• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ombudsman:Bez pomaka u medijima, "spaseni" u MUP-u

Izvor Beta

Vršilac dužnosti zaštitnika građana, Miloš Janković, izjavio je danas da u 2016. nije ostvaren napredak u medijskog sferi, a da je rad ombudsmana obeležio slučaj tzv. analize rizika u MUP-u, kojim je sprečeno 1.500 otkaza.

Kada je u pitanju sloboda izražavanja i medija, nije došlo do značajnih pomaka na bolje u odnosu na prethodni izveštajni period, rekao je agenciji Beta Janković koji je danas predao Skupštini Srbije izveštaj za 2016. godinu.

Janković je kao jedan od indikativnih slučajeva u oblasti medija izdvoji slučaj TV Apatin.

Ta TV je objavila snimke na kojima se vidi da je otet jedan odbornik, a epilog objavljivanja takvih snimaka jeste da je uskraćeno finansiranje te stanice, da je velik broj članova redakcije raskinuo radni odnos i da je ta televizija pred gašenjem, rekao je Janković.

Twitter Embed Code

Solidna saradnja sa državnim službenicima

"Moram da ukažem i na to da su državni službenici i rukovodioci institucija pokazali visok stepen svesti i da uprkos jednom lošem okruženju u kojem smo živeli i radili tokom 2016. da je saradnja tih državnih službenika sa zaštitnikom bila jako dobra", rekao je Janković. On je rekao da je to na kraju rezultiralo poprilično ohrabrujućim podatkom da je više od 80 odsto preporuka zaštitnika izvršeno i ispunjeno onako kako je zaštitnik građana rekao da to treba da se uradi.

Janković je rekao da je sa stanovišta zaštitnika više događaja obeležilo 2016. godinu, među kojima je najpoznatija Savamala, ali je izdvojio slučaj tzv. analize rizika u kojem je bilo pokušano da u MUP-u otkaze dobije više od 1.500 policijskih službenika na način koji nije utemeljen u zakonu.

"Pravovremenom reakcijom zaštitnika, to je osujećeno i radnici koji su bili prebačeni na očigledno nepotrebna radna mesta izmenom sistematizacije vraćeni su na posao", rekao je Janković.

On je kazao da izveštaj ombudsmana za 2016. godinu "nije kraći od prethodnog", što, kako je rekao, može ukazivati na stepen povreda prava građana koje su načinjene neadekvatnim postupanjem organa uprave.

"Bili smo suočeni sa izazovom koji se sastojao u tome da je zaštitnik građana koji je rukovodio ovom institucijom 10 godina podneo ostavku februara ove godine", rekao je Janković.

Po njegovim rečima, zaštitnik građana postao je tokom prethodnih 10 godina "institucija u koju građani imaju poverenja i jedan od najznačajnijih jemaca zaštite ljudskih prava".

"Poverenje građana iskazano je kroz činjenicu da se u prethodnih 10 godina zaštitniku obratilo oko 150.000 građana, u 2016. oko 20.000 građana", naveo je Janković.

On je dodao i da je tokom sačinjavanja izveštaja postojala "određena neprijatnost" što Skupština, uprkos obavezi koja proističe iz njenog poslovnika, do sada nije razmatrala dva prethodna izveštaja.

"Očekujemo u narednom periodu da će danas dostavljeni izveštaj Narodna skupština razmatrati ne samo u okviru svojih odbora, već i u plenumu pred očima javnosti", kazao je vršilac dužnosti ombudsmana.

Janković je rekao da je tokom 2016. bilo brojnih osporavanja postignuća rada zaštitnika, što je bilo izraženo kroz medijsku kampanju u kojoj su učestvovali najviši državni funkcioneri.

Komentari 51

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Davor

Moraće i to da se pojača u skorijem periodu siguran sam!

Lela

I ovaj kreno stopama Jankovića!

Dragan

Mediji su jako mocna sila, zato treba biti dobar sa njom.

special image