• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Legija i Zvezdan bili uhapšeni 1992."

Svedočeći protiv Vojislava Šešelja, zvornički policajac izjavio da su u aprilu 1992. u Zvorniku bili uhapšeni pripadnici srpskih paravojnih grupa Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović, zajedno sa braćom Vučković.

Svedočeći protiv Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, zvornički policajac Asim Alić izjavio je da su u aprilu 1992. u Zvorniku bili uhapšeni pripadnici srpskih paravojnih grupa Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, zajedno sa braćom Dušanom i Vojinom Vučkovićem.

Tadašnji pomoćnik šefa policije u Zvorniku Alić je ponovio da je kod braće Vučković, koji su kasnije bili optuženi za teške zločine nad muslimanima u okolini tog grada, pronašao iskaznice Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta. On je napomenuo i da mu je Dušan Vučković zvani Repić, mlađi od braće, izričito potvrdio da je član SRS.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Šešelj je to opovrgavao, ukazujući da svedok u ranijim izjavama istražiteljima Tužilaštva nije spominjao iskaznice SRS. Alić je ostao pri iskazu da je uvek pominjao te iskaznice i da ne zna zašto to nije ušlo u izjave.

Šešelj je tvrdio i da su braća Vučković 1991. bili isključeni iz SRS zbog nediscipline, a svedok je uzvratio da o tome ne zna ništa.

Optuženi je potvrdio da je Dušan Vučković Repić "ubijao, mučio, sekao uši i iživljavao se nad Muslimanima na životinjski način", te da je zbog toga u Srbiji bio pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora. Sugerisao je, međutim, da je on bio "psihopata" i da su to utvrdili psihijatri, ali je svedok odgovorio da o tome ne zna ništa.

Pozivajući se na optužnicu protiv grupe lidera zvorničkih Srba pred sudom u Beogradu, Šešelj je tvrdio da su Žute ose, paravojna formacija braće Vučković, bile u sastavu lokalne Teritorijalne odbrane. Alić je uzvratio da su braća Vučković bila iz Umke kod Obrenovca i da "ni na koji način nisu mogli biti u TO u Zvorniku, u drugoj državi".

Opisujući ispitivanje četvorice uhapšenih u noći između 7. i 8. aprila 1992, svedok Alić je kazao da je jedan od njih bio Milorad Ulemek Legija kod koga je pronašao iskaznice "JNA, vojne pošte iz Pančeva, zatim Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i francuske Legije stranaca".

Na pitanje tužioca ko je bio četvrti uhapšeni, svedok je odgovorio da "misli da je to bio Zvezdan Jovanović", pripadnik "Arkanovih tigrova". Pošto ga je tužilac podsetio da je u ranijoj izjavi tu osobu označio kao "Stojanovića, zubara iz Beograda", Alić je kazao da nije "najsigurniji oko prezimena", ali da jeste "siguran za čoveka".

Jovanović i Ulemek nepravosnažno su pred sudom u Beogradu osuđeni na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića u martu 2003.

Svedok je, kao i prošle nedelje, kazao da su četvorica uhapšenih pošli u Mali Zvornik gde ih je očekivao Arkan, ali da su zalutali u Zvornik gde su bili uhapšeni.

Po Aliću, pustio ih je, posle velikih pritisaka sa srpske strane i iz Beograda, njegov saradnik Fadil Mujić, kome je zauzvrat omogućeno da preko Srbije ode u Nemačku. Istog dana, 8. aprila 1992, usledio je napad srpskih snaga na Zvornik, naznačio je svedok.

Svedokovu verodostojnost Šešelj je osporavao i navođenjem izjave Dragana Spasojevića, predratnog komandira policije u Zvorniku, da je Alić naoružavao muslimansku paravojnu formaciju Zelene beretke i da je tokom 1992. učestvovao u etničkom čišćenju srpskih sela u zvorničkom kraju.

Alić je sve to negirao kao "laž". On je, inače, potvrdio da je 1990-91, dok je kao policajac radio u Beogradu, sa svojim kolegama "između 10 i 20 puta" privodio Šešelja sa skupova radikala koji nisu bili odobreni.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. Na teret mu se stavljaju i višestruka ubistva Muslimana u Zvorniku 1992.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image