• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gužva pred izbore: Notari će raditi i vikendom

Izvor MONDO/Tanjug

Sve overe potpisa, rukopisa i prepisa od danas po zakonu prelaze u isključivu nadležnost javnih beležnika, što je veliki problem pred izbore kada svaki kandidat mora da preda minimum 10.000 overenih potpisa podrške građana.

Stupanjem na snagu odredbe zakona o isključivom poslu notara znači da se sve overe različitih dokumenata, ugovora ili izjava volje više neće obavljati u opštinama i sudovima, osim u mestima gde još nisu imenovani javni beležnici.

Cene niže nego kod opština ali više nego sudske

Kada su u pitanju cene beležničkih usluga, on je naveo da javni beležnici rade po tarifama iz 2014. godine, koje su niže od opštinskih, dok su u nekim segmentima više od sudskih tarifa. "Kako se najveći broj overa odvijao u opštinama prelazak overa kod beležnika će u svakom slučaju biti povoljniji za građane", napomenuo je Đukanović. On je istakao i da sva oslobođenja koja su postojala prema dosadašnjim propisima a odnose se na socijalna davanja, na overu dokumenata koja se tiču zaposlenja ili upisa u škole ostaju. I mi ćemo sve te overe raditi besplatno kao što su to radili sudovi i opštine", naglasio je Đukanović.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije, Miodrag Đukanović, u izjavi za Tanjug je precizirao da su u pitanju različiti poslovi overe, kao što su na primer, saglasnost roditelja za putovanje dece u inostranstvo, potvrda o životu, overe izjava o isplati kupoprodajne cene, overa ugovora o zajmu, ugovora o zakupu, ugovora o prenosu udela, overa kopije dokumeta, odnosno prepisa...

Velika promena za građane ima i političku konotaciju jer ova promena dolazi tik pred raspisivanje predsedničkih izbora, na kojima svaki kandidat mora izbornoj komisiji da preda bar 10.000 overenih potpisa podrške građana, i to u roku od deset dana od raspisivanja izbora (znači osam radnih dana).

U političkoj javnosti su se ovih dana postavljala pitanja da li će se to stići, i da li će i notari biti izborni "faktor", jer postoji informacija da jedan notar dnevno može da overi najviše 400 potpisa - za izbore sve zajedno sa svojim redovnim poslom.

Miloš Janković, vd zaštitnik građana, upozorava da se pitanje overe potpisa kod javnih beležnika mora regulisati tako da svi potpisi građana budu overeni jer bi u suprotnom došlo do ozbiljne povrede biračkog prava.

U vezi sa time Đukanović je ukazao da Komora donela odluku prema kojoj javnobeležničke kancelarije moraju da rade prekovremeno, kao i subotom i nedeljom, do okončanja tog posla.

Đukanović tvrdi, prenosi "Politika", da overa jednog potpisa traje "jedan minut po biraču", pa će ukoliko se dobro organizuju, kandidati imati dovoljno vremena da posao obave.

On je istakao da su za poslove overe ovlašćeni i pomoćinici javnog beležnika, kao i pripravnici tako da ima dovoljno kapaciteta da se završe svi poslovi pred izbore.

"U ovom trenutku u Srbiji rade 152 beležnika, 26 pomoćnika i 238 pripravnika. Još 10 pripravnika će položiti zakletvu tako da će i oni biti uključeni u početak ovih poslova pa će će se skoro 450 ljudi baviti ovim poslom", napomenuo je Đukanović.

Kako opštinske uprave ni do sada nisu imale nadležnost za overu potpisa u postupku predlaganja kandidata, ove uprave te poslove ne mogu i neće vršiti ni nakon 1. marta, navelo je Ministarstvo pravde.

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa, koji je usvojen u avgustu 2014. godine, predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

U Srbiji danas javnobeležničke poslove obavljaju 152 javna beležnika, ali i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni beležnik, pa će u tim područjima i dalje poslove overe obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što su to činile do sada.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Da li neko zna koliko kosta overa jednog papira a vezano je za stan, a imam ih 15 ... Osecam da ce me odrati ...

Crna Rupa

Magla,magla,svuda oko nas...

  Zbog izbora beležnici rade i vikendom