Uživo

IZBORI NA KOSOVU: "Kad Srbija zove"- VELIKA POBEDA SRPSKE LISTE!

Prevremeni parlamentarni izbori održani su danas na Kosovu i Metohiji. Osim hapšenja dva člana biračkog odbora - nije bilo većih incidenata. Srpska lista odnela ubedljivu pobedu!

Glasanje je počelo u 7 časova, a građani su se izjašnjavali na 2.547 glasačkih mesta, što je za 42 glasačka mesta više u odnosu na prethodne izbore.

Na izborima za deset garantovanih poslaničkinh mesta za Srbe u kosovskom parlamentu borile su se četiri liste sa srpskim kandidatima, a pravo glasa u deset srpskih opština imalo je 117.808 birača.

Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljali su Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih deset srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetali su se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica - srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske - rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Srpska lista je do sada imala devet od deset srpskih poslaničkih mesta, a jedan je pripadao predsedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Prevremeni izbori su raspisani pošto je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u avgustu, nakon što je premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu.

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na KiM i svi su do sada, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, održani kao vanredni.

Najduže su u kosovskoj skupštini bili poslanici koji su izabrani 2010. godine, dok je poslednja Haradinajeva vlada bila najkraće na vlasti - nepune dve godine.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da pravo glasa ima 1.937.868 glasača, a od toga se 117.808 glasača nalazi na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

Prema kosovskim zakonima, glasalo se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa imao je pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Oko 50.000 Srba glasalo je na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu pre dve godine. Tada su na izborima učestvovale tri srpske partije, a najviše glasova je osvojila Srpska lista, koja je osvojila 44.578 glasova i ubedljivo pobedila na svih deset opština sa srpskom većinom.

Na tim izborima pobedila je koalicija Demokratska partija Kosovo (DPK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Incijativa za Kosovo (IK) koja je osvojila je 33,74 odsto glasova odnosno 245.646 glasova.

Evropska unija (EU) pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa medjunarodnim standardima i vladavinom zakona.

Izbore na Kosovu posmatraće 34.558 akreditovanih posmatrača.

Izvor mondo.rs
0:30

Veselji u opoziciji! Lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, prihvatio je rezultate izbora, rekavši da će ta stranka u narednom sazivu skupštine biti u opoziciji. "DPK će preći u opoziciju", rekao je Veselji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

0:28

Poslednji podaci CIK-a pokazuju da vode pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova. Razlika između ove dve partije je u svega nekoliko hiljada glasova, javio je RTS.

23:58

Na osnovu obrađenih 80 odsto glasova vodi Samoopredeljenje Aljbina Kurtija sa 26,02 odsto. Drugi je DSK sa 25,03 odsto, a treći DPK sa 21,15 odsto.

22:52

Prema najnovijima podacima CIK-a, na osnovu 70,16 odsto obrađenog materijala - vodi Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) sa 26,03 odsto, drugi je DSK (Isa Mustafa) sa 25,35 odsto, a treći DPK (Kadri Veselji) sa 21,65 odsto glasova.

22:28

U Kosovskoj Mitrovici slavlje građana i pristalica Srpske liste. Došli i trubači!

22:25

Predsednik Srpske liste Goran Rakić proglasio je pobedu među srpskim strankama. Listi pripada svih 10 mandata, koliko je Srbima zagarantovano u kosovskom parlamentu.

21:50

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji da je Srpska lista odnela najveću pobedu u istoriji osvojivši 98,07 odsto glasova.

21:31

Lider koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj prvi se večeras pojavio na konferenciji za novinare i, prema Klanu Kosova, indirektno priznao poraz na parlamentarnim izborima.

21:24

CIK objavio da je Srpska lista osvojila je 14,3 odsto glasova. Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije osvojila je 13,62 odsto glasova, dok je koalicija NISMA i Alijansa za Novo Kosovo dobila 5,05. Samostalna liberalna stranka je prema prvim preliminarnom rezultatima CIK osvojila 0,38 odsto glasova, Koalicija Sloboda 0,08, a Partija kosovskih Srba 0,06.

21:10

Prvi preliminarni rezultati, na osnovu 14 odsto obrađenih glasova: Vodi Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) sa 22,11 odsto osvojenih glasova, na drugom mestu je Demokratska partija Kosova (Kadri Veselji) sa 20,79, dok je na trećem mestu Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) sa osvojenih 17,79 odsto glasova.

