Srbija

Ekipa Radio Beograda privedena na Kosovu, držali ih šest sati u pritvoru

Izvor rts

Ekipa Prvog programa Radio Beograda privedena je danas u KPS Južna Mitrovica i zadržana šest sati u pritvoru, a kako je RTS objavio razlog privođenja nije poznat.

Izvor: MONDO, Matio Milojević (ilustracija)

Policija je zaustavila i detaljno pretresla službeno vozilo RTS-a.

"Muški deo ekipe su pretresli kao kriminalce sa rukama na automobilu i raširenim nogama. Posle toga cela ekipa je odvedena u stanicu u Južnoj Mitrovici na saslušanje gde su im oduzeti mobilni telefoni", naveli su iz RTS-a.

Pogledajte i ovo

Posle šest sati pušteni su na slobodu uz napomenu da treba da se vrate u severni deo Kosovske Mitrovice jer nije bezbedno da nastave dalje ka Gračanici gde su prvobitno krenuli.

Navedeno je i da je u policijskoj stanici odnos policije prema ekipi Radio Beograda bio korektan.

Kancelarija za KiM reagovala: Ovaj čin je treniranje sile prema srpskim novinarima i plašenje srpskog naroda

Privođenjem i maltretiranjem srpskih novinarskih ekipa na Kosovu i Metohiji ne može se sakriti istina o političkom teroru nad našim narodom u južnoj pokrajini, saopštili su večeras iz Kancelarije  povodom privođenja novinara Radio Beograda u južnoj Kosovskoj Mitrovici i visečasovnog zadržavanja ekipa Tanjuga i Pinka na administrativnom prelazu Jarinje.

''Privremene institucije samouprave u Priština treniranjem sile prema srpskim novinarima javno iskazuju svoj antidemokratski i šovinistički karakter, ali i nameru da Srbe na Kosovu i Metohiji stave pod stakleno zvono i izlože ih informativnoj blokadi'', navodi se u saopštenju.

Priština, kako navode, zeli da serijom incidenata zaplaši srpski narod kako bi umanjila izlaznost na izborima 6. oktobra, a time i broj glasova za Srpsku listu.

"Ponovo poručujemo ekstremistima u Prištini da srpski narod ne može biti pokoleban u rešenosti da se izbori za svoja elementarna prava i da očuva veze sa svojom državom Srbijom, a planere antisrpske kampanje na Kosovu i Metohiji još jednom upozoravamo da u slučaju da smeraju i ozbiljnije provokacije Srbija neće tolerisati organizovano nasilje i ugrožavanje života naših građana u pokrajini", poruka je Kancelarije za KiM.