Srbija

Odobreno: Evropski parlament se angažuje u dijalogu vlast-opozicija

Izvor Tanjug

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je danas da je dobrodošao angažman poslanika i predsednika EP u dijalogu vlasti i opozicije u parlamentu.

Gojković je saopštila da je to navela u odgovoru na pismo predsednika Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

Gojković je na konferenciji za medije u Skupštini Srbije navela da se nada da će uskoro doći do razgovora o načinu organizovanja sastanaka u parlamentu i o tome šta bi mogle da budu prve teme razgovora.

Kako kaže, okvirni datumi za prvu fazu razgovora su 9. i 10. oktobar, a tema će biti izborni uslovi.

Svi smo svesni rokova koji su pred nama i fokusiraćemo se u prvoj fazi na razgovore o izbornim uslovima za izbore u martu 2020. To se odnosi na medije, spisak glasača, finansiranje kampanja i slično”, kazala je Gojković.

Ona je napomenula da je saglasna sa svim predloženim angažmanima EP kako bi vratili dijalog u Skupštinu gde mu je i mesto i na šta je, kaže, i sama više puta pozivala političke stranke.

PODRŠKA BRISELA

Portparolka EU Maja Kocijančić kaže da Brisel podržava međustranački dijalog u Srbiji, a da bi svaku političku raspravu trebalo vratiti tamo gde i pripada- u parlament. "Svi akteri moraju učiniti sve što mogu kako bi održali političku raspravu tamo gde i pripada- u parlamentu. Međustranački dijalog treba podržati i održavati ga u parlamentu", kaže Kocijančić. Ona je na pitaje Tanjuga o mogućem posredovanju EU u dijalogu vlasti i opozicje oko izbornih uslova kaže da Unija ”ohrabruje sve zainteresovane strane u Srbiji da stupe u dijalog radi pronalaženja zajedničkih rešenja”.

Ističe da joj je drago da je i EP prepoznao važnu činjenicu da je parlament mesto za važne razgovore.

"Cilj nam je da se i ovde u našem parlamentu pospeši kultura dijaloga i da ovaj parlament sve više usvoji evropske standrade u dijalogu među političkim strankama", kazala je predsnica Skupštine.

Dijalog koji je predložen da se odvija u nekoliko faza u zgradi Skupštine treba da se održi pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine Srbije uz učešće nekog od predstavnika EP, kazala je Gojković i dodala da ima za cilj povratak međustranačkog dijaloga u Narodnu skupštinu Srbije i uspostavljanje i jačanje parlamentarne kulture dijaloga među poslanicima i političkim parlamentarnim strtankama.