• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: Saradnja s Hagom ključna u 2006.

Visoki predstavnik Evropske Unije Havijer Solana izjavio je da će u novoj 2006. godini privodjenje pravdi haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića biti od ključne važnosti za približavanje SCG EU.

Visoki predstavnik Evropske Unije Havijer Solana izjavio je da će u novoj 2006. godini privodjenje pravdi haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića biti od ključne važnosti za približavanje SCG EU.

"Iako je 2005. godine bilo napretka, u novoj godini će privodjenje pravdi Karadžića i Mladića biti od ključne važnosti. Neuspeh u saradnji sa Tribunalom je najveća prepreka jačanju veza sa EU", poručio je Solana u novogodišnjoj poruci, koju objavljuje nedeljnik "Nin" u najnovijem broju.

On je ocenio da će se SCG u 2006. godini, koju je nazvao "odlučujućom", suočiti sa velikim izazovima i dodao da će političari morati da pokažu jedinstvenost u strateškim ciljevima vezanim za budućnost zemlje.

Naglasio je da EU sledeće godine od SCG napredak u pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju, statusu Kosova i "jasnom definisanju budućnosti državne zajednice".

Solana je rekao da je "sada u centru pažnje" EU budućnost SCG i dodao da je pravo republike da održi referendum o nezavisnosti Ustavnom poveljom zagarantovana mogućnost.

"Ali, referendum mora da se organizuje u skladu sa medjunarodnim demokratskim standardima i u saradnji sa EU. Takodje, važno je da se i vlada i opozicija u Crnoj Gori dogovore oko mogućeg referenduma", ocenio je visoki predstavnik EU.

Prema njegovim rečima, mišljenje Venecijanske komisije o referendumu iz decembra ove godine "predstavlja dobru osnovu". "Moj lični predstavnik, Miroslav Lajčak već je počeo svoju misiju kako bi olakšao dijalog izmedju strana i obezbedio da se primene preporuke Venecijanske komisije", naglasio je Solana.

On je ocenio i da će u pregovorima o statusu Kosova "sve strane morati da se žrtvuju i da načine kompromise" .

"Političari u Beogradu i u Prištini moraće da se angažuju konstruktivno kako bi se došlo do svima prihvatljivog rešenja. Oni se moraju uzdržati od svake jednostrane akcije i moraju biti svesni da medjunarodna zajednica neće tolerisati nikakvo ispoljavanje nasilja", rekao je Solana i dodao da je "od vitalnog značaja da se i tokom pregovora nastavi primena standarda za Kosovo".

Prema njegovim rečima, neophodni su "opipljivi rezultati kako bi se nealbanske zajednice zaštitile i kako bi se dostiglo multietničko društvo" na Kosovu.

"EU je to jasno stavila do znanja ponavljajući da budućnost regiona leži unutar evropske porodice. Uveren sam da će tokom 2006. godine SCG istrajno nastaviti tim putem", naglasio je Havijer Solana.

(Beta)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zmaj

Jedinstveno i prelepo.... sve pod konac....

Moljac

la la la la la. A naravno ima i Japanaca(i vecina koristi Nikon bajonete)! :)))

special image