• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prošlo je 14 godina: Ovako je govorio Zoran Đinđić

Na današnji dan pre 14 godina ubijen je prvi demokratski izabrani predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić. Bio nenadmašan govornik i često je upotrebljavao efektne metafore. Podsetimo se.

Danas se obežava 14. godišnjica ubistva Ðindica.

Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuden je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuden je i Zvezdan Jovanovic, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Politicka pozadina ubistva Ðindica još nije otkrivena.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi. Ðindiceva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zlocine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izruceno nekoliko optuženika, medu kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Miloševic.

Ðindic je jedan od osnivaca DS-a u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS.

Ðindic je bio prvi, posle 1945. godine, nekomunisticki gradonacelnik Beograda, izabran u februaru 1997. godine, kao kandidat koalicije "Zajedno".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KOSOVO

- Najgore je da Kosovo bude fakticki nezavisno, a da nam ga onda takvo kao mlinski kamen prikace na nogu i kažu "vi ste odgovorni za njega i dok ne harmonizujete odnose, vi ne možete dalje".

- Albanska država na Kosovu nastaje kao divlja gradnja. Jednog trenutka ce nam reci: skuplje je rušiti, lakše je legalizovati.

- Kosovo je opasnost za srpsku državnost. Ono je rana kroz koju može da nam iscuri i poslednja kap krvi i mi tu ranu moramo da zatvorimo.

- Želimo da pokušamo da uspostavimo vezu izmedu Srbije i Kosova, odnosno Albanaca i Srbije, i da Srbija ima neki uticaj na Kosovu i da pokušamo da pojacamo taj uticaj.

PATRIOTIZAM

- Za mene je patriotizam da moja deca ostanu da žive u mojoj zemlji, da govore maternji jezik, a da ne moraju da idu po belom svetu trbuhom za kruhom. Patriotizam je to da cene moju zemlju, da ja sa svojim pasošem mogu da idem ponosno preko bilo koje granice. Za taj patriotizam ce se ova vlada zalagati i mi smo u ovom smislu velike patriote.

EVROPA

- Naš cilj je Evropa i mi našu zemlju vidimo da 2004. bude zvanicni kandidat za EU, da 2010. godine bude ravnopravni clan EU... Kao coveka koga pod vodom drže 50 godina u želji da dode do vazduha (misli se na period komunisticke diktature), tako i Srbiju ne može ništa da zaustavi na tom putu do kiseonika, a to je Evropa, to je porodica demokratskih, modernih, razvijenih zemalja.

- Ponovo smo normalni. Ponovo smo se prikljucili Evropi.

- Na 200 godina Prvog srpskog ustanka mi treba da zaokružimo tu predistoriju i da udemo u svoju novu istoriju. Naša nova istorija je Evropska zajednica, evropska integracija.

- Onda bi trebalo da pokušamo da saradujemo na regionalnom nivou, da pokažemo Evropi da smo zreli za Evropu, da ne želimo sami da udemo u taj voz, vec da smo sposobni da zajednicki rešimo svoje probleme.

REFORME

- Reforme izazivaju strah, bole, i nema te šecerne vodice koja ce ublažiti taj bol.

- Reforme su uvek plivanje uz vodu. Reforme su uvek sukobi s mentalitetom, nasledem, interesima, entropijom i inercijom.

- Pitanje je da li smo ostavili jednu nogu, kao rezervu, u 19. ili 20. veku, pa samo cekamo, ako nam ovde ne bude dobro, da se tamo vratimo, ili smo konacno skocili u hladnu vodu i plivamo sa svim drugima.

- Moracemo da se pojavimo kao hladan tuš, pri cemu ce ljudima biti jasno da je bolje da se umiju hladnom vodom. Oni jednostavno moraju da znaju u kakvom nam se stanju nalazi država i tu nikakve bajke ne pomažu.

- Ako gledamo levo, desno dok vozimo bicikl, pašcemo, a ako samo okrecemo pedale i gledamo ispred sebe, stici cemo tamo gde smo krenuli.

- Dilema u ovoj zemlji je da li idemo napred ili nazad, da li tapkamo u mestu i pravimo se da smo formula 1 ili pokušavamo da ovo naše vozilo, nacionalno, koje je prilicno rasklimatano, koliko, toliko gurnemo na evropske autoputeve.

- Reforme nikada nisu popularne ako treba da budu uspešne jer uvek mnogo koštaju. Da biste bili popularni, morate da preuzmete rizik nepopularnosti.

- Stara indijanska poslovica kaže: 'Ako moraš da progutaš žabu, nemoj da je mnogo gledaš, vec je progutaj, a ako moraš da progutaš nekoliko žaba, progutaj prvo najvecu'. Mi se držimo te poslovice.

- Jasno je da moramo da delujemo, a ne samo da pricamo. Indijanci kažu: Ako moraš da progutaš žabu, onda ne smeš mnogo da je gledaš.

