Danijelson je nakon uručenja 82 vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, rekao da je zadovoljan saradnjom koja je ostvarena u rešavanju migrantske krize i načinom na koji srpske vlasti posmatraju i rešavaju to pitanje.

Delegacija EU u Srbiji poklonila je danas MUP-u 82 vozila - putnička, teretna i kombi vozila, kao i 24 vozila Komesarijatu za izbeglice i migracije.

EU će sa svoje strane, rekao je Danijelson, nastaviti da pomaže Srbiju u rešavanju te krize i na jačanju kontrole granica.

Kako je rekao, ukupna pomoć Srbiji u poslednje dve godine za te svrhe je oko 50 miliona evra, a i uručenje vozila MUP-u je primer na koji način EU pomaže Srbiji.

Danijelson je rekao da je to važno i zbog približavanja Srbije zemljama članicama EU.

U tom smislu, on je pohvalio ekonomske reforme Srbije, ali i izneo podatak da je dve trećine trgovinske razmene Srbije upravo sa tržištem zemalja EU.

"Takav odnos stvara nova radna mesta i prosperitet", ocenio je Danijelson i podvukao da EU i Srbija tesno sarađuju i u reformi obrazovanja, energetskom sektoru, reformi javne uprave, vladavine prava.

On je istakao i da je EU najveći donator Srbije i da je ukupan iznos bespovratnih sredstava koje je EU uputila Srbiji oko dve milijarde evra.

STEFANOVIĆ: EU PREPOZNALA NAPORE I REZULTATE SRBIJE

Evropska unija je prepoznala napore i rezultate Srbije u borbi protiv ilegalnih migracija, Stefanović, navodeći podatak da je tokom migrantske krize uhapšeno 2.300 krijumčara.

"To je borba koja obezbeđuje da građani ne osete štetu, dok se Srbija prema migrantima ponaša odgovorno, humano i na domaćinski način", rekao je Stefanović.

Stefanović je naveo da su vozila namenjena graničnoj policiji, koja je postigla najbolje rezultate u borbi protiv ilegalnih migracija.

On je rekao da je od početka krize uhapšeno 2.300 krijumčara, što je veliki broj, i izrazio očekivanje da će sudski postupci pratiti efikasne akcije policije.

"Ova vozila su upravo konkretna pomoć koja treba da pomogne Srbiji da bude još efikasnija u brobi protiv ilegalnih migranata", rekao je Steafnović.

Ministar je rekao da niko ne može da krši zakone Srbije, da koristi nesreću ljudi koji su napustili svoje domove i time šteti našim građanma, ali i ugledu zemlje.

"Naš zadatak je da obezbedimo postovanje zakona za sve i od svih i na tome ćemo insistirati u narednom periodu", rekao je Stefanović.

On je dodao da je sa Danijelsonom razgovarao o tome šta EU može zajednički sa Srbijom da radi u cilju bolju kontrole granica i snažnijem učešću Srbije u akcijama Fronteksa, kao i da ga je obavestio o napretku u poglavlju 24.

"Zahvalni smo ljudima iz EU, Danijelsonu i svima koji su prethodnih godina podržavali Srbiju da može efikasnije da se bori da postane moderna, uređena, dobro organizovana zemlja i, nadamo se, vrlo brzo članica EU", rekao je Stefanović.