Srbija

Inicijativa SPO: Titu oduzeti zvanje počasnog akademika

Izvor Tanjug

Narodni poslanik SPO Aleksandar Čotrić uputio je otvoreno pismu predsedniku SANU Vladimiru Kostiću u kojem predlaže da ta institucija pokrene postupak za oduzimanje zvanja počasnog akademika Josipu Brozu Titu.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Čotrić smatra da on ni po jednom kriterijum ne zaslužuje da bude među srpskim "besmrtnicima".

Čotrić u pismu navodi da je Broz primljen u članstvo tadašnje Srpske akademije nauka 11. novembra 1948. godine pod ogromnim političkim uticajem i pritiskom vlasti na rukovodstvo Akademije, saopšteno je iz SPO.

"Predsednik Jugoslavije i Komunističke partije ni po čemu nije zaslužio ni tada, ni kasnije da bude u društvu Josifa Pančića, Jovana Cvijića, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, Ive Andrića, Isidore Sekulić i drugih velikana koji su svojim delima zadužili i srpski narod i čovečanstvo", ocenjuje Čotrić.

Pročitajte i ovo

On dodaje da je Broz bio skromnog znanja i još skromnijeg obrazovanja, da se nije ostvario u profesijima kojima se bavio, da je na političkom planu uspostavio jednopartijsku diktaturu, a u ekonomiji plansku privredu i samoupravljanje koje su negirali i teorija i praksa.

"Brozov režim dozvoljavao je samo marksistički pogled na svet u nauci i umetnosti i zabranjivao je drugačije radove i proganjao je slobodnomisleće stvaraoce. Broz je vladao na štetu Srbije i srpskog naroda, dovodeći ih ustavnim i pravnim rešenjima u položaj neravnopravnosti i diskriminisanog naroda, posebno u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i pokrajini Kosovo", ocenio je Čotrić.

On podseća i da je Srpska kraljevska akademija svojevremeno, uprkos pritiscima, odbila da u svoje redove primi kralja Milana Obrenovića.

"Zato verujem da će sadašnji sastav SANU oduzeti zvanje akademika Josipu Brozu Titu i ispraviti veliku nepravdu i poniženje učinjeno pre 70 godina srpskoj nauci i umetnosti, pa i celom srpskom narodu", navodi Čotrić u otvorenom pismu predsedniku SANU.