obican gradanin, rekao je danas prilikom predstavljanja izveštaja za prošlu godinu Zaštitnik gradana Saša Jankovic.

S druge strane, Srbija je cistog obraza prošla kroz izazov migrantske krize, a dobro je saradivala i sa susednim zemljama, zbog cega zaslužuje pohvale, rekao je Jankovic, dodajuci da je smanjen broj pritužbi gradana protiv Srbije u Strazburu.

Jankovic je na sednici Odbora ponovio da su gradani osecali razliku izmedu onoga što piše u zakonu i ono što su doživljavali u životu.

Kritikovao je i donošenje zakona po hitnom postupku, kao i ceste izmene koje dovode do toga da se sa propisima ne upoznaju ni državni službenici, a kamoli gradani.

Izveštaj pokazuje da se zakoni ne primenjuju isto na sve, rekao je Jankovic i dodao da je broj pritužbi prošle godine bio povecan za 28 odsto.

Posebno ranjive grupe su bile jako siromašni, deca, mladi, starije osobe, Romi, pacijenti u psihijatrijskim bolnicama, oboleli od teških bolesti, novinari, LGBT, organizacije i zagovornici ljudskih prava...

Primetivši da su pritužbe gradana sve konkretnije, Jankovic je prokomentarisao da su gradani Srbije bolje upoznati sa nadležnostima Zaštitnika gradana od Švedana.

Takode, kaže da švedski Zaštitnik nije razumeo njegovo pitanje o procentu izvršenja preporuka, objasnivši da bi tamošnji parlament zvao vladu da pita zašto preporuka nije sprovedena.

Naveo je i da u Srbiji broj izvršenih preporuka blago pao, ocenivši da to nije dobar trend, ali je svakako zadovoljavajuci u smislu da se gradanima može ponuditi instituciju Zaštitniku kao efikasna.

Predstavljujci izveštaj, ombudsman je rekao i da medijski zakoni nisu doprineli da mediji budu slobodniji, te da mnogim medijima na lokalu preti gašenje, dok su se neki našli u netransparentnom vlasništvu.

Jankovic navodi i da je porastao broj fizickih napada i drugih pritisaka na novinare u 2015. podsetivši da nisu rešeni slucajevi ubistava novinara iz prethodnog perioda.

Poslanik SNS Vladimir Orlic rekao je u raspravi na sednici Odbora da je njegova generalna ocena da u izveštaju ima previše proizvoljnosti, neodredenosti i zalaženja u zone koje sistem ne poznaje.

"Ozbiljan izveštaj po mom mišljenju to ne trpi", rekao je on i dodao da nije rec o obracunu sa institucijom vec o razgovoru "sa onim ko je takav izveštaj potpisao".

Izveštaj je kao paušalan ocenila i Ljiljana Malušic iz SNS, rekavši da nije videla procente u njemu.

Tatjana Macura iz pokreta Dosta je bilo pohvalila je rad nezavisnih institucija, navodeci da one odolevaju razlicitim priticima. Pitala je Jankovica šta misli o solidarnom porezu, smanjenju penzija i radu komunalne policije.

Jankovic je odgovorio da je u radu Komunalne policije bilo zloupotreba, da je bilo primene nepostojecih ovlašcenja, a kada je rec o solidarnom porezu, ukazao je na propust kada su trudnicama kumulativno isplacene tri plate i obracunat porez.

Maja Videnovic iz DS kazala je da ohrabruje veci broj pritužbi što, kako je rekla, predstavlja priznanje radu Zaštitnika u prethodnom periodu ali je i dokaz da su gradani upoznati sa nadležnostima te institucije.

Rekla je da su napadi na Zaštitnika nedopustivi, kao i da treba uciniti sve da se primene preporuke koje je Zaštitnik gradana uputio kako bi se stanje ljudskih prava u Srbiji unapredilo.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Највише

Србима

Nišlija

@Највише Ugrožena ljudska prava PRAVOSLAVNIM HRIŠĆANIMA, od strane! Satanističkih grupacija t.j. SEKTAŠKIH ORGANIZACIJA! Uznemiravaju gradjane, zvone na vrata, vrbuju naivne za Razne SEKTE! Donesite ZAKON HAPSITE OLO$E! Primaju SOCIJALU, IMAJU PO 2 KUĆE IMOVINU! Sto je PROTIV ZAKONITO! Pa i SOROŠEVSKE PARE!

Munze

Srbima, svi ostali imaju veća prava

special image