- Mnogo je prijatnije jesti kolace nego sirovu šargarepu, ali je zdravije jesti šargarepu jer je pojam života. Ako samo jedete kolace, umrecete od srcanog udara. Salo koje smo nakupili na mozgu i na društvu ovih deset godina treba da bude skinuto da bi ponovo proradili mišici.

- Mi smo još u položaju onih koji su posekli šumu, pa posadili neke stabljicice i cude se što hlada nema. Brine li mene kao premijera što hlada nema? Brine. Radim li na tome da drvece poraste? Radim, ali ne može da poraste za godinu dana.

- Srbija je puna licemera koji idu unaokolo sa šeširima i izvlace zeceve iz šešira, a zapravo hoce da vam izvuku novcanik iz džepa.

- Nisam zadovoljan brzinom promena, jer kod nas u njih još nije ukljucen dovoljan broj ljudi. Mnogi se još ponašaju kao posmatraci u utakmici u kojoj sami ucestvuju.

TAJKUNI I SUMNJIVI KAPITALISTI

- Naravno da sumnjivim kapitalistima reforme ne odgovoraju. To je kao kada biste u jednoj prostoriji punoj slepih miševa upalili svetlo i pitali se da li ocekujete da slepi miševi krenu panicno da lete okolo. Jer, njima odgovara mrak.

ISTOK I ZAPAD

- Još od Prvog srpskog ustanka, Srbija je puna dva veka neprestano na klackalici izmedu orijenta i zapada. Na jednoj svojoj unutrašnjoj klackalici, unutar gotovo svakog pojedinca i naroda kao celine. Zapravo, svi najvažniji politicki sukobi u Srbiji se prelamaju oko toga gde nam je mesto, na istoku ili zapadu... ali dubinski u Srbiji, i u sistemu vrednosti i u ponašanju, još uvek postoji dijalektika istok-zapad. Pri cemu je istok ovde nešto sporo, nešto "videcemo", jedan sumnjicavi stav, a zapad nešto brzo, otvoreno, dinamicno. I to još nije prelomljeno u srpskom nacionalnom bicu.

- Tek kada smo kao Demokratska stranka uspeli da se pozicioniramo kao proevropska alternativa, i bili ocišceni od svega orijentalnog, mi smo i u narodu postali jasno prepoznatljivi kao ozbiljna alternativa.

BOLESNIK I DOKTOR

KONKURS ZA SPOMENIK

Grad Beograd je raspisao dvostepeni, medunarodni konkurs za idejno rešenje za spomenik Zoranu Ðindicu, koji koji traje do 15. juna, a do 30. juna bice izabrano šest najboljih rešenja, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesic. Nakon toga ce, objasnio je Vesic za RTS, tih šest autora biti pozvano da urade prave makete spomenika, i taj deo konkursa ce trajati do 28. setembra, da bi do 16. oktobra žiri, na cijem se celu nalazi Boris Podreka saopštio kako ce izgledati spomenik. Spomenik Zoranu Ðindicu bice podingut na Studentskom trgu 12. marta iduce godine, na 15. godišnjicu njegovog ubistva. Nagradni fond je 8.000 evra za prvo, 5.000 evra za drugo i 3.000 evra za trece mesto, doj ce preostala tri rada biti okupljeni sa po 1.000 evra.

- Naša država se može uporediti sa bolesnikom ciji je organizam propao. Od pre dve godine (od 5. oktobra 2000. godine) se može videti da se njegovo stanje popravlja, ali on još ne može da živi bez aparata koji ga održavaju u životu.

- Mi smo, prakticno, jedna ostarela nacija, prilicno iscrpljena, nacija iz koje je veliki deo ljudi otišao i nije se vratio, a oni koji su ostali nisu baš, da tako kažem, zmajevi.

- Svakog dana govorim ljudima: ja sam lekar. Ne morate da me volite, ali treba da mi verujete da cu ovu operaciju profesionalno obaviti. Nece vam odjednom biti bolje, ali ce zemlja ozdraviti.

- Nama bi bilo bolje da u Beogradu zapocnemo kolektivnu terapiju i da kroz proces protiv Miloševica organizujemo savladavanje prošlosti.

- Još su nam rekli da su takvi principi zapada. To je kao da odlucite da teško obolelom dajete lekove tek pošto bude mrtav.

- Nažalost, verujem da u prelaznim fazama, dakle, u fazama bolesti, kada se izvode operacije, hirurzi nisu veoma popularni. Oni postaju popularni naknadno, kada operacija uspe.

FUDBALSKI TIM I TRENER

- Ja sebe ne vidim kao nekog ko vlada, vec kao trenera jednog tima koji posle deset godina bez treninga iznenada treba da igra na svetskom prvenstvu.