21:07

Funkcioner Pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca,  tvrdi da je taj pokret odneo pobedu na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i najavio da će ta stranka vladu formirati sa Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe.

20:59

Srpska lista je na danas održanim izborima u severnoj Mitrovici ostvarila istorijski rezultat osvojivši rekordnih 97,98% glasova od ukupnog broja izašlih birača, prvi su nezvanični rezultati.

20:42

Najveća izlaznost na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu zabeležena je u opštinama sa srpskom većinom, objavio je CIK. Najveći odziv birača zabeležen je u opštini Zubin Potok, gde je glasalo 57,31 odsto upisanih glasača. Na drugom mestu je opština Štrpce sa 55,18 odsto, slede Klokot sa 51,91, Novo Brdo sa 51,86 odsto, Zvečan sa 51,63 i Ranilug 51,20 odsto.

20:41

Na ulicama Južne Mitrovice pristalice Aljbina Kurtija slave izbornu pobedu sa zastavama Albanije.

20:40

Koalicija koju čine Demokratska liga Kosova Ise Mustafe i "Samooporedeljenje", čiji je lider Aljbin Kurti, osvojila je 30 odsto glasova na vanrednim parlamentranim izborima na Kosovu i Metohiji, objavili su prištinski mediji na albanskom jeziku pozivajući se na nezvanične rezultate. Na drugom mestu je stranka Kadrija Veseljija PDK sa osvojenih 22 odsto glasova, dok je koalicija Ramuša Haradinaja osvojila 10,58 odsto glasova.

20:30

Koalicija koju čine Demokratska liga Kosova Ise Mustafe i "Samoopoređeljenje", čiji je lider Aljbin Kurti, osvojila je 30 odsto glasova na vanrednim parlamentranim izborima na Kosovu i Metohiji, objavili su prištinski mediji na albanskom jeziku pozivajući se na nezvanične rezultate.

20:20

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras javnosti povodom ishoda izbora na Kosovu i Metohiji. Vučić će se obratiti javnosti oko 21.30.

20:05

Prema rezultatima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije (CIK) na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 19.30 glasalo je 783.423 građana ili 44,15 odsto upisanih glasača. Najviša izlaznost je u Obiliću i Zubinom Potoku.

19:40

Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima je 43,5 odsto, objavila je Centralna izborna komisija, prenosi RTS.

19:32

Tužilaštvo Kosova saopštilo je da je do sada privedeno 20 osoba zbog različitih krivičnih dela koja su uticala na proces glasanja na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima održanim na Kosovu, prenosi Gazeta Ekspres.

19:21

Prva izlazna anketa, koju je organizovao Klan Kosova, pokazuje da će pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova dobiti po 30 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 22 odsto, a koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije 10 odsto.

19:00

Zatvorena biračka mesta na Kosovu. Počelo prebrojavanje.

19:00

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su srpske sredine na Kosovu i Metohiji apsolutno prve po izlaznosti, kao i da je u odnosu na 2017. godinu izašlo hiljade birača više. On je za televiziju Pink rekao da su Srbi izašli mnogo masovnije od Albanaca, uprkos raznim ometanjima.

18:54

Policija Kosova u Prizrenu saopštila je danas da je privela sedam osoba zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić.
Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 časova i pokrenut slučaj "ugrožavanja tajnosti glasanja".

18:12

Na pojedinim biračkim mestima u Prištini nestali su glasački listići. Centralna izborna komisija će tim glasačkim mestima dostavila dopunski materijal, prenosi KTV.

18:11

Direktor kosovske policije Rašit Ćaljaj obišao je, zajedno s ambasadorima Nemačke i Francuske Kristijanom Heldom i Mari-Kristin Butel, jedan od izbornih centara u severnom delu Kosovske Mitrovice.

17:30

Dvojici članova biračkog odbora, koji su danas privedeni zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj tokom izbornog procesa, određen je pritvor do 48 sati, potvrdio je regionalni portparol kosovske policije za sever Kosova i Metohije Branislav Radović.

16:24

Na Kosovu i Metohiji tokom izbornog procesa privedeno je sedam lica, saopštila je kosovska policijska služba. Tri osobe privedene su u Prizrenu, po jedno u Orahovcu i Mamuši zbog fotografisanja glasačkog listića, kao i dva lica u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog zloupotrebe službenog položaja.

