• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer kaže: Uzbunjivači su saveznici Vlade

Izvor Tanjug

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da mali broj zemalja može da se podiči Zakonom o zaštiti uzbunjivača kakav ima Srbija, navodeći da je za godinu dana od početka njegove primene 299 predmeta pokrenuto, a 213 rešeno.

"Uzbunjivači su saveznici na istom poslu sa Vladom, na poslu iskorenjivanja korpucije i zato imamo obavezu da zaštitimo svakoga ko to prijavi, a da onoga ko je počinio korupciju bespoštedno kaznimo", rekao je Vučić.

Zakon je dobar, ali...

Glavni urednik Pištaljke, Vladimir Radomirović istakao je da je Zakon jako dobar, a sada je na nama da pokažemo koliko smo mi dobri. "Bude li bilo problema u primeni, pokazaće da nešto nije u redu", kazao je Radomirović. On je ukazao da dobre novinare uzbunjivače malo ko želi, nisu miljenici šefova i kolega, a smatraju se izvorom problema onima kojima naizgled problema nema. "Taj izvor treba zaštititi", podvukao je Radomirović, dodajući da taj dar koji imaju uzbunjivači i talenat treba da negujemo.

"Kada sam postao premijer rekao sam da će borba protiv korupcije biti uvek jedan od prioriteta. Osim političke volje i nulte tolerancije, morali smo i moraćemo da uložimo još mnogo napora da imamo nezavisno sudstvo i jake institucije koje se bave borbom protiv korupcije, ali i da uvedemo nove institute zaštite uzbunjivača", rekao je Vučić otvarajući međunarodnu konferenciju "Svaka istina ima izvor: Zaštita uzbunjivača i novinarskih izvora".

Premijer je rekao da je Vlada Srbije pokazala nesumnjivu posvećenost borbi protiv korupcije i nultu toleranciju prema kriminalu i podvukao da su uzbunjivači saveznici na istom poslu na kojem je i vlada.

Premijer je uzbunjivačima pružio javnu podršku i zamolio njih i sve ostale da taj posao nastave, jer, kako je istakao, to ne rade za sebe ili samo za sebe, već za celu državu od koje prave bolje mesto za život.

Vučić je istakao da će država učiniti sve da zaštiti uzbunjivače, a da bespoštedno kazni sve one koji se bave korupcijom i kriminalom.

On je naveo da uzbunjivači, prema istraživanjima u svetu, otkriju vrše kršenja propisa nego policija i tužilaštvo, i dodao da oni obavljaju najvažniji posao na svetu.
Premijer je istakao da niko ne može da spreči mogućnost odmazde prema uzbunjivačima, ali zakon može tu odmazdu da sankcioniše.

Zakon po najvišem standardu

Premijer Vučić je ukazao da su u izradi zakona učestvovali i stručnjaci iz raznih oblasti, iz portala Pištaljka, iz Velike Britanije i SAD i da je dobio najviše ocene EU i Saveta Evrope, podsetio je premijer. Vučić je podsetio da Srbija jedina u Evropi, osim Irske i Velike Britanije, ima besplatno pravno savetovalište za uzbunjivače i da se institut privremene mere pokazao kao najbolja sudska zaštita uzbunjivača.

"To je svrha zakona, i na taj način najdelotvornije obeshrabruje progonitelje i štiti uzbunjivače", rekao je Vučić.

Kako je rekao, dosadašnji rezultat primene Zakona o zaštiti uzbunjivača je dobar, imajući u vidu dve trećine rešenih slučajeva, ali, istakao je, moramo i bolje, a bolje može saradnjom sa žrtvama korupcije mogu postići rezultati.

On je pozvao građane da prijave svaki i najmanji slučaj korupcije.

"Imamo dobar zakon i, osim robe koju sve više izvozimo, ovo je jedna od stvari u intelektualnoj svojini koju možemo da 'izvozimo'", rekao je premijer.

Vučić je zahvalio svima koji su se borili i instistirali da Srbija dobije zakon, koji je, kako je rekao, jedan od najbolji u Evropi.

"Zahvalni smo svima koji na takav način suštinski rade za državu i zemlju", rekao je Vučić.
Nekad, dodao je, nismo zadovoljni njihovim pisanjem i izveštajima, ali je Srbija bolje mesto nego sto je bila zahvaljujući njima.

On je dodao da Srbiji predstoji dalja reforma sudstva, kao i da će novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije dati nove mehanizme tom nezavisnom telu, ali i izneo podatak da Srbija i Ujedinjeno kraljevstvo imaju jedine besplatna pravna savetovališta za građane koji žele da prijave korupciju.

Premijer je rekao i da Srbija i Ujedinjeno kraljevstvo imaju jedine besplatna pravna savetovališta,ali je naveo i da je potrebna da lja reforma sudstva i bolja saradnja svih institucija koja se bave borbom protiv borbe korupcije i kriminala.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Olgica

Zakon o zaštiti uzbunjivača je potreban Srbiji.

filip

Uzbunjivači su važan deo borbe protiv korupcije.

Dragi

Srbija je jedina zemlja u Evropi, osim Irske i Velike Britanije koja ima besplatna savetovališta za uzbunjivače, a sve sa ciljem prevencije od kriminala.

 Aleksandar Vučić o uzbunjivačima i borbi protiv korupcije