- Na isti nacin kao što fudbalski tim, koji sjajno igra u prvom poluvremenu, a uvek izgubi utakmicu u drugom, ne može zahtevati da se ukine drugo poluvreme, nego on sam treba da uvidi svoje slabosti i zablude, da promeni svoj trening i da postane spreman da celu utakmicu odigra istim tempom i kvalitetom.

MEDIJI

- Na medijski rat navikli smo se kao što se stanovnici tropskih krajeva navikavaju na komarce. Pravimo se da ga ne primecujemo.

RESTITUCIJA - VRACANJE IMOVINE KOJU SU KOMUNISTI OTELI POSLE 1945. GODINE

- Od ribe iz akvarijuma možete da napravite riblju corbu, ali ne možete da vratite ribu iz riblje corbe u akvarijum.

KOMUNIZAM

- Kraj komunizma slican je zamrzivacu kome se iskljuci struja. Sve što je bilo zamrznuto postepeno je pocelo da se topi i smrdi.

- Ono što mi danas imamo u Jugoslaviji jeste ukrštanje socijalistickog vampira iz prošlosti i uticaja koji su došli sa strane, iz sveta, kao posledica raspada komunizma.

SLOBODAN MILOŠEVIC

- Miloševic prema svom narodu ima odnos kao Taras Buljba prema svom sinu, kada kaže: “Ja sam ga rodio, ja cu ga i ubiti.

- Miloševic je dribler koji ne ume da gleda prema golu. On dribluje svoju stativu. I u tom driblanju on je srecan jer je navodno uspešan, jer je uspeo da predribla, ali ne razmišlja o tome da li ce dati gol i gde se gol nalazi.

NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE

- Ponašali su se (NATO) kao Miloševic: “Hajde da skocim u vodu pa da vidim da li znam da plivam”.

VOJISLAV KOŠTUNICA

- Zamislite da se u košnici organizuju izbori za predsednika košnice i onda se seti trut, 10 godina je spavao u toploj košnici, mudar je, nikom se nije zamerio, krila nije pokvasio, i odlucio da se kandiduje, svi ga vole, a što da ga ne vole kad je trut, i krenuo po Srbiji da ogovara pcele radilice, mrzovoljan, podgojen, ljut, uvreden, ništa mu ne valja, ne rade dovoljno te pcele radilice, ima truz primedbe. Njega da pitaju, radili bi još više. Srecom, niko ga ne pita. Krenuo trut po Srbiji i otkrio "veliku tajnu" - loše se živi u Srbiji - otkrio Ameriku. Pcele rade mnogo, imaju malo, teško je stanje, i onda se uvredio i poceo da traži krivce zašto se tako loše živi u Srbiji kad on u svom kabinetu, u svojoj toploj košnici smislio bi on mnogo dobrih recepata ali neko drugi da vuce kola umesto njega, a on da sedi na tim kolima. Probudili smo ga i 5. oktobra, ovde smo ga doneli, nije došao, doneli smo ga.

- Razlika izmedu mene i Koštunice je kao razlika izmedu poluprazne i polupune flaše. Imamo istu zemlju koju gledamo i kojoj želimo dobro: moj pristup je da je ta flaša polupuna i da cemo je još godinama puniti, on smatra da je flaša poluprazna i da ce za deset godina biti potpuno prazna, da to ne može da se spreci, da je to sudbina i da je za polupraznu flašu neko drugi kriv, da mi treba da vidimo ko je taj krivac.

HAŠKI TRIBUNAL

- Haški tribunal je kao vremenska prognoza: pošto ne možete da je promenite ostaje vam samo da se prilagodite.

KRIMINAL

- U evropskim policijama kada pet kriminalaca sedne da pravi neki plan, dva doušnika iz policije su medu njima, dok kod nas kada pet policajaca pravi plan, dva doušnika kriminalaca su medu njima.

ZORAN ÐINÐIC O SEBI

- Kad usred noci upitate nekog u Srbiji: Zoran Ðindic? Reci ce vam 'on je špijun'. Ja sam izdajnik opšte prakse.

- U Srbiji covek koji radi nešto, a ne samo prica, predstavlja prepreku. On uništava pravila igre. Pravila igre koja ovde važe su da covek treba samo da prica i da ništa ne radi.

- Ja ne želim da vucem kola iz blata, a da posle toga budem kriv što je neko seo na ta kola i koci.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 80

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

JEZUIT, za pametne dosta!

Marko

Moze li neko da mi kaze koliko je recimo taj isti zoran uplatio poreza ovoj drzavi a inace o pokojniku sve najbolje

"':;!?. /_,

@Marko ЗА ПОЧЕТАК, НАУЧИ УПОТРЕБУ ЗНАКОВА ИНТЕРПУНКЦИЈЕ. МОЖЕ ТИ КОРИСТИТИ. СА ТВОЈИМ ПИТАЊЕМ КАСНИШ 15 ГОД.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU