Srbija

Vučić sa Palmerom i Rikerom: Srbija za kompromis, Kosovo da ukine takse

Izvor MONDO/Tanjug

Predsednik Srbije sastao se u Njujorku sa zvaničnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom, a glavna tema razgovora bilo je kosovsko pitanje, odnosno ukidanje taksi i mogućnost povratka za pregovarački sto.

Riker je vršilac dužnosti pomoćnika američkog držvanog sekatara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu, dok je Palmer specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Sagovornici su konstatovali da su Srbija i SAD intenzivirale politički dijalog i ekonomsku saradnju.

Oni su razgovorali i o mogućnosti da se otkloni prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna da se vrati dijalogu po ukidanju taksi na srpsku robu, jer se iskreno zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Кosova i Metohije. "Taj kompromis bi morao da uzme u obzir i poštuje interese tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije", naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije i zvaničnici SAD su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i saglasili se da su mir i stabilnost od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak, kao i evropski put celog regiona. 

Uoči sastanka Vučić je srpskim novinarima rekao: "To su, posle kancelarke Nemačke Angele Merkel i susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, veoma važni sastanci, da vidimo kakav je američki plan i šta je američka ideja (za KiM)."