16:11

Do 15 sati, prema podacima CIK-a, u severnoj Kosovskoj Mitrovici izašlo je 33,43 odsto birača, u Klokotu 33,67 odsto, u Partešu 31,85 odsto, u Ranilugu 35,75 odsto, u Gračanici 34,25 odsto, u Zvečanu 39,34 odsto, u Zubinom Potoku 37,51 odsto, u Novom Brdu 39,84 odsto i u Leposaviću 37,69 odsto.

15:59

Do 15 časova na izborima na Kosovu glasalo 29,53 odsto upisanih birača, saopštio CIK. Najveća izlaznost u srpskim sredinama, u Štrpcu 40,1 odsto, javlja RTS.

15:37

Na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Džemailj Kada" u Peći, jedna osoba je preminula odmah nakon glasanja, objavio je TV Dukađini.

15:36

Članovima biračkog odbora koji su privedeni, U. Ž. i T. V, prema poslednjim informacijama određeno je policijsko zadržavanje od 48 časova, iako je prethodno bilo određeno 24 sata.

Predstavnik organizacije koja prati izbore na Kosovu i Metohiji Demokratija na delu (DnD) Dušan Radaković izjavio je da nije bilo razloga za današnje privođenje dva člana biračkog odbora u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Nadležni o samom hapšenju:

15:09

Izborni proces ide glatko, mirno je, izlaznost je čak prilično visoka, viša nego na prethodnim izborima, izjavio je šef Misije OEBS na Kosovu i Metohiji ambasador Jan Bratu.

"Ne vidimo za sada veće probleme, propisi se poštuju, i ljudi glasaju. Ovo je dobro. Prema početnim povratnim informacijama, do sada izborni proces ide glatko. Moram da pohvalim opštinske izborne komisije u četiri opštine na severu, uradili su veoma dobar posao, i kao što smo govorili ranije, vremenom se poboljšavaju", izjavio je Bratu.

Prema njegovim rečima, uočene su manje nepravilnosti, koje su zabeležene i prijavljene, ali one ne predstavljaju problem.

14:38

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je do 13.00 časova na izbore u južnoj pokrajini izašla petina srpskih birača, više nego 2017. do istog vremena.

Glasalo je, kaže, već 35.566 srpskih birača, odnosno 24,58 odsto, što predstavlja veću izlaznost nego 2017. godine kada je do istog vremena izašlo 20,84 odsto srpskih birača.

Ðurić je naveo da u Leposaviću izlaznost iznosi 29,4 odsto, Kosovskoj Mitrovici 25,5 odsto, Zubinom Potoku 29,53, u Gračanici 26,40, Štrpcu 38,57, u Zvečanu 28,67, Obiliću 28,21, Srbici 49,81 odsto.

Direktor vladine kancelarije apelovao je na sve Srbe na KiM da izađu na glasanje ukoliko to još nisu učinili, ističući da je do zatvaranja biračkih mesta ostalo manje od pet sati, a da su ovi izbori jedinstvena prilika da se sačuva povezanost Srba u južnoj pokrajini sa državom Srbijom.

14:27

Svetske agencije izveštavaju danas o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, uz ocene da je njihov ishod ključan za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

13:48

Šefica posmatračke misije EU za praćenje prevremenih izbora na KiM Viola fon Kramon-Taubadel kaže da glasanje protiče bez problema."Generalno nije bilo problema sa procedurama. Jedan ili dva birača nisu bili na pravom mestu glasanja, ali od onoga što smo do sada videli, oko 98 odsto protiče dobro i bez problema. Imali smo 30 timova za otvaranje glasanja i imaćemo 58 timova na terenu tokom celog dana", rekla je ona, prenosi RTK2.

12:34

Pojedini Srbi u Metohiji, koji su na prethodnim izborima bili u biračkim spiskovima, danas su imali problema da ostvare svoje pravo i glasaju. Prva televizija javlja da članovi biračkih odbora nisu mogli da ih pronađu u spiskovima.

"Srbi koji su na ranijim glasanja bili na biračkom spisku i koji žive u opštini Klina, u selima Vidanje i Bica, imaju velikih problema, jer ih trenutno nema na biračkim spiskovima", kazao je predsednik privremenog organa Opštine Klina Božidar Žarković.

12:28

Na parlamentarne izbore na severu Kosova i Metohije, do 11 sati, prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), izašlo je 17,08 odsto birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasalo je 3.653 birača, odnosno 16,27 odsto upisanih u birački spisak.

U Leposaviću je glasalo 3.617 građana (20,33 odsto), u Zvečanu 1.745 (18,95 odsto), u Zubinom Potoku 1.031 (12,78 odsto).

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom Gračanici je glasalo 2.808 birača (15,08 odsto), u Štrpcu 1.802 (17,99 odsto), Partešu 489 (10,15 odsto), Klokotu 457 (11,87 odsto), Ranilugu 636 (11,26 odsto) i Novom Brdu 1.647 birača (16,89 odsto).

12:05

Izlaznost do 11 časova je 9,64 odsto upisanih birača, saopštio je CIK.

11:35

Glasali su svi albanski kandidati za premijera - Vjosa Osmani, Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Aljbin Kurti i Kadri Veselji.

Masovan odziv Srba na severu se nastavlja:

11:22

Privedeni predsednik i zamenik predsednika biračkog odbora u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u severnom delu Kosovske Mitrovice jer je jedna žena glasala sa izvodom iz matične knjige rođenih, javlja RTS.

11:02

Srbi na severu Kosova i Metohije masovno izlaze na glasanje za vanredne parlamentarne izbore. Na biračkim mestima nalaze se i predstavnici OEBS koji, kako je ranije rečeno Tanjugu, pružaju tehničku podršku, ali nisu u posmatračkoj misiji.

U severnom delu Kosovske Mitrovice na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" već je glasao veliki broj građana. Na birališta dolaze i mladi i stari, a mnogi od njih do svojih glasačkih mesta stižu porodično. U Severnoj Mitrovici od jutros je, zbog izbornog dana, velika gužva na ulicama, kojima se kreće znatno više ljudi nego što je to uobičajeno nedeljom.

10:30

Direktor kancelarije za KIM Marko Đurić kaže da je izlaznost u prvom satu za nijansu veća na severu, nego na izborima u maju 2019. godine i dodao da je važno da se održi ta dinamika, jer samo velika izlaznost može da institucionalno sačuva Srbiju na KiM.

9:57

Pravo glasa na Kosovu ima oko 1.900.000 birača, što je blizu 200.000 više nego što, prema poslednjem popisu, na Kosovu ima žitelja, navodi RTS.

9:19

Od rane zore veliki broj Srba dolazi na glasačka mesta na severu Kosova.

9:08

Potpredsednik Srpske liste i kandidat za poslanika u kosovskom parlamentu Igor Simić poručio je da veruje u sabornost, jedinstvo i slogu sprskog naroda, kao i pobedu Srpske liste, koja će značiti osvajanje svih deset mandata, jer je to jedini garant za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji. Simić je dodao da očekuje veću izlaznosti i mnogo veću podrsku Srprskoj listi nego što je to bilo pre dve godine.

9:05

Predsednik Srpske liste Goran Rakić posle glasanja u severnom delu Kosovske Mitrovice izjavio je da su ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, te da je zato potrebno da ta lista osvoji svih 10 mandata u kosovskoj skupštini. Veoma je važno da na ove izbore Srbi izađu u što većem broju i pokažu svima koji prete i ucenjuju da ih ništa neće uplašiti i ništa neće pokolebati da ostanu i opstanu na tim prostorima, rekao je Rakić i dodao:"Kada Srbija zove, vidite kako to izgleda u Kosovskoj Mitrovici, od rane zore jutros su birači krenuli na birališta da daju svoj glas listi kojoj veruju".

8:13

Prema informacijama iz Srpske liste, više desetina autobusa sa raseljenim Srbima jutros je krenulo iz gradova u centralnoj Srbiji prema Kosovu i Metohiji. Za sada je administrativni prelaz Jarinje na putu Raška-Leposavić prešlo desetak autobusa, javlja Srna.

8:06

Na severu Kosova primetno je pojačano pristustvo KPS policije, tu su međunarodni posmatrači i predstavnici OEBS-a.

7:58

Na administrativnom prelazu Jarinje su od jutros rigoroznije kontrole, pa je vreme prolaska autobusa od 15 do 20 minuta. RTS-a javlja da nije zabeleženo vraćanje sa prelaza.

7:15

Otvorena su biračka mesta, a glasanje za sada protiče bez većih problema.

Ukratko

  • Na izborima za kosovski parlament bore se 4 liste sa srpskim kandidatima.
  • Srpsku zajednicu predstavljaju: Srpska lista, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.
  • Glasanje traje do 19.00 časova, a prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 21.00 čas.
  • Incident na biračkom mestu u severnoj Mitrovici - privedena dva člana biračkog odbora jer su ženi dozvolili da glasa samo sa izvodom iz matične knjige rođenih.
učitaj još +