Ustavni sud Skupstina Srbije izabrala cetvoro sudija

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Javni izvršitelj kandidat za sudiju Ustavnog suda

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

Skupština Srbije glasa danas je izabrala sudije Ustavnog suda, sa liste koju je predložio predsednik Srbije, a potvrdila je listu kandidata s koje će birati Tomislav Nikolić. Rasprava o "naprednjačkim" ili ustavnim sudijama.

Snežana Marković, Milan Škulić, Miroslav Nikolić i Jovan Ćirić izabrani su danas za sudije Ustavnog suda, odlučila je Skupština Srbije.

Istekao mandat

Mandat je istekao Dragiši Slijepčeviću, Mariji Draškić, Bosi Nenadić i Predragu Ćetkoviću, koje je za sudije Ustavnog suda izabrala Skupština Srbije i Vesni Ilić Prelić, Oliveri Vučić, Dragani M. Stojanović i Katarini Manojlović Andrić koje je na devetogodišnji mandat imenovao predsednik Srbije. Sudiji Agneš Kartag Odri, koja je za sudiju Ustavnog suda imenovana odlukom predsednika Republike od 7. decembra 2007. dužnost sudije tog suda prestala je 7. jula 2016. zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Parlament je nove sudije Ustavnog suda izabrao sa liste od osam kandidata koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

PARTIJSKE ILI USTAVNE SUDIJE

Poslanici su utvrdili i listu kandidata sa koje predsednik Srbije treba da imenuje pet sudija tog suda. Predloženi kanididati za sudije Ustavnog suda na listi koju je utvrdio parlament su sudija Ustavnog suda Katarina Manojlović Andrić, profesori na Kriminalističko-policijskoj akademiji Dragana Kolarić i Tijana Šurlan i predsednik Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Kandidati su i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu Jasminka Obućina, advokat iz Beograda Dušan Ignjatović, profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić", Tamaš Korhec.

Takođe, na listi kandidata su i zamenik višeg javnog tužioca u Novom Pazaru Radisav Filimonović i javni izvršitelj iz Beograda Branislav Petrović.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a istekao je mandat osam sudija, koje su izabrali Skupština Srbije i predsednik Republike, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Pantić u Visokom savetu sudstva

Sudija apelacionog suda u Nišu Aleksandar Pantić novi je član Visokog saveta sudstva, odlučila je danas Skupština Srbije. Skupština je Pantića izabrala na predlog Visokog saveta sudstva, iz reda sudija apelacionih sudova, koji je osvojio najveći broj glasova. Parlament je izabrao Nenada Đukića za sudiju Osnovnog suda u Ubu, a Darka Raškovića za sudiju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu, koji su prvi put izabrani na sudijsku funkciju. Njihov izbor parlamentu je predložio Visoki savet sudstva. Odučeno je i da je Jovanu Kordiću prestala funkcija predsednika Privrednog suda u Beogradu zbog izbora za sudiju Privrednog apelacionog suda. Prestala je i funkcija predsednika Osnovnog suda u Kruševcu Radoslava Markovića, na njegov zahtev, a odlučeno je i o prestanku funkcije predsednice Prekršajnog suda u Loznici Zorice Novaković, na lični zahtev.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a mandat osam sudija, koje su izabrali Skupština Srbije i predsednik Republike, ističe u decembru, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Ovo je bio "poslednji čas" da se izaberu sudije jer je pretilo da u ovoj najvišoj pravosudnoj ustanovi ostaće svega šest sudija kojima mandat ističe 2019. godine, a koji se biraju na predlog veća tužilaca i sudija.

Takav sastav suda ne može da donosi odluke jer je za to neophodna većina sudijskih glasova, a ne može ni da samostalno pokrene postupak za ocenu ustavnosti ili zakonitosti, jer takva odluka mora da bude doneta dvotrećinskom većinom glasova, odnosno deset od petnaest, svih sudija Ustavnog suda.

KO SU IZABRANE SUDIJE

Snežana Marković je od decembra 2002. zamenik Republičkog javnog tužioca. Rođena je 1959. u Kragujevcu, gde je u Okružnom sudu radila od 1984, a od jula 1988. bila je sudija Opštinskog suda u Kragujevcu, a potom zamenik predsednika tog suda. Nakon toga izabrana je za sudiju Okružnog suda u Kragujevcu gde je bila predsednik prvostepenog krivičnog veća.

Milan Škulić je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, gde je šef Katedre za krivično pravo. Rođen je u 1968. u Pančevu, a predsednik je Udruženja pravnika Srbije. Od juna 2006. do kraja 2007. obavljao je dužnost Generalnog sekretara Sekretarijata za sprovođenje nacionalne strategije reforme pravosuđa Srbije. Član je Saveta Vlade Srbije za prava deteta i Etičkog odbora Ministarstva zdravlja. Bio je član Državnog veća tužilaca od aprila 2009. do aprila 2014. godine, a u novembru 2015. izabran je za člana Viskog saveta sudstva.

Miroslav Nikolić je od 31. oktobra 2013. predsednik Privrednog apelacionog suda, a pre toga bio je v.d. predsednika tog suda. Rođen je 1959. u Deliblatu, a bio je sudijski pripravnik, stručni saradnik i sudija u Opštinskom sudu u Pančevu, potom i sudija Privrednog suda u Pančevu. Od septembra 2001. do decembra 2009. bio je predsednik Trgovinskog suda u Pančevu, a potom je godinu dana bio sudija Privrednog apelacionog suda.

Jovan Ćirić je od 2007. direktor Instituta za uporedno pravo, a od 2014. i član Komisije za sticanje naučnih zvanja pri Ministarstvu pravde. Rođen je 1960. u Beogradu, a do sada je objavio sedam knjiga-monografija i više od 150 radova u naučnim časopisima u zemlji i inostranstvu. Od 1998. do 2007. bio je član Predsedništva Jugoslovenskog udruženja za medicinsko pravo, a od 2000. do 2008. bio je član Etičkog odbora Kliničkog centra Srbije. Ćirić je od 2006. do 2010. bio predsednik Upravnog odbora Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

DNEVNI RED

Poslanici su sedanas izjašnjavali i o izboru člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija apelacionih sudova i izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Glasaće se i o prestanku funkcije predsednika Privrednog suda u Beogradu, Osnovnog suda u Kruševcu i Prekršajnog suda u Loznici.

Skupština će se izjasniti i o izmeni odluka o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Poslanici su sinoć završili raspravu o amandmanima na izmene zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i o vodama, a o tim vladnim predlozima glasaće se danas.

Skupština će se izjasniti i o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija o Centralnoj kancelariji Projekta Trans-evropske železnice, kao i o potvrđivanju Multilateralnog sporazuma o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom avio-prevozu u Evropi.

Do kraja sednice ostalo je da se razmotre i amandmani na predloge zakona o upravljanju aerodromima, o stanovanju i održavanju zgrada, o transportu opasne robe, kao i amandmani na izmene zakona o komunalnim delatnostima i o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tosa

Tomo dzaba ti gubis na izborima 100%

Djordje

Kad cete vi dati ocenu ustavnosti zakona o otimanju dela penzija grupi od preko 400.000 penzionera.Pa da sa tom odlukom idemo na medjunarodni sud da trazimo svoja prava.Gde to ima da se selektivno primenjuje zakon, a i sam zakon je kvislinska vlast donela da zadovolji korumpirani MMF, cija predsednica odgovara za korupciju. U kom svetu mi zivimo sacuvaj nas Boze!

Branislav

Ustavni sud koji nije oborio odluke Briselskog sporazuma NIJE sud vec orudje u rukama vlasti !

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